Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη | Ανδρέας Κονδύλης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αλίμου: «Έχουμε κάνει μια συντεταγμένη και σοβαρή προσπάθεια και έτσι θα συνεχίσουμε»

Συναντήσαμε τον Ανδρέα Κονδύλη, Σύμβουλο Αλίμου και Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Αντίληψης. Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μας μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος να διαχειρισθεί συνετά τα οικονομικά του, για τους στόχους της διοίκησης, αλλά και τους δικούς του, για τα χρόνια προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο Άλιμος. Ρεαλιστής και αισιόδοξος, αναφέρθηκε στην ανάγκη και παράλληλα προσωπική του επιθυμία να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, κάτι που τον ώθησε εξάλλου να ασχοληθεί με τα κοινά.
Συνέντευξη στην Νάνσυ Φαναρά


«Όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να δίνουν το καλό 
παράδειγμα. Κάπως έτσι 
δημιουργούνται τα ρεύματα και 
οι ανατροπές στην κοινωνία. 
Ο πολιτικός πρέπει να ανοίγει 
το δρόμο και να είναι μπροστά 
από τις εξελίξεις»



[Π]: Είμαστε στη μέση σχεδόν της τετραετίας. Ποιοι είναι οι στόχοι από εδώ και στο εξής της διοίκησης Ορφανού και οι δικοί σας προσωπικά ως Αντιδήμαρχος; Πόσο τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα μέχρι σήμερα;
Α.Κ.: Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία πολύ συντεταγμένη και σοβαρή προσπάθεια να τηρήσουμε το πρόγραμμά μας και το έχουμε καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό. Έτσι και θα συνεχίσουμε. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια και πολλές δυνατότητες για τον Άλιμο. Βέβαια είμαστε στην καρδιά της κρίσης, μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό δεν είναι άλλοθι για να μην υλοποιήσουμε ό,τι προγραμματίσαμε, απλά είναι μια παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν, αφού δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα που δεν ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, μόλις τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση νέα μείωση κατά 30% στα έσοδα των δήμων. Πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δεχόμασταν συνολικές περικοπές της τάξεως του 70% στα έσοδά μας, τη στιγμή μάλιστα που μας έχουν δοθεί και νέες αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτό οδηγεί σε ασφυξία όλους τους δήμους. Συνεπώς, εκτός από το Πρόγραμμά μας, αγωνιζόμαστε σήμερα να διασφαλίζουμε και τη βασική λειτουργία του δήμου, η οποία δεν είναι πια καθόλου αυτονόητη.
[Π]: Και οι άμεσοι στόχοι στον τομέα των αρμοδιοτήτων σας;
Α.Κ.: Να υλοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που έχουμε εκπονήσει από κοινού με άλλους δήμους (Παλ. Φάληρο, Αγ. Δημήτριος) και αφορούν την προώθηση στην εργασία άνεργων συμπολιτών μας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Συσσίτιο και άλλες Κοινωνικές Δομές. Ακόμα να αρχίσει η δραστηριότητα των Ομάδων Εθελοντών που το τελευταίο διάστημα έχουμε συστήσει. Επίσης, να ψηφισθεί ο νέος Οργανισμός του Δήμου, να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της Λαϊκής Αγοράς στο Άνω Καλαμάκι και να μπει ο Δήμος στην ψηφιακή εποχή (π.χ. το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, η ηλεκτρονική κάρτα υπαλλήλων κ.α.).
[Π]: Μεγάλο «αγκάθι» του Αλίμου, όπως και των περισσοτέρων δήμων σήμερα, είναι η διαχείριση των οικονομικών. Από τις πρώτες «100 μέρες»- για να χρησιμοποιήσουμε το αμερικανικό πρότυπο- της διοίκησης και της δικής σας αντιδημαρχίας φαίνεται ότι καταβάλλετε τιτάνιες προσπάθειες για να βάλετε τα πράγματα σε μία τάξη. Σε τι βαθμό θεωρείτε ότι τα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα;
Α.Κ.: Εκτιμώ ότι έχουμε πάει πολύ καλά, δεδομένης της μείωσης των εσόδων από το κράτος, αλλά και από το 0,5% που λαμβάναμε από τα καταστήματα που δεν έχουν πλέον δουλειά. Ακόμα, τα χρήματα που μας έρχονται από τη ΔΕΗ είναι μειωμένα, διότι πολύς κόσμος δεν είναι σε θέση να πληρώσει το ρεύμα και μαζί τις εισφορές υπέρ του Δήμου. Παρά τα λιγότερα έσοδα, καταφέραμε να μη δημιουργήσουμε σχεδόν καθόλου νέα χρέη, να αποπληρώσουμε έστω εν μέρει ορισμένα παλιά και να παρακολουθούμε τις υποχρεώσεις μας από απαλλοτριώσεις, που είναι πολύ ακριβές. Θα μπορούσαμε, και πρέπει, να κάνουμε επιπλέον 2 πράγματα: Πρώτον, να αυξήσουμε τα έσοδά μας, κυρίως αξιοποιώντας τη δημοτική περιουσία (π.χ. μισθώνοντας τα θέατρά μας σε θιάσους για παραστάσεις). Αυτό δηλαδή που λέμε «ανάπτυξη», η οποία πρέπει να γίνεται και σε τοπικό επίπεδο. Δεύτερον, να κάνουμε έναν καλύτερο και αυστηρότερο οικονομικό προγραμματισμό, μιας και τα χρήματα είναι πλέον ελάχιστα.
[Π]: Εκτός της γενικότερης οικονομικής κρίσης, προβλήματα προκαλεί ο «Καλλικράτης», όπως το τεράστιο νομικό κενό και η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, τα οποία σας δένουν τα χέρια. Τι κάνει ο δήμος για να υπερκεράσει αυτά τα εμπόδια; 
Α.Κ: Πράγματι ο «Καλλικράτης» ήταν μια καταρχήν σωστή επιλογή. Οι δήμοι χρειάζεται να λάβουν αρμοδιότητες, ώστε να γίνουν «μικρές τοπικές κυβερνήσεις». Όμως έτσι όπως προχωρά ο «Καλλικράτης» δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στο δημότη και στο δήμο, παρά οφέλη. Καλείται σήμερα ο κάθε δήμος, που παίρνει 70% λιγότερα χρήματα από την Κυβέρνηση, να εξυπηρετήσει τον πολίτη σε νέες, περισσότερες υπηρεσίες, για τις οποίες δεν έχει ούτε προσωπικό, ούτε τεχνογνωσία. Επιπλέον, ο «Καλλικράτης» απαιτεί να υλοποιηθούν αποφάσεις εντός χρονικών ορίων που δεν έχουν λογική. Π.χ. απαιτούσε να ψηφιστούν νέοι Οργανισμοί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, όταν μέχρι προχθές όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις ψήφιζαν συνεχώς νομοθετικές αλλαγές σε ζητήματα σχετικά με τους Οργανισμούς.
[Π]: Εσείς έχετε ψηφίσει νέο Οργανισμό;
Α.Κ: Εμείς έχουμε έτοιμο το σχέδιο νέου Οργανισμού από το 2011 και το ράβουμε και το ξηλώνουμε συνεχώς, για να προσαρμοστούμε στις ασταμάτητες νομοθετικές αλλαγές. Δεν ξέρουμε μέχρι το Σεπτέμβρη τι θα μας ξημερώσει. Με τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, η Πολιτεία έχει δυσκολέψει πολύ την εύρυθμη λειτουργία μας. Αυτός ο σπασμωδικός τρόπος με τον οποίο νομοθετούν όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά, νομίζω ότι αποτυπώνει τον πανικό τους απέναντι στην κρίση.
[Π]: Κατηγορείστε κατά καιρούς ότι δεν παρέχετε στο δημότη του Αλίμου τα αυτονόητα, όπως η καθαριότητα. Πόσους υπαλλήλους έχει αυτήν τη στιγμή στον τομέα αυτό ο δήμος και ποιος κινήσεις γίνονται για να καλυφθούν τα όποια κενά;
Α.Κ.: Στην καθαριότητα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια, τόσο από τον Αντιδήμαρχο τον Βαγγέλη Ευαγγελίου, όσο και από όλο το προσωπικό. Υπάρχουν βεβαίως και υπάλληλοι που δεν είναι αρκετά συνεπείς, τους οποίους χρειάζεται να ελέγχουμε και να τους πείσουμε ότι η καθαριότητα της πόλης εξαρτάται και από την προσωπική τους ευσυνειδησία, θα έλεγα ακόμα και το μεράκι τους. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι υποστελεχωμένο το συνεργείο καθαριότητας, παρά το μόνιμο προσωπικό που προλάβαμε να εξασφαλίσουμε με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά, για οδοκαθαρισμό έχουμε μόνο 3 εργάτες. Πάντως προσπαθούμε συστηματικά να βελτιώνουμε την κατάσταση στο πράσινο και την καθαριότητα. Υπάρχει επίσης μεγάλο περιθώριο για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, όπως η κομποστοποίηση, η ανταποδοτική ανακύκλωση κ.α.
[Π]: Τηρείται στο δήμο Αλίμου ο Υπαλληλικός Κώδικας; Ποια η συνεργασία αιρετών και υπαλλήλων;
Α.Κ.: Έχει γίνει έντονη κινητοποίηση από τη Διοίκησή μας για να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι τα καινούρια δεδομένα και να ενστερνιστούν μία νέα αντίληψη που χρειάζεται να διακρίνει όλους μας για τον τρόπο που λειτουργούμε. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες π.χ. για την παρουσία και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων στην υπηρεσία, την τήρηση του ωραρίου, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους πολίτες. Οι εργαζόμενοι έχουν ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, για αυτό οι αιρετοί οφείλουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες, να ανοίγουν το δρόμο και να πείθουν τους άλλους ότι είναι σωστός και ότι πρέπει να τον ακολουθήσουν.


«Να ξέρετε ότι από την αρχή της Διοίκησή μας το 2007, αλλά και ως δημοτική παράταξη, δεν λειτουργούμε εξαρτημένα από το ΠΑΣΟΚ ή όποιο άλλο κόμμα. Αυτό το γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας που μας ψηφίζουν. Γενικότερα, ελπίζω από τις ραγδαίες εξελίξεις που ζούμε και τις «ζυμώσεις» στην κοινωνία να προκύψει κάτι καλό για όλους»


[Π]: Επίσης, ο δήμος επί αντιδημαρχίας σας παρουσιάζει ένα έντονα κοινωνικό πρόσωπο. Το απαιτούν βέβαια και οι καιροί. Πρόγραμμα «Νεφέλη», διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου σε συνεργασία με το δήμο Αγ. Δημητρίου. Μιλήστε μας λίγο για αυτές τις δράσεις.
Α.Κ.: Συνεργαζόμαστε αρκετά με τους όμορους δήμους Π. Φαλήρου και Αγ. Δημητρίου. Το φθινόπωρο αρχίζει να υλοποιείται ένα κοινό ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την εκμάθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα σχολεία. Υλοποιούμε με τον Αγ. Δημήτριο το Πρόγραμμα για την ανάπτυξη 6 κοινωνικών δομών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Τράπεζα Χρόνου, Γραφείο Διοικητικής Βοήθειας και Δημοτικός Λαχανόκηπος. Είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα «Νεφέλη», που απευθύνεται σε άνεργους γονείς, ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη Προγράμματα για απασχόληση, επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Είμαστε στην τελική ευθεία για να ανακοινώσουμε τη λειτουργία των Δημοτικών Κοινωνικών Ιατρείων με εθελοντές Γιατρούς, που θα εξυπηρετούν ανασφάλιστους και άπορους συνανθρώπους μας. Έχει ξεκινήσει ήδη να λειτουργεί το Γραφείο Εθελοντισμού, στο οποίο μετέχουν μέχρι στιγμής περίπου 80 εθελοντές, χωρισμένοι σε Ομάδες με αντικείμενα δράσης  το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεγγύη κ.α. Θα συνεχιστεί επίσης η διακίνηση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Στόχος μας είναι να γίνει η πόλη μας μια κοινωνία με συνοχή, με ανθρώπινη «ζεστασιά», να γνωρίζει ο δημότης ότι δεν είναι μόνος του. Η συνοχή αυτή χτίζεται μέρα με τη μέρα. Σιγά-σιγά κερδίζεις τη συμμετοχή της κοινωνίας.
[Π]: Από τις πρώτες «100 μέρες» για να επανέλθουμε, δείχνετε να έχετε το «πάνω χέρι» σε πολλά πράγματα. Κάνετε απλά χρήση των αρμοδιοτήτων που δίνει ο «Καλλικράτης» στους αντιδημάρχους ή η έντονη δράση και η ανάληψη πρωτοβουλιών ενέχουν το στόχο σας να θέσετε υποψηφιότητα ως δήμαρχος;
Α.Κ.: Είναι αυτονόητο ότι όποιος ασχολείται με τα κοινά έχει φιλοδοξίες. Επιπλέον, μετά από τρεις τετραετίες που ασχολούμαι με το δήμο, είναι λογικό να έχω πολλές ιδέες για την πόλη και να ονειρεύομαι να επικρατήσει μια καινούρια αντίληψη, τόσο στενά στη διοίκηση, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Συνεπώς, το να θέσω κάποια στιγμή υποψηφιότητα είναι μέσα στις σκέψεις μου. Όμως δε δουλεύω με τον τρόπο που περιγράφετε για να υπηρετήσω αυτήν την προοπτική. Εργάζομαι έτσι γιατί είμαι κατά κάποιον τρόπο «τελειομανής», θέλω να υπάρχει ποιότητα σε ό,τι κάνω. Σήμερα, λοιπόν, που είμαστε στη Διοίκηση, οφείλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που θα μείνουν στο Δήμο. Εξάλλου, για να είμαστε ρεαλιστές, δεν ξέρω αν και αύριο θα μπορώ να είμαι στα δημοτικά πράγματα. Αυτό εξαρτάται από αμέτρητους παράγοντες, όπως η γενικότερη πολιτική κατάσταση, οι προσωπικές δυνατότητες, η ψήφος των δημοτών και τόσα άλλα.
[Π]: Η λαϊκή του Άνω Καλαμακίου έχει αποδειχτεί Λερναία Ύδρα για το δήμο. Πρόσφατα ζητήσατε από τους συναδέλφους σας να ετοιμάσουν προτάσεις γιατί επανέρχεται το θέμα. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε;
Α.Κ.: Η Λαϊκή του Άνω Καλαμακίου έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία τρομερά προβλήματα. Επί 40 χρόνια ήταν στους ίδιους δρόμους, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τρομερή κόπωση. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός αδειών για πάγκους που χορήγησε ανεξέλεγκτα το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2006 δημιούργησε μια λαϊκή-γίγαντα, ακατάλληλη για τις προδιαγραφές της πόλης. Προσπαθούμε έκτοτε να τη χωροθετήσουμε, αλλά σκοντάφτουμε σε δύο βασικά εμπόδια: αφενός η νοοτροπία πολλών δημοτών που δε θέλουν τη λαϊκή μπροστά στο σπίτι τους και αντιδρούν, αφετέρου η αντικειμενική έλλειψη χώρων με σωστές προδιαγραφές, ώστε να μετακινείται η λαϊκή ανά διαστήματα. Εξετάζουμε τώρα κάποιες επιλογές σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών. Μία από αυτές είναι να «σπάσει» η λαϊκή και να μεταφερθεί την ίδια μέρα ένα μέρος της στον Παλαιό Άλιμο, όπου οι κάτοικοι έχουν ζητήσει μια μικρή λαϊκή, ενώ η υπόλοιπη, όντας μικρότερη, να μπορεί να χωροθετηθεί ευκολότερα. Ήδη πάντως, έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, διότι καταφέραμε να την «ξεκολλήσουμε» από το χώρο που βρισκόταν επί 40 χρόνια. Η Λεωφόρος Ιωνίας είναι μια λύση που έχει «περπατήσει» κατά βάση επιτυχημένα, οι μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών είναι ικανοποιημένη, αλλά χρειάζονται και εναλλακτικές. Μην ξεχνάτε ότι για το θέμα είναι συναρμόδιοι τέσσερις φορείς: ο Οργανισμός Λαϊκών, η Τροχαία, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να κάνουμε ο,τιδήποτε θέλουμε.
[Π]: Μαρίνα Αλίμου. Γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν τα κενά στις υποδομές; Εκτός από το φωτισμό και την προβλήτα, τι άλλο έχει γίνει; Διαθέτει πυροσβεστικά μέσα;
Α.Κ.: Σημαντικό κεφάλαιο. Η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και έχει τεράστιες δυνατότητες. Όμως ανήκει στην ΕΤΑΔ, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο, και είναι πλήρως εγκαταλειμένη. Το μόνο πράγμα για το οποίο είναι υπεύθυνος ο δήμος είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών. Ο δήμος μας πιέζει συνεχώς για την αξιοποίησή της, με αυτονόητη τη συμμετοχή του στη Διοίκηση και τη Διαχείρησή της. Ο δήμαρχός μας Θάνος Ορφανός έχει επισκεφθεί αμέτρητες φορές τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς. Έχει αποσπάσει τη θετική ανταπόκρισή τους, η οποία όμως δεν έχει μεταφραστεί σε πράξη μέχρι σήμερα. Αυτό πάντως που έχει ήδη επιτύχει ο δήμαρχος, και είναι πολύ σημαντικό, είναι να παραχωρήσει η ΕΤΑΔ στο δήμο μας μια έκταση στην παραλία, κοντά στη Μαρίνα, περίπου 5 στρέμματα.
[Π]: Το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου φαίνεται από καιρό να έχει δρομολογηθεί. Εσείς συνεχίζετε να εμμένετε στην αρχική σας θέση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου;
Α.Κ.: Όπως φαίνεται, το θέμα έχει δρομολογηθεί. Ωστόσο, εμείς οι όμοροι δήμοι συνεχίζουμε την «Κοινή μας Δράση» για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσης αθλητισμού, πολιτισμού και ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το χτίσιμο ουρανοξυστών είναι παράταιρο με το πολεοδομικό κεκτημένο της περιοχής, με τη μορφή που έχει η Νότια Αθήνα. Με τις πιέσεις μας πετύχαμε κάποιες αλλαγές κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά ήταν μόνο επιμέρους. Το σύνολο σχεδόν του νόμου που έχει ψηφιστεί μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
[Π]: Συνεχίζει ο δήμος να κινείται δυναμικά στην υπόθεση της διεκδίκησης της δημόσιας περιουσίας με αντιδίκους τους κληρονόμους του Νάστου. Έχετε κατηγορηθεί ότι δε μετέχετε και τόσο, επειδή δεν έχετε μεγάλο μερίδιο. Είναι θετικές οι εξελίξεις; 
Α.Κ.: Εξυπακούεται ότι διεκδικούμε και συμμετέχουμε σε όλα. Οι πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις δικαιώνουν τον αγώνα των τριών δημάρχων. Δεν υστερούμε σε κάτι ως δήμος. Ίσως αυτή η εντύπωση έχει δημιουργηθεί διότι η κινητοποίηση των δημοτών της Ηλιούπολης είναι, συγκριτικά με αυτών του Αλίμου, μεγαλύτερη για ευνόητους λόγους. Η μισή σχεδόν Ηλιούπολη είναι επίδικη. Αλλά ακόμη και εάν δεν είχαμε ούτε ένα εκατοστό γης, εμείς θα ήμασταν συμμέτοχοι σε έναν τόσο μεγάλο και σοβαρό αγώνα, που αφορά δημόσια περιουσία.
[Π]: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί κατά καιρούς για έλλειψη σχεδιασμού, σπασμωδικές κινήσεις και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Τι απαντάτε;
Α.Κ.: Τέτοιες κατηγορίες είναι πολύ γενικές, αόριστες και θα έλεγα «παλιομοδίτικες». Η εκτίμησή μου είναι ότι κινούμαστε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, έστω και αν γίνονται επιμέρους λάθη. Θα περίμενα από τη μείζονα αντιπολίτευση μια πιο ώριμη και δυναμική στάση απέναντι μας. Τη βλέπω να περιορίζεται σε μία μίζερη γκρίνια και συχνά σε επισημάνσεις άνευ ουσίας, κάτι που δε βοηθά ούτε εκείνους, ούτε εμάς, ούτε την πόλη.
[Π]: Ζούμε στην εποχή της «cohabitation» και εν γένει των συναινέσεων. Αυτό δε γίνεται αντιληπτό μόνο στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αλλά και στο δήμο σας. Παρά το γεγονός ότι σας προσάπτουν πολλά, στα βασικά δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν. Η παράταξη «Άλιμος Όλοι Μαζί» πόσο πρόθυμη είναι να συνεργαστεί;
Α.Κ.: Όλες οι παρατάξεις έχουμε υποχρέωση να συνεργαζόμαστε για το καλό του συνδημότη μας. Η συνεργασία, αλλά και η πολιτισμένη αντίθεση, είναι μεγάλος πλούτος. Πράγματι τον τελευταίο καιρό μας έχουν αναγνωρίσει κάποια θετικά, γεγονός που είναι ελπιδοφόρο, διότι δείχνει υπευθυνότητα. Πολύ υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στάση απέναντί μας κρατάνε και οι άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η Αγωνιστική Ενότητα του Χρήστου Δουρίδα και το Άνω Κάτω του Δημήτρη Κλαυδιανού. Έχουν ειλικρινή αγωνία για την πόλη και σε αυτό συμπίπτουμε. Αν όλοι μας γίνουμε πιο υπεύθυνοι, θα χειριστούμε καλύτερα και τις επιπτώσεις της κρίσης.
[Π]: Επίσης πόσο πρόθυμη είναι η διοίκηση να αξιοποιήσει το «νέο αίμα» στις τάξεις της, αλλά και στις τάξεις των άλλων παρατάξεων; Πώς κρίνετε τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στο δημοτικό συμβούλιο;
Α.Κ.: Χαίρομαι πολύ για αυτό. Όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά ένιωθα, κατά κάποιον τρόπο, «μειοψηφία» στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, η κοινωνία εμπιστεύεται πολύ τους νέους σε όλους τους τομείς. Βέβαια μεγάλη σημασία έχει και το τι γίνεται μετά την πρώτη επιτυχία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου συμμετέχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν όλο το ηλικιακό φάσμα της πόλης και ο δήμαρχος, από ό,τι βλέπετε, τους αξιοποιεί όλους, οπωσδήποτε και τους νέους.
[Π]: Πώς κρίνετε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα γενικά και ειδικότερα τα ποσοστά που έλαβε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Άλιμο;
Α.Κ.: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πλήρωσε το τίμημα για την πολιτική και τις επιλογές του. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι πλέον η κοινωνία αποζητάει μια διαφορετική προσέγγιση, επιτέλους, στα πράγματα. Να ξέρετε ότι από την αρχή της Διοίκησή μας το 2007, αλλά και ως δημοτική παράταξη, δεν λειτουργούμε εξαρτημένα από το ΠΑΣΟΚ ή όποιο άλλο κόμμα. Αυτό το γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας που μας ψηφίζουν. Γενικότερα, πάντως, ελπίζω από τις ραγδαίες εξελίξεις που ζούμε και τις «ζυμώσεις» στην κοινωνία να προκύψει κάτι καλό για όλους. Συχνά σκέφτομαι ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να αντιληφθούμε σε όλη του την έκταση.
[Π]: Προσωπικά καλύφθηκα, αλλά αν θέλετε κάτι να προσθέσετε, είναι ευπρόσδεκτο.
Α.Κ.: Όχι. Θέλω μόνο να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτετε τα δημοτικά συμβούλια. Χρειάζεται να είναι ενήμερος ο κόσμος, ώστε να συμμετέχει στα κοινά υπεύθυνα, με τεκμηριωμένη άποψη. Αν θέλουμε κάτι καλύτερο σαν κοινωνία, πρέπει να το επιδιώξουμε όλοι μας, έχουμε ευθύνη όλοι.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1001/18.8.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου