Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τα σκουπίδια «παίρνουν θέση»


Κατά πλειοψηφία η απόφαση για την χωροθέτηση-εγκατάσταση-λειτουργία διαδημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού



Στο δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου ήρθε προς συζήτηση η λήψη απόφασης για την χωροθέτηση-εγκατάσταση-λειτουργία διαδημοτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης
κ. Χρήστος Κορτζίδης παρέστη στο συμβούλιο του Αλίμου.
Δίπλα του ο Δήμαρχος κ. Θάνος Ορφανός.
Ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ορφανός εισηγήθηκε του θέματος λέγοντας: «Είναι γνωστές οι δυσκολίες που υπάρχουν  στον τομέα της διαχείρισης-διάθεσης των απορριμμάτων  τόσο στην περιφέρεια με τις ανεξέλεγκτες χωματερές όσο και στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με ΧΥΤΑ που αντέχουν μόνο  για 2 χρόνια  και με το 80% των απορριμμάτων να καταλήγουν εκεί  χωρίς καμία προηγούμενη διαλογή και  επεξεργασία ανακύκλωσης. 
Στην κρίσιμη εποχή που βιώνουμε είναι αναφαίρετο  δικαίωμα των πολιτών να αποκτήσουν καθαρότερες  πόλεις και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με χαμηλότερο κόστος από ότι επιτρέπει το σημερινό σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων. 
Η τοπική αυτοδιοίκηση  έχει να παίξει σημαντικό ρόλο  στην πορεία της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.
Η εγκατάσταση και λειτουργία ΣΜΑ που θα καλύπτει τις ανάγκες των όμορων δήμων είναι το βασικό στοιχείο στη κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος
Είναι καθήκον μας όμως να διαφυλάξουμε και τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών . 
Ταυτόχρονα  πρέπει να ανταποδίδουμε  καλύτερες, ταχύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες στον δημότη, γιατί  μόνο αυτό θα αποτρέψει την μαζική ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων  που επιχειρείται τελευταία με κύριο πρόσχημα την αναποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας.                                                                                                                            Σε συνεργασία με τους δημάρχους Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας  πήραμε πρωτοβουλίες για την  προώθηση του θέματος, το θέσαμε στους αρμόδιους φορείς ( ΠΕΔΑ, Περιφέρεια, ΟΡΣΑ ,Εφορία Αρχαιοτήτων, κ.α), το θέσαμε στην Ελληνικό Α.Ε., συστήσαμε ομάδα εργασίας και ενημερώνουμε τη κοινή γνώμη.
 Απαιτούνται  όμως οι κοινές αποφάσεις των τριών  Δημοτικών Συμβουλίων για να φανεί η βούλησή μας και να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου που έχει θεσμοθετηθεί από το 2003».
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Πρώτος ο κ. Νίκος Τσαμπαρλής. Ο σταθμός πρέπει να γίνει εκτός του οικιστικού ιστού και να παρέχει ταυτοχρόνως και τη δυνατότητα στάθμευσης όλου του “στόλου” των οχημάτων που θα χρειάζεται, τόνισε ο κ. Τσαμπαρλής. «Ο φορέας που θα εκμεταλλευτεί το αεροδρόμιο θα αναλάβει και την καθαριότητα του οπότε πρέπει να πάρουμε απόφαση ώστε να μην δημιουργηθεί και δεύτερος σταθμός μεταφόρτωσης. Εκεί θα έπρεπε και θα ήταν προτιμώτερο να υπάρχει του δήμου και ο ιδιοκτήτης να πληρώνει στο Δήμο», πρότεινε. Έκλεισε δε, την τοποθέτηση του λέγοντας πως θα πρέπει ο Δήμος να σκεφτεί από τώρα που θα πηγαίνουν τα έσοδα από το σταθμό μεταφόρτωσης και ποιους τομείς θα καλύπτουν.
«Πολύ σωστά το τοποθετείτε» είπε ο Δήμαρχος στον κ. Τσαμπαρλή.
Ο κ. Δουρίδας με τη σειρά του αναφέρθηκε στο κόστος που θα καλείται να πληρώσει ο Δήμος και επεσήμανε πως δεν είναι και τόσο ουτοπικά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζουν ορισμένοι. Επίσης τόνισε πως καλό θα είναι να μην είναι κατακερματισμένα.
Και η κ. Μπελιά εκφράζοντας την παράταξη «Ανω Κάτω» στο Καλαμάκι αναφέρθηκε στο παροχημένο σύστημα των μπλε κάδων ανακύκλωσης και πρότεινε να προωθηθεί η κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών κλπ.
Τελικά το σχέδιο απόφασης δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους συμβούλους Δουρίδα, Μπελιά, Κλαυδιανό και Κάτσαρο να ψηφίζουν κατά.
Συνοψίζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου έχοντας υπ’ όψη :  
Τη μέχρι τώρα διαμορφωμένη κοινή θέση των δημάρχων Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας για την διεκδίκηση χωροθέτησης-εγκατάστασης-λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων των τριών  δήμων, μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού,στη λογική της ήπιας, αποκεντρωμένης και κοντά στην πηγή αντιμετώπισης του προβλήματος  και σε πλήρη αρμονία με το Μητροπολιτικό Πάρκο πρασίνου που επίσης διεκδικούμε.
Την  εισήγηση του δημάρχου 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1. Την xωροθέτηση - εγκατάσταση - λειτουργία  Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων των δήμων Αλίμου- Ελληνικού/Αργυρούπολης - Γλυφάδας σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Αττικής και όπως προβλέπεται από τη μελέτη  του ΟΡΣΑ-Νοέμβριος 2007. Η δυναμικότητα του Σταθμού θα πρέπει να  καλύπτει τις μελλοντικές  ανάγκες των τριών, και μόνο,  όμορων δήμων. 
2. Παράλληλα και στον ίδιο χώρο να  υπάρξει πρόβλεψη χωροθετησης-εγκατάστασης-λειτουργίας και Κέντρου Διαλογής  Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) το οποίο θα βελτιστοποιήσει την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων 
3. Να αποσταλεί η παραπάνω απόφαση στους αρμόδιους φορείς και να υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών στον ΕΔΣΚΑ.                                                                                                                                      
4. Να εξουσιοδοτηθεί  ο Δήμαρχος για τις απαιτούμενες ενέργειες σε συνεργασία με τους Δημάρχους Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.
Αφού είχε συζητηθεί το θέμα εμφανίστηκε στο συμβούλιο του Αλίμου ο Δήμαρχος του Ελληνικού Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης.
Ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι τον καλωσόρισαν και του έδωσαν το λόγο.
Θετικό χαρακτήρισε ο Δήμαρχος του Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Κορτζίδης ότι μπορεί να ήρθε στη Βουλή το σχέδιο για το πρ. Αεροδρόμιο αλλά η διαδικασία θα κρατήσει έως τέλος του μήνα οπότε δεν είναι τόσο fast track. «Μας δίνετε η δυνατότητα για κινητοποιήσεις από κοινού διότι έχουμε περίπου τρεις εβδομάδες μπροστά μας», τόνισε. Αναφέρθηκε και στην μεγάλη προσέλευση του κόσμου την Κυριακή που πέρασε στη δενδροφύτευση που έγινε και επεσήμανε πως έβαλαν ένα λιθαράκι κατά της τσιμεντοποίησης του Ελληνικού. Τέλος για την κοινή στάση που κρατούν οι τρεις όμοροι δήμοι έκανε λόγο χαρακτηρίζοντας τη θετική. «Έχουμε πρόταση διαφορετική. Είναι η πρόταση του πολυτεχνείου και σε αυτήν επιμένουμε και οι τρεις δήμοι».



[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 978/10.3.2012]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου