Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ασκληπιείο Βούλας: Μειώθηκαν οι δαπάνες, αυξήθηκαν οι υπηρεσίες


Σταύρος Μονεμβασιώτης, αναπληρωτής διοικητής Ασκληπιείου

Ασκληπιείο Βούλας:
Μειώθηκαν οι δαπάνες, αυξήθηκαν οι υπηρεσίες

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη


Τις προσπάθειες της νέας διοίκησης του Ασκληπιείου να προσαρμοστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, παρά τις αυξανόμενες απαιτήσεις αναλύει στον Παλμό ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Σταύρος Μονεμβασιώτης. Όπως τονίζει σε σχέση με πέρσι σημειώθηκε μείωση κόστους κατά 30%, την ίδια στιγμή που υπάρχει απόλυτη επάρκεια υλικών. Η νέα διοίκηση που ανέλαβε τον Αύγουστο στέλνει μήνυμα στους δημότες ότι το Ασκληπιείο έχει μεν ορθοπεδική παράδοση, όμως είναι ένα πλήρες γενικό νοσοκομείο.

  • Τον Μάρτιο ξεκινούν απογευματινά ιατρεία
  • «Αθόρυβη» η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ εδώ και 5 μήνες
  • Νέες δωρεές αναμένονται για το Παιδιατρικό τμήμα
  • Άλυτο ακόμα το πρόβλημα συγκοινωνιακής σύνδεσης

[ΠΑΛΜΟΣ]: Στο έδαφος των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία της χώρας, ποια είναι η θέση του Ασκληπιείου;
Σ.Μ.: Τη χρονιά αυτή δίνουμε εξαιρετικό βάρος στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Λειτουργεί ήδη γραφείο ποιότητας μέσα στο νοσοκομείο, όπου καταγράφονται όλα τα αρνητικά και τα θετικά, οι ασθενείς και επισκέπτες δηλαδή εκφράζουν τα παράπονα τις υποδείξεις ή τα συγχαρητήριά τους. Θέλουμε να γνωρίζουμε πάντοτε τι συμβαίνει στο νοσοκομείο και όχι να στρουθοκαμηλίζουμε. Σύντομα θα λειτουργήσουμε τα απογευματινά μας ιατρεία. Μέσα στον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό, σε όλα σχεδόν τα τμήματα. Να τονίσω επίσης ότι το Ασκληπιείο έχει μια ορθοπεδική παράδοση, πλέον όμως είναι ένα γενικό νοσοκομείο. Πέρα από το Καρδιολογικό, έχουμε έναν από τους πλέον σύγχρονους λιθοτρίπτες, μονάδα αιμοκάθαρσης που δουλεύει σε δύο βάρδιες, το παδιοψυχιατρικό τμήμα. Τις δραστηριότητες αυτές δεν τις γνωρίζουν οι περισσότεροι, γι’ αυτό ζητώ και τη βοήθειά σας ώστε να μάθει ο κόσμος ότι μπορεί να βοηθηθεί σε μας. Εφημερεύουμε κάθε τέσσερις ημέρες σαν γενική εφημερία, ενώ τις υπόλοιπες μέρες εφημερεύουμε σε ορθοπεδικά περιστατικά. Η πόρτα του νοσοκομείου είναι πάντα ανοιχτή. Αν και αυτό σημαίνει ένα μεγάλο κόστος, σε σύγκριση με το 2010 την προηγούμενη χρονιά πετύχαμε μια σημαντική μείωση εξόδων που αγγίζει το 30%.

[Π]: Η τελευταία φορά που το νοσοκομείο βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ήταν με την κρίση των προμηθευτών. Η επάρκεια του Ασκληπιείου σε υλικά σε τι επίπεδο βρίσκεται;
Σ.Μ.: Να ενημερώσω ότι έχουμε πάρει χρήματα και έχουμε εξοφλήσει τους προμηθευτές για το 2010, ενώ έχει εξοφληθεί και όλο το 2011 εκτός τριών μηνών. Ύστερα από οδηγίες του υπουργείου, οι πληρωμές είναι τακτικές. Οι οφειλές λοιπόν τώρα είναι περιορισμένες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας περισσεύουν, ούτε μπορώ να δείξω στις αποθήκες στοκ ενός μήνα. Όμως αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες χωρίς κανένα πρόβλημα. Δείχνουμε φυσικά φειδώ. Υπάρχουν περιθώρια να πάει το νοσοκομείο πολύ καλύτερα. Να σημειώσω ακόμη ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους όμορους δήμους. Έχουμε συναντηθεί με τον κύριο Πανά, έχουμε ζητήσει τη βοήθεια του Δήμου, από το κόψιμο των κλαδιών και την πιο τακτική αποκομιδή απορριμμάτων και έχουμε σε όλα ανταπόκριση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

[Π]: Πώς αξιολογείτε μέχρι σήμερα τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο;
Σ.Μ.: Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη μας επιτυχία. Η μονάδα λειτουργεί από αρχές Σεπτεμβρίου και ημερησίως εξυπηρετούνται περίπου 80 άτομα. Συνολικά, φτάνουν τους 120 αυτοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, είναι σαν μην υπάρχει τόσο για το νοσοκομείο όσιο και για την τοπική κοινωνία. Δεν τους έχουμε περιθωριοποιήσει τους ανθρώπους, ούτε έχουμε άλλη είσοδο όπως συμβαίνει αλλού. Να σημειώσουμε επίσης ότι είναι παιδιά των περιοχών.

[Π]: Η αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου με τη νέα νομοθεσία, τι επιπτώσεις είχε στη λειτουργία του νοσοκομείου;
Σ.Μ.: Πρέπει να σας πω ότι δεν πειράχτηκε ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε γιατρός, ούτε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Η δυναμικότητα των κλινών δεν μειώθηκε τώρα, αλλά έχει μειωθεί εδώ και καιρό, συγκεκριμένα μετά τους σεισμούς του 1997 κατά τους οποίους μερικά κτίρια έγιναν ακατάλληλα.

[Π]: Υπολογίζετε στις δωρεές;
Σ.Μ.: Πρόσφατα είχαμε μια πολύ σημαντική δωρεά. Το καρδιολογικό μας τμήμα από άποψη στελεχών και υποδομών πλέον θεωρώ είναι από τα καλύτερα. Περιμένουμε κι άλλες δωρεές. Οι άνθρωποι που μας έχουν βοηθήσει σχεδιάζουν κι άλλες παρεμβάσεις. Την αναβάθμιση του παιδιατρικού αλλά και μια αποκατάσταση ενός κτιρίου που έπεσε στο σεισμό. Επίσης, θέλουμε να αναστηλώσουμε το κεντρικό κτίριο. Να προσθέσω ότι ο Σύλλογος Φίλων του Ασκληπιείου μας βοηθά πάρα πολύ με δωρεές και όχι μόνο. Ο κύριος πάντως μοχλός του νοσοκομείου είναι το ανθρώπινο δυναμικό του που πολλές φορές ξεπερνά τον εαυτό του.

[Π]: Αληθεύει ότι προσλήψεις νέων γιατρών δεν γίνονται, ενώ υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις;
Σ.Μ.: Σωστό είναι αυτό, όμως σε αυτή τη φάση το φαινόμενο με τα κενά των συνταξιοδοτήσεων αντιμετωπίζεται με επικουρικούς γιατρούς. Επιπλέον έχουμε αρκετούς γιατρούς ειδικευόμενους. Είμαστε πλήρεις σε αυτό τον τομέα.

[Π]: Η λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΟΠΥΥ, έχει δημιουργήσει προβλήματα;
Σ.Μ.: Κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Κάποιες φορές πράγματι το σύστημα δεν σηκώνει το φόρτο εργασίας. Γι’ αυτό ακριβώς και προβλέπεται να υπάρχουν ειδικά μπλοκ συνταγογράφησης ώστε οι γιατροί που έχουν πιστοποιηθεί να μπορούν να δίνουν συνταγές όταν «πέφτει» το σύστημα. Έτσι λύνεται το πρόβλημα. Στο νοσοκομείο δεν έχω ξανακούσει παράπονα.

[Π]: Η συγκοινωνιακή σύνδεση του Ασκληπιείου με το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τι κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε για το ζήτημα αυτό;
Σ.Μ.: Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ. Το έθεσα στην πρώτη συνάντηση που έκανα με τους δημάρχους της περιοχής, γιατί κι αυτοί πρέπει να βάλουν πλάτη. Είναι ένα θέμα που αφορά πρώτα απ’ όλα τους δημότες τους. Η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που ο κόσμος έρχεται όλο και περισσότερο στα δημόσια νοσοκομεία. Θα ζητήσουμε λοιπόν τη συνδρομή των δήμων, για να βάλουν δημοτική συγκοινωνία αλλά και να κάνουμε από κοινού παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο. Όπως γνωρίζετε, εμείς έχουμε θέμα πέρα από τους ασθενείς και με τους εργαζομένους του νοσοκομείου.


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 974 / 11.2.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου