• Όλες οι παραλίες από Βούλα
ως Βάρκιζα δημόσιες
• Πέφτουν κάγκελα,
δημιουργούνται πάρκα
• Δήμος με πρότυπα λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα
Το όραμα της δημοτικής αρχής για μια ενιαία ελεύθερη παραλία από τη Βούλα ως τη Βάρκιζα περιγράφει στον «Παλμό» ο δήμαρχος στα 3Β Σπύρος Πανάς. Όπως τονίζει, η παραχώρηση όλων των παραλιακών εκτάσεων στο Δήμο για να πραγματοποιηθεί το όνειρο των δημοτών για ακτές χωρίς κάγκελα και εμπορευματοποίηση, είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή και παρουσιάζει το σχέδιο ολικής ανάπλασης του ενιαίου πια παραλιακού μετώπου.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πυροπροστασία της πόλης, καθώς το μόνιμο προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί για την απαραίτητη επαγρύπνηση και ζητά τη συνδρομή των δημοτών στην προσπάθεια πρόληψης κατά των πυρκαγιών.
Ο Σπύρος Πανάς τραβά «διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν» όπως λέει, στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης ότι οι διασπαστικές συμπεριφορές θα ξεπεραστούν. Παράλληλα, βάζει πλώρη για εκ νέου διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής σημειώνοντας ότι το όραμά του «δεν μπορεί να γίνει σε μια περιορισμένη θητεία», με την ξεκάθαρη θέση ότι «οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μας δουν και να μας κρίνουν», στον στόχο να γίνει ο Δήμος των 3Β «ο καλύτερος Δήμος της χώρας».
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη.
[Παλμός]: Η καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε με δύο πυρκαγιές σε Βάρη και Βουλιαγμένη. Πόσο έτοιμος είναι ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης για να αντιμετωπίσει τις απειλές;
[Σπύρος Πανάς]: Όλα αυτά τα χρόνια η προστασία της πόλης από πυρκαγιές ήταν και είναι η βασική προτεραιότητα του Δήμου. Μετά τη συνένωση των Δήμων δημιουργήθηκε από τη πρώτη στιγμή το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, ενσωματώνοντας την εμπειρία των 20 ετών και τις ιδιαιτερότητες της κάθε Δημοτικής Ενότητας. Έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα στελέχη του Δήμου, τις εθελοντικές ομάδες και τη Πυροσβεστική για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων αντιπυρικής προστασίας και αντιμετώπισης κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Υπάρχει σχεδιασμός, οργάνωση και πλήρης ετοιμότητα. Η ετοιμότητα του μηχανισμού αποδείχτηκε στα δυο περιστατικά πυρκαγιών σε Βάρη και Βουλιαγμένη, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με επιτυχία. Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω προσωπικά τους υπαλλήλους του Δήμου, τις εθελοντικές ομάδες, την Πυροσβεστική και όλους τους κατοίκους που συνέβαλαν στην κατάσβεση των δύο πυρκαγιών.
Όμως φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων των δημοτών στις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας που λειτουργούν βοηθητικά στην αποστολή του Πυροσβεστικού σώματος και στην προστασία του πολυτιμότερου μας αγαθού, του πρασίνου της πόλης μας. Οι προσλήψεις εποχιακών πυροφυλάκων ακόμη εκκρεμούν – πρώτη φορά συμβαίνει αυτό και οφείλεται στην τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ το μόνιμο προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί για τη κάλυψη των βαρδιών πυροπροστασίας αλλά και για την επάνδρωση των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου. Η συμμετοχή όλων στην πρόληψη και στην προστασία είναι απαραίτητη. Καλώ όλους τους δημότες της πόλης να ενημερωθούν από τα γραφεία του Δήμου για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην πυροπροστασία, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσω σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό και την απομάκρυνση των ξερών χόρτων και τυχόν εύφλεκτων υλικών από τα οικόπεδά τους.
[Π]: Όνειρο όλων των δημοτών είναι να ενοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο και να αποδοθούν οι ακτές στους πολίτες της Αττικής, όπως ήταν άλλωστε και το όραμα του Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Σε τι σημείο βρισκόμαστε σήμερα;
[Σ.Π.]: Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου, με την απελευθέρωση των παραλιών, την κατασκευή πρότυπων οικολογικών πάρκων, ήπιων, ξύλινων και κινητών εγκαταστάσεων, πεζοδρομήσεων και ποδηλατοδρόμων που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες δημοτών κι επισκεπτών και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του αστικού και φυσικού τοπίου. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση, πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η παραχώρηση των ακτών στο Δήμο. Με συντονισμένες ενέργειες, καταφέραμε να εισάγουμε στη Βουλή τροπολογία που παραχωρούσε την χρήση των ακτών από τον ΕΟΤ και την ΕΤΑΔ στο Δήμο. Δυστυχώς, η πρόωρη διάλυση της Βουλής και οι εκλογές που ακολούθησαν, δεν επέτρεψαν την ψήφιση της τροπολογίας. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να πετύχουμε τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος από την επόμενη Βουλή.
"Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τους Δημότες της περιοχής ισότιμα, και βασική μας επιδίωξη είναι οι δημότες του νέου Καλλικρατικού Δήμου να έχουν ίδια δικαιώματα και πρόσβαση σε υπηρεσίες και φορείς της περιοχής"
[Π]: Ποια θα είναι η εικόνα της παραλίας όταν το σχέδιο αυτό ευοδωθεί;
[Σ.Π.]: Το παραλιακό μέτωπο θα αποκτήσει ένα ενιαίο χαρακτήρα και ενιαία αισθητική που θα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για όλη την Αττική αλλά και για όλη την Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα απελευθερώσουμε τις ακτές από τις περιφράξεις και τα κιγκλιδώματα. Θα δημιουργήσουμε ένα Βοτανικό πάρκο, στο κάμπινγκ της Βούλας από όπου ξεκινάει το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας, για να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας στα φυτά της μεσογειακής χλωρίδας, με σκοπό να αποκτήσουν από πολύ μικρή ηλικία οικολογική συνείδηση. Σε όλες τις ελεύθερες και οργανωμένες ακτές οι οποίες θα απελευθερωθούν, θα κατασκευαστούν πρότυπα οικολογικά πάρκα με κατασκευή πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων και παιδικών χαρών. Οι διαμορφώσεις αυτές, οι οποίες θα γίνουν σε όλες τις παραλιακές εκτάσεις του Δήμου θα καταλήγουν στην ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, όπου θα διαμορφώσουμε ένα φυσικό πάρκο με τα αυτοφυή φυτά της μεσογειακής χλωρίδας, το δικό μας «φρυγανότοπο». Όλο το παραλιακό μέτωπο θα διατρέχεται από ποδηλατόδρομο, θα υπάρχουν διάφορα σημεία που θα μπορούν οι δημότες να παίρνουν το ποδήλατο τους, κάτι το οποίο υπάρχει ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ήδη όπως έχω πει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ υλοποιείται ένα τμήμα του σχεδίου αυτού στην περιοχή του Μεγάλου Καβουρίου και είναι το δείγμα και η αίσθηση του τι θέλουμε να κάνουμε. Χωμάτινοι δρόμοι για τζόκινγκ, ποδηλατόδρομοι με οικολογικά υλικά, πρότυπες παιδικές χαρές, απομάκρυνση των αυτοκινήτων από την παραλία και φυτεύσεις με τα φυτά της αττικής χλωρίδας, είναι μερικά από τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων. Επίσης σε ό,τι αφορά την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, με παρέμβαση του Δήμου τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη που είχε εκπονήσει η ΕΤΑ και αφαιρέθηκε ένα πολύ μεγάλο εστιατόριο και εγκαταστάσεις που θα αλλοίωναν το φυσικό τοπίο. Με τις ήπιες αυτές οικολογικές διαμορφώσεις διαφυλάσσονται οι ελεύθερες ακτές έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ η δυνατότητα άναρχης αξιοποίησης και εμπορευματοποίησής τους, ειδικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και στο βωμό της επιβίωσης της χώρας μπορεί να ξεπουληθούν και να καταστραφούν τα πάντα.
[Π]: Μέχρι τότε όμως, οι δημότες των ενοτήτων αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τις τρεις πλαζ, την ίδια ώρα που ακόμη και η πολεοδομία εντοπίζει παραβάσεις και παρεμβάσεις στη Βούλα. Πώς αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή τη σημερινή κατάσταση;
[Σ.Π.]: Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τους Δημότες της περιοχής ισότιμα, και βασική μας επιδίωξη είναι οι δημότες του νέου Καλλικρατικού Δήμου να έχουν ίδια δικαιώματα και πρόσβαση σε υπηρεσίες και φορείς της περιοχής. Αυτό ήδη το έχουμε πετύχει στη Λίμνη της Βουλιαγμένης όπου έχει γίνει επέκταση του μειωμένου εισιτηρίου για είσοδο, σε όλους τους Δημότες των τριών Δημοτικών Ενοτήτων. Πριν από λίγες μέρες με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής συγκλήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Ακτών (ΕΠΕΛΑΚ) και αποφάσισε τη δωρεάν είσοδο για τους δημότες και για τους μόνιμους κατοίκους στην Α' και Β' πλαζ Βούλας και στην πλαζ Βάρκιζας . Ο Δήμος διατηρεί τον πλήρη έλεγχο στις ακτές ώστε να αποφεύγονται αυθαίρετα κτίσματα και παράνομες δραστηριότητες, ενώ επίσης έχουμε αποφασίσει τον πάσης φύσεως έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων της Α’ και Β’ πλαζ Βούλας όσο και της πλαζ Βάρκιζας. Η Δημοτική αρχή αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των δημοτών επιβάλλοντας αυστηρό ωράριο λειτουργίας στις ακτές και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν μέσα σε αυτές.
[Π]: Αναλάβατε τη δημαρχία σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το Δήμο αλλά και για τη χώρα. Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος της Δημοτικής Αρχής για το διάστημα που απομένει; Υπολογίζετε και σε μια νέα θητεία;
[Σ.Π.]: Στόχος και δέσμευση μας είναι να καταστήσουμε τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης τον καλύτερο Δήμο της Ελλάδας. Μεγάλο μας στοίχημα, είναι η μετουσίωση σε πράξη του οράματός μας: Σεβασμός στο δημόσιο χώρο και αισθητική αναβάθμιση του φυσικού και αστικού τοπίου. Προστασία του περιβάλλοντος, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, παιδεία, αθλητισμός και πολιτισμός είναι οι άξονες της δράσης μας. Σχεδιάζουμε σχολεία στα πρότυπα των σχολείων της Ευρώπης, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλιαγμένη, που θα περιέχουν χώρους άθλησης και πολιτισμού. Έχουμε προχωρήσει στην απομάκρυνση παράνομων εγκαταστάσεων από τη παραλιακή ζώνη που αλλοίωναν το φυσικό τοπίο και παράλληλα στη φύτευση των παραλιακών εκτάσεων ανοίγοντας ταυτόχρονα τα πάρκα και τους κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες. Επίσης έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδότησης έργων από το ΕΣΠΑ που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών. Στόχος μας είναι επίσης η δημιουργία μιας αποτελεσματικής διοίκησης που θα εξυπηρετεί το Δημότη και θα διευκολύνει την καθημερινότητά του. Μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα δυο χρόνια, αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των τριών πρώην Δήμων που επέβαλε ο Καλλικράτης και η αντιμετώπιση του ταμειακού ελλείμματος των προηγουμένων διοικήσεων των δυο πρώην Δήμων, και μάλιστα μέσα σε μια ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία. Οι κάτοικοι του Δήμου βλέπουν και ζουν ήδη τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση του στόχου μας. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορεί να γίνει σε μια περιορισμένη θητεία, όπως ήταν η πρώτη θητεία του Καλλικράτη, όπου πρωταρχικό ρόλο είχε η συνένωση των Δήμων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών από τα προβλήματα των δύο πρώην Δήμων. Το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της θητείας μας δεν είναι μεγάλο. Οι πολίτες όμως, θα έχουν την ευκαιρία να μας δουν και να μας κρίνουν. Βάζουμε λοιπόν τις βάσεις γνωρίζοντας ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να φτιάξουμε την καλύτερη πόλη της Ελλάδας.
"Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση, πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η παραχώρηση των ακτών στο Δήμο. Με συντονισμένες ενέργειες, καταφέραμε να εισάγουμε στη Βουλή τροπολογία που παραχωρούσε την χρήση των ακτών από τον ΕΟΤ και την ΕΤΑΔ στο Δήμο"
[Π]: Όσοι παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, συχνά διαπιστώνουν ότι τα έδρανα της πλειοψηφίας κάνουν την πιο σφοδρή αντιπολίτευση. Οι δημότες ρωτούν: Πώς λειτουργεί ένας Δήμος όταν η διοικούσα ομάδα είναι διαιρεμένη;
[Σ.Π.]: Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης» δημιουργήθηκε από το Γρηγόρη Κασιδόκωστα για να κινητοποιήσει δημιουργικές δυνάμεις και να συνενώσει αντιλήψεις από τους τρεις πρώην Δήμους. Είναι ένα ενδιαφέρον και δύσκολο εγχείρημα.
Ξέρετε, θεωρώ ότι η πόλη έχει ανάγκη από τη συμμετοχή όλων μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο διαθέτει ανθρώπους υψηλού επιπέδου, με μεγάλη εμπειρία και διάθεση προσφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως η αντιπαράθεση δεν μπορεί να λαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά. Άλλο πράγμα η πολιτική διαφωνία, και άλλο η προσωπική. Αποφάσισα να εργαστώ για το καλό της πόλης με όλα τα στελέχη της παράταξης μας αλλά και της αντιπολίτευσης. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους ανθρώπους εκείνους που έχουν την όρεξη να δουλέψουν σκληρά για το τόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα σύνθετα προβλήματα της περιοχής μας.
Τραβάμε διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και με μια περίοδο όπου κάποιοι πίστεψαν ότι με κωλυσιεργίες και την παρελκυστική τους πολιτική θα διαλύσουν το Δήμο.
Π: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι παραλείψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδίδονται στο κεντρικό κράτος, λόγω του παγώματος των προσλήψεων, λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης κ.λπ. Τελικά, ποια είναι τα περιθώρια για ένα Δήμο να χαράξει την πολιτική του, όταν μάλιστα με τον «Καλλικράτη» λέγεται ότι υπάρχουν αυξημένες αρμοδιότητες;
[Σ.Π.]: Ο Καλλικράτης είναι μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση και ως τέτοια έχει θετικά, αλλά έχει και τρανταχτές αδυναμίες. Η δημοσιονομική συγκυρία δεν βοηθάει – αυτό είναι προφανές. Πώς μπορείς για παράδειγμα να σχεδιάσεις την αντιπυρική προστασία του Δήμου, όταν αδυνατείς να προσλάβεις ανθρώπους που είναι απαραίτητοι; Σε εποχές σαν τη σημερινή χρειάζεται να οργανώσουμε κάθε υπηρεσία μας με διαδικασίες και πρότυπα που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα για να είμαστε αποτελεσματικοί. Για να το πετύχουμε αυτό, εντοπίσαμε και αναδείξαμε τους πιο καταρτισμένους και έμπειρους υπαλλήλους του Δήμου, έτσι ώστε με τη βοήθειά τους να εκπαιδεύσουμε και τους υπόλοιπους. Βασικό μέλημα μας ήταν και είναι να εμπνεύσουμε τους υπαλλήλους που υλοποιούν τις αποφάσεις μας και όλοι μαζί να μεταλαμπαδεύσουμε το όραμά μας στους Δημότες που θέλουμε να είναι δίπλα μας. Έτσι όλοι μαζί, σαν μια κοινωνία εθελοντών θα προστατέψουμε και θα αναδείξουμε τον τόπο μας. Ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας, ίσως και του πλανήτη. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να τη διατηρήσουμε και να την αναβαθμίσουμε όπως της αξίζει και μας αξίζει.
[Π]: Σας ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε την επόμενη φορά, σε επόμενη συνέντευξη μας να μιλήσουμε πιο διεξοδικά...
[Σ.Π.]: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Είμαι πάντα στη διάθεσή σας!
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 991/16.6.2012]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου