Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΒΑΡΗ ΒΟΥΛΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Νέο λογότυπο, παλιές αντιθέσεις


Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών βρίσκεται η Δημοτική Αρχή στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, καθώς οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, σε βαθμό που να δυσχεραίνεται η στοιχειώδης παραγωγή έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, ξεκίνησε με την ανεξαρτητοποίηση ενός Δημοτικού Συμβούλου, συνεχίστηκε με την καταψήφιση της προτεινόμενης τροποποίησης του προϋπολογισμού, για να καταλήξει στη μαζική αποχώρηση των συμβούλων που κατήγγειλαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, αφήνοντας τη συνεδρίαση να τελειώσει με εννέα συμβούλους και τον πρόεδρο, Δημήτρη Αναστασίου. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαουτάρης

Ανεξάρτητος ο Παντελής Κασιδόκωστας

Eνα ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Παντελής Κασιδόκωστας στη Δημοτική Αρχή, με τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής του που διαβάστηκε στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μολονότι ήταν φανερό εδώ και καιρό ότι ο αδερφός του πρώην Δημάρχου, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, τηρούσε αποστάσεις ασφαλείας από τη διοίκηση του Σπύρου Πανά, ψηφίζοντας κατά συνείδηση και πολλές φορές κόντρα στη «γραμμή» της πλειοψηφίας, όπως άλλωστε κάνει τακτικά πια μια μερίδα των συμβούλων, η κίνησή του αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση στην εντός πλειοψηφίας αντιπαράθεση. Ο Π. Κασιδόκωστας στην επιστολή του αφήνει αιχμές κατά της διοίκησης, καταγγέλλοντας τον Σπύρο Πανά ότι πολιτεύεται «σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές αρχές της παράταξης». Επίσης, σημειώνει ότι δέχτηκε «πόλεμο» για το διάστημα που ασκούσε τα καθήκοντα του υπεύθυνου της Δημοτικής Αστυνομίας και κατηγορεί τον Σπύρο Πανά για «ανυπαρξία πολιτικής ενημέρωσης και συνεργασίας». Τέλος, δυσοίωνη είναι για τη συνέχεια η φράση της επιστολής του «είμαι πολύ συγκινημένος και παράλληλα λυπημένος που αποχωρώ πρώτος από το Συνδυασμό της Ανεξάρτητης Κίνησης, που ίδρυσε ο αδερφός μου», σαν να πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις, αλλά και η αναγγελία της «διάλυσης» του συνδυασμού, κάτι που ήταν μεν ολοφάνερο, αλλά κανείς δεν παραδεχόταν.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Π. Κασιδόκωστας υπήρξε εκ των συμβούλων που στήριξαν τον νέο δήμαρχο στα πρώτα του βήματα στην κεφαλή του Δήμου, από την εποχή που αναπλήρωνε τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα, μέχρι και την εκλογή του. Σύντομα όμως η σχέση των δύο ανδρών διαταράχθηκε, ενώ δεν έλειψαν και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Παντελή Κασιδόκωστα να ξεσπά κατά του Σπ. Πανά για τις συνεχείς και ανειλικρινείς όπως πίστευε αναφορές του νέου δημάρχου στο πρόσωπο του πρώην.

Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης:

«Κύριε Δήμαρχε,
Μετά από σκέψη και αφού εκτίμησα όλες τις παραμέτρους αυτής της απόφασής μου, σας ανακοινώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από τη θέση του Συμβούλου της Συμπολίτευσης και παράλληλα υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπευθύνου της Δημοτικής Αστυνομίας.
Καταγγέλλω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Δημοτική Αστυνομία δέχτηκα ανελέητο «πόλεμο» με την ανοχή σας σε συνδυασμό με την από πλευρά σας ανυπαρξία πολιτικής ενημέρωσης και συνεργασίας.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα προβλήματα που καταδεικνύουν την ουσιώδη διαφωνία μας για την πολιτική που ασκείτε στα δημοτικά ζητήματα, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές αρχές της παράταξης:
- Μπαζώθηκε οικόπεδο στην περιοχή Όρμου Μαλτσινιώτη (πρώην Νηρηίδες) από άγνωστους εργολάβους.
- Επεισόδιο σε ταβέρνα στα Βλάχικα που είχε σαν αποτέλεσμα να στείλει η Δημοτική Αστυνομία την τοπική σύμβουλο Βάρης Ασπασία Αντωνίου στο αυτόφωρο.
- Παραδόθηκαν πινακίδες σε παραβάτη ΙΧΕ που όχι μόνο είχε παρκάρει σε χώρο ΑΜΕΑ αλλά ήταν και κατηγορούμενος για τον τραυματισμό του Δημοτικού μας Αστυνομικού.
- Ρίψη βεγγαλικών στην Ιαματική Λίμνη Βουλιαγμένης.
- Εξαίρεση των υπ­­αλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας από την υποχρέωση της σήμανσης των ατομικών καρτών εργασίας (επί ένα τρίμηνο ζητώ εγγράφως και προφορικώς να τοποθετηθούν κάρτες εργασίας του προσωπικού ΔΑ και μέχρι σήμερα δεν έγινε δεκτό το αίτημά μου).
- Προσπάθεια από πλευράς σας να κατεδαφίσετε το ιστορικό κτίριο του πρώην Λιμεναρχείου Βουλιαγμένης χωρίς να έχετε τη νόμιμη άδεια κατεδάφισης και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελικά, με δική μου παρέμβαση δεν κατεδαφίστηκε.
Είμαι πολύ συγκινημένος και παράλληλα λυπημένος που αποχωρώ πρώτος από το Συνδυασμό της Ανεξάρτητης Κίνησης, που ίδρυσε ο αδερφός μου, χέρι με χέρι με όλους τους Βουλιαγμενιώτες που τον ανέδειξαν Δήμαρχο επί 24 χρόνια και συνέχισε με τη συμπαράσταση των δημοτών της Βούλας και της Βάρης στο νέο καλλικρατικό Δήμο μας.
Σέβομαι τους δημότες μας, εκτιμώ και κατανοώ την αγωνία τους για την αναποτελεσματική διοίκηση που ασκείτε. Συναντώ σε καθημερινή βάση όπως κι εσείς, τους δημότες μας και το μόνο που ακούω είναι τα δίκαια παράπονά τους και την ελπίδα να επιλυθούν σύντομα τα προβλήματα.
Αντιλαμβάνομαι τη λύπη που αισθάνονται οι περισσότεροι φίλοι και συνάδελφοι της συμπολίτευσης για τη διάλυση του συνδυασμού Ανεξάρτητη Κίνηση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης του Γρηγόρη Κασιδόκωστα και εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια, προς όφελος των πολιτών και της αυτοδιοίκησης, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που ζει η κοινωνία και ο λαός μας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος,
Παντελής Κασιδόκωστας,
Βούλα, 19/9/2012»

Ο προϋπολογισμός «τίναξε» το Συμβούλιο
Μια νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού ήταν η αφορμή να ανάψουν και πάλι τα πνεύματα και σχεδόν να διαλυθεί η συνεδρίαση. Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ζαχαράτος, τόνισε ότι πρόκειται στο μεγαλύτερο μέρος της τροποποίησης για τακτοποιήσεις εσόδων, ενώ σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό και με δεδομένο ότι οι εισπράξεις του Δήμου πάνε καλά, μπορεί η Δημοτική Αρχή να ικανοποιεί σταδιακά αιτήματα των υπηρεσιών. Παρά τον διαδικαστικό χαρακτήρα του θέματος που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος, οι περισσότεροι σύμβουλοι, μη εξαιρουμένων αυτών της πλειοψηφίας, αντιλήφθηκαν τη νέα αυτή τροποποίηση ενός χιλιομπαλωμένου προϋπολογισμού που κατατέθηκε λειψός και κατόπιν εορτής, σαν να ακόμη σημάδι προχειρότητας. «Έχουμε χάσει τον αριθμό των αναμορφώσεων, μήπως έχουμε χάσει και τον δρόμο μας;», ήταν για παράδειγμα το σχετικό σχόλιο του Παναγιώτη Καπετανέα. Οι περισσότεροι σύμβουλοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έθεσαν στο στόχαστρο της κριτικής τους στοιχεία και συγκεκριμένα ποσά του προϋπολογισμού: Τα «πυρά» από όλες τις πτέρυγες του Συμβουλίου συγκέντρωσε το ποσό των 70.000 ευρώ που προβλέπεται για αγορά χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων. «Ο κόσμος θα μας δείρει και θα έχει δίκιο», ήταν το σχετικό σχόλιο της πρώην αντιδημάρχου, Ηλέκτρας Τσιριγώτη, ενώ και ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, καυτηρίασε το προκλητικό ύψος του ποσού.
Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο δήμαρχος, Σπύρος Πανάς σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός στην αρχική του μορφή ήταν για τα μπάζα» και πως δεν ήταν τεχνικά δυνατό να γίνει συνολική αναμόρφωση, παρά μόνο σταδιακά, ανάλογα με το αποθεματικό, την πορεία των εσόδων και τις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά το ποσό για τον στολισμό της πόλης, ο δήμαρχος θύμισε ότι όσοι διαμαρτύρονται φέτος, πέρσι που προβλέπονταν μόλις 30.000 ευρώ, κατακεραύνωναν τη δημοτική αρχή για προχειρότητα και απουσία στολισμών σε όλη την πόλη.
Η ψηφοφορία πάντως έδειξε ότι το Συμβούλιο δεν πείστηκε. Τα «ναι» ήταν μόλις 11, τα «όχι» 12 και μία σύμβουλος, η Αλεξία Καμμένου δήλωσε «παρούσα». Σημειωτέον, δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν «υπέρ», ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος και η σύμβουλος από την παράταξη Κωνσταντέλλου, Βερόνικα Αγαλιώτη, η τελευταία επικαλούμενη τα άκρως απαραίτητα έργα οδοποιίας στο Πανόραμα Βούλας που περιλάμβανε η τροποποίηση. Κι όμως, η πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης, δεν έδωσε «πράσινο φως»: Ο Δημήτρης Δαβάκης, η Ηλέκτρα Τσιριγώτη, ο Παντελής Κασιδόκωστας, ο Γιώργος Γκολφινόπουλος, ο Γιάννης Νιτερόπουλος και ο Κώστας Καραγεώργος είπαν «όχι».
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ζαχαράτος σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε από την αίθουσα, διαμαρτυρόμενος όπως είπε «για την ανεύθυνη στάση των συναδέλφων μου». Το γεγονός αυτό εξόργισε όλες τις πτέρυγες του Συμβουλίου, που με φωνές και χειρονομίες του ζήτησαν να ανακαλέσει. «Κύριε δήμαρχε, πρέπει να σας προβληματίσει η στάση των στενών συνεργατών σας», είπε ο Γιάννης Νιτερόπουλος, παίρνοντας τον λόγο. «Ο αντιδήμαρχος είναι κατώτερος των περιστάσεων. Αντί για αναμόρφωση του προϋπολογισμού να κάνετε αναμόρφωση των συνεργατών σας», είπε ενώ και ο Γιάννης Σκουζής κάλεσε τον αντιδήμαρχο να παραιτηθεί, αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. «Δώσαμε το παρών και στις 14 Αυγούστου με προσωπικό κόστος για να λειτουργεί το Συμβούλιο και ο Δήμος, δεν ανεχόμαστε απαξιωτικές συμπεριφορές και προσβολές όσοι μοχθούμε για να μπει σε τάξη ο Δήμος», τόνισε ο Γ. Σκουζής.
Μετά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης (πλην του Π. Σωτηρόπουλου) και αρκετών συμβούλων της πλειοψηφίας έμειναν μόλις 9 σύμβουλοι και ο πρόεδρος: Μ. Σίνα, Γ. Μαρτίνου, Λ. Αργυρουδάκης, Ν. Καραγιάν, Δ. Μπελετσιώτης, Δ. Κοντονής, Π. Κασιδόκωστας, Γ. Σκουζής και Π. Σωτηρόπουλος. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τους συμβούλους και αφού ο πρόεδρος Δημ. Αναστασίου πήρε παρουσίες, η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε μάλλον διαδικαστικό κλίμα.
 
Νέο λογότυπο για τον Δήμο
Μια σημαντική απόφαση με συμβολικό χαρακτήρα που θα σημαδέψει στο εξής την πορεία του Δήμου ελήφθη υπό τις ειδικές συνθήκες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Με μόλις εννέα συμβούλους παρόντες, το σώμα υιοθέτησε το νέο λογότυπο για τον ενιαίο Δήμο που εισηγήθηκε η εταιρεία μάρκετινγκ και διαφήμισης witty: Το νέο λογότυπο διακρίνεται από ένα πράσινο δέντρο με εσωτερικές γραμμώσεις στο «φύλλωμα», που έχει σαν κορμό το κατάρτι ενός ιστιοφόρου. Πρόκειται φανερά για μια σύνθεση τόσο από το χαρακτηριστικό δέντρο που κοσμούσε το λογότυπο της «Ανεξάρτητης Κίνησης Βουλιαγμένης», της ιστορικής παράταξης του Γρηγόρη Κασιδόκωστα, μαζί με στοιχεία από το λογότυπο του πρώην Δήμου Βούλας, το οποίο διέκρινε ένα ιστιοφόρο.
Ο Δήμαρχος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, εξηγώντας ότι το σκεπτικό που ήθελε η Δημοτική Αρχή να αποτυπώσει είναι αυτό μιας σύγχρονης πράσινης πόλης.

Κ. Πασακυριάκος: Μη γίνουν οι διμηνίτες ...διωρίτες!

Εγκρίθηκε μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Νίκου Ζαχαράτου, η κατανομή θέσεων εργασίας προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και στον ΟΑΠΠΑ. Στην πραγματικότητα η απόφαση αφορούσε μόλις 8 θέσεις, 5 εργαζομένων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και 3 φυλάκων. Παράλληλα, προωθείται η πρόσληψη άλλων 15 εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, όπως είπε ο αντιδήμαρχος. «Στόχος μας είναι να καλύψει ο Δήμος όσο το δυνατόν ταχύτερα το σύνολο των αιτήσεων που υπέβαλλαν γονείς στους παιδικούς σταθμούς», είπε ο Ν. Ζαχαράτος. Παρόλ’ αυτά, σημείωσε ότι η διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων μπορεί να διαρκέσει ως και 2 μήνες...
«Το εργασιακό καθεστώς είναι απαράδεκτο, αλλά δεν μπορείς να πεις και όχι», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Πασακυριάκος σχολιάζοντας πως «οι τωρινοί διμηνίτες σε λίγο θα έχουν συμβάσεις δύο μερών ή ακόμα και λίγων ωρών». Όπως υπογράμμισε, «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής για την οποία δεν μιλά κανείς, εμείς όμως την καταγγέλλουμε».

Τέλος τα σαμαράκια;

Μια διφορούμενη στάση υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα τοπικό θέμα που διχάζει τους κατοίκους, τους μειωτήρες ταχύτητας στις τοπικές οδούς, τα γνωστά «σαμαράκια» που υπάρχουν κυρίως στη Βουλιαγμένη. Ενώ η εισήγηση στο Σώμα έκανε λόγο για απόφαση αφαίρεσής τους από τους τοπικούς δρόμους, ο Γ. Σκουμπούρης παρενέβη και τόνισε ότι η τοποθέτησή τους είναι ούτως ή άλλως παράνομη, άρα δεν μπορεί το συμβούλιο να λάβει απόφαση εφαρμογής ενός νόμου. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει γίνει από τον Οκτώβριο του 2011. Άλλοι σύμβουλοι, φανερά μπερδεμένοι ανέφεραν ότι πρέπει πάραυτα να φύγουν τα σαμαράκια, ενώ άλλοι τόνισαν ότι δεν χρειάζεται απόφαση συμβουλίου, παρά μόνο μια απλή εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες. Τελικώς το θέμα αναβλήθηκε, με άγνωστη πρακτική κατάληξη...

Καμπάνια για το Παιδικό Χωριό sos Βάρης

Καμπάνια αλληλεγγύης πραγματοποίησε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με στόχο την υποστήριξη του Παιδικού Χωριού SOS που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Οι πρυτανικές αρχές απευθύνθηκαν αρχικά σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να ζητήσουν ηθική και υλική υποστήριξη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το πανεπιστήμιο «ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης οικιακών ειδών (διατροφής και καθαρισμού) για το Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης, από17/9 έως 19/10/2012». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκτός από φοιτητές και καθηγητές, πολλοί πολίτες και κάτοικοι του Ζωγράφου.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, τα Παιδικά Χωριά sos διοργανώνουν στο Ξενοδοχείο Χίλτον, στην αίθουσα Erato B & C ενημερωτική ημερίδα με θέμα «ο εθελοντισμός ως πράξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα της κρίσης». Οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες να γνωριστούν με τα στελέχη των Παιδικών Χωριών, ώστε να γίνει γνωστός ο τρόπος δουλειάς τους.
Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β ο Παντελής Κασιδόκωστας, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να συνδράμει υλικά και με κάθε τρόπο στο Παιδικό Χωριό της Βάρης, που φαίνεται να αντιμετωπίζει υλικά προβλήματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1006/22.9.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου