Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

SOS δημάρχων για την παραλία


Ρεπορτάζ Γιώργος Λαουτάρης

Με μια ασυνήθιστη κίνηση, δέκα δήμαρχοι της Αττικής και συγκεκριμένα των δήμων που «βρέχονται» από τη θάλασσα του Σαρωνικού απευθύνθηκαν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί του για να συζητηθεί διεξοδικά το μείζον θέμα του παραλιακού μετώπου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δημάρχους Πειραιά (Βασίλης Μιχαλολιάκος), Μοσχάτου - Ταύρου (Ανδρέας Ευθυμίου), Παλαιού Φαλήρου (Διονύσης Χατζηδάκης), Αλίμου (Θανάσης Ορφανός), Ελληνικού - Αργυρούπολης (Χρήστος Κορτζίδης), Γλυφάδας (Κώστας Κόκκορης), Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης (Σπύρος Πανάς), Κρωπίας (Δημήτρης Κιούσης), Σαρωνικού (Πέτρος Φιλίππου) και Λαυρεωτικής (Κώστας Λεβαντής).
Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, «δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει προγραμματιστεί για το παραλιακό μέτωπο, με εξαίρεση την περίπτωση του Ελληνικού, όπου και εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις θέσεις των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας», ενώ σημειώνουν ακόμα ότι «το συγκεκριμένο θέμα αφορά όχι μόνο τους δήμους μας που εφάπτονται του Σαρωνικού Κόλπου, αλλά και όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού βρίσκουν διέξοδο για αναψυχή όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου». Με αυτό το αιτιολογικό, ζητούν «άμεσα συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να ενημερωθούμε και να λάβουμε διευκρινίσεις για το σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση στην περιοχή μας».
Την ανησυχία των δημάρχων (αλλά και όλων των κατοίκων) για το μέλλον του παραλιακού μετώπου στον καιρό της κρίσης όπου όλα δείχνουν να βγαίνουν στο «σφυρί», ξεσήκωσε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις 6 Ιουλίου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Εκεί ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» και εξειδίκευσε αποκλειστικά σχεδόν μιλώντας για την παραλία: «Πέρα από το Ελληνικό, που ήδη προχωρά, θα δημιουργήσουμε Επενδυτικό Όχημα Ειδικού σκοπού (το λεγόμενο SPV), για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη» σημείωσε. Περαιτέρω είπε πως η κυβέρνησή του θα λάβει «νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. Ώστε, όλα αυτά που σήμερα μένουν ανενεργά ή απαξιώνονται, να αποκτήσουν τεράστια αξία».
Οι κινήσεις για να αποκτήσουν αξία τα παραλιακά ακίνητα δεν γίνονται βέβαια με σκοπό να αποδοθούν στους πολίτες, όπως είναι το πάνδημο αίτημα της περιοχής: «Να δημιουργήσουν υπεραξίες γης για όλες τις γειτονικές περιοχές και φυσικά για το Ελληνικό, η αξιοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα προχωρήσει ανεξάρτητα. Κι αυτό το μεγάλης κλίμακας σχέδιο, θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια. Φυσικά θα ληφθούν μέτρα ώστε το περιβάλλον να αναβαθμιστεί παντού. Θα αποφύγουμε τα λάθη της υπερεκμετάλλευσης και της αισθητικής υποβάθμισης που έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου… Αλλά δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα ή απαξιώνονται. Ή λεηλατούνται. Ή περιμένουν τον καταπατητή τους... Αυτό θα αλλάξει», ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, που κλείνει με σαφή τρόπο: «Περιμένουμε τεράστια έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κι εμείς εδώ θέλουμε να δώσουμε όλη την απαραίτητη ώθηση, ώστε όχι μόνο να πιάσουμε τους στόχους μας, αλλά να ξεπεράσουμε τους στόχους μας».


Απατηλό το όνειρο;

Η επιστολή των δημάρχων αν και διπλωματικά, παίρνει θέση αντίθεσης προς τις σχεδιαζόμενες κινήσεις από μεριάς της κυβέρνησης. Η δήλωση υποστήριξης «στις θέσεις των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας» σχετικά με το Ελληνικό δείχνει ότι οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε τροχιά αντιπαράθεσης με τη σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση». Σημειωτέον, ειδικά για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που συγκεντρώνεται ένα ειδικό ενδιαφέρον, όπως διαβεβαίωνε προεκλογικά ο Δήμαρχος Σπύρος Πανάς, ο πρωθυπουργός ήταν ευνοϊκός απέναντι στο όραμα για την απόδοση όλου του μετώπου στον Δήμο, ο οποίος θα ενοποιούσε την παραλία στη βάση της δημόσιας δωρεάν και ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων. Μάλιστα, μια μελετημένη στην τελευταία λεπτομέρεια νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ήταν έτοιμη προ ψήφιση με τη μορφή τη τροπολογίας τις τελευταίες ημέρες τη κυβέρνησης Παπαδήμου, σύμφωνα με την οποία η ΕΤΑ και οι υπενοικιαστές θα έφευγαν από τη μέση. Τελευταία στιγμή όμως η σχετική ψηφοφορία ματαιώθηκε.
Τώρα το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει και ένα όνειρο να σβήνει. Απομένει βέβαια να συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης, όμως οι κατευθύνσεις που όρισε ήδη ο πρωθυπουργός είναι ενδεικτικές της κατεύθυνσης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1001/18.8.2012]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου