Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αλλάζει πρόσωπο η ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας

Αλλάζει πρόσωπο η ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας


Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαουτάρης

Σχέδιο ολικής αναμόρφωσης της ελεύθερης παραλίας της Βάρκιζας βρίσκεται υπό συζήτηση αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με το οποίο η σημερινή εικόνα του παραλιακού μετώπου θα αλλάξει ριζικά. Μια πρώτη παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγινε από τον δήμαρχο, Σπύρο Πανά στο Τοπικό Συμβούλιο της Βάρης την Τρίτη, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Οι παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτη είναι οι εξής: Ο Ναυτικός Όμιλος Βάρης Βάρκιζας θα χωροθετηθεί κοντά στο ρέμα και όχι στην άκρη της παραλίας, όπως προβλέπεται σήμερα. Το εστιατόριο της παραλίας δεν θα λειτουργήσει στον φρυγανότοπο, αλλά εντός του Ομίλου. Προβλέπονται δύο καντίνες και ένα εμπορικό κατάστημα για είδη παραλίας προς εξυπηρέτηση του λουόμενων. Καταργείται η πρόβλεψη για θερινό κινηματογράφο. Η περιοχή φυτεύεται. Προβλέπονται χώροι για ρακέτες πίσω από την ακτογραμμή. Παραμένει το δημόσιο πάρκινγκ, με πρόβλεψη κάτω από την άσφαλτο να δημιουργηθεί δεξαμενή αποθήκευσης νερού για την άρδευση των φυτών και δέντρων.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, ο υπάρχον προγραμματισμός για την παραλία, που καθορίζεται από ένα προεδρικό διάταγμα του 2004, έχει δύο βασικά προβλήματα: Πρώτον, τοποθετεί τον Ναυτικό Όμιλο σε σημείο όπου αντικειμενικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και δεύτερον, ότι τοποθετεί ένα εστιατόριο και το πάρκινγκ μέσα στο φρυγανότοπο, αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο. Επιπλέον, προβλέπει κινηματογράφο και άλλες δραστηριότητες που δεν είναι λειτουργικές. Ο δήμαρχος σημείωσε πως η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται από το ΕΣΠΑ, δηλαδή ευρωπαϊκούς πόρους και κάλεσε τους συμβούλους της Βάρης να γνωμοδοτήσουν θετικά. Το θέμα μετά το Τοπικό Συμβούλιο θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εν συνεχεία από το Δημοτικό Συμβούλιο και τέλος, να ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που έχει και την ευθύνη.
Τις ενστάσεις του για το έργο κατέθεσε στην συνεδρίαση ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βάρκιζας, μέσω της προέδρου του και δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, Λυδίας Αργυροπούλου. Βασική ένσταση του Συλλόγου είναι πως οι παρεμβάσεις αυτές θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της παραλίας, που όπως προκύπτει από παλιότερες φωτογραφίες και μαρτυρίες είχε αμμουδιά και αμμόλοφους, με ελάχιστη βλάστηση. Όπως σημείωσε η Λ. Αργυροπούλου, οι κάτοικοι ανησυχούν από τους τεράστιους όγκους χώματος που θα απαιτηθούν μήπως παρασυρθούν στο βυθό, μετατρέποντας την παραλία σε βούρκο. Όπως είπε, ο Σύλλογος «απορρίπτει τη μελέτη για την ανάπλαση διότι παρεμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον ενώ παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής της παραλίας».
Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο τοπικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Παναγιώτης Ασκούνης, ρωτώντας αν οι κάτοικοι της περιοχής θα εξακολουθήσουν να έχουν ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στην ελεύθερη παραλία. Ο Δήμαρχος είπε πως βασικός όρος της μελέτης είναι η χρήση της παραλίας ως ελεύθερης ακτής. Όμως δεν δόθηκαν διευκρινήσεις ως προς το θέμα της πρόσβασης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 989/26.5.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου