Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΒΑΡΗ ΒΟΥΛΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Πεζοδρόμια μετ' εμποδίων

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Γιώργος Λαουτάρης


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έληξαν, όμως οι διαδρομές μετ' εμποδίων δεν ανήκουν μόνο στη σφαίρα των αθλημάτων αλλά, δυστυχώς, και της καθημερινότητας. Ο λόγος για τα κατειλημμένα πεζοδρόμια από κάθε είδους εμπόδια, που δυσχεραίνουν τη βάδιση και πολλές φορές αναγκάζουν τους πεζούς να ...λοξοδρομήσουν περπατώντας στο οδόστρωμα, με όλους τους κινδύνους που αυτή η κίνηση ενέχει. Μια χαρακτηριστική περίπτωση από αυτή την άποψη στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η οδός Πανός, ένας κύριος δρόμος που συνδέει τη Βουλιαγμένη με τη Βάρκιζα μέσω του νεκροταφείου. Πρόκειται για μια φαρδιά οδό με εξίσου «γενναία» πεζοδρόμια, τα οποία όμως είτε έχουν αφεθεί στη φθορά της φύσης, είτε διακόπτονται από διάφορα εμπόδια.

Η πρώτη κατηγορία εμποδίων είναι τα δέντρα. Μολονότι φαίνεται η τοποθέτησή τους πάνω στο πεζοδρόμιο να τηρεί τις τεχνικές προϋποθέσεις που ορίζουν το διάστημα που πρέπει να αφήνεται ελεύθερο, εντούτοις τα κλαδιά πολλές φορές είναι τόσο χαμηλά (ελιές και νεραντζιές) που δεν επιτρέπουν την ελεύθερη διάβαση (εικόνα 2). Σε μια περίπτωση (εικόνα 8) μάλιστα, η φύτευση ενός φοινικοειδούς στη βάση της νεραντζιάς εμποδίζει τη διάβαση σε μια μεγάλη περίμετρο.
Η δεύτερη κατηγορία εμποδίων είναι τα ΙΧ αυτοκίνητα, των οποίων οι κάτοχοι βρίσκουν στα πεζοδρόμια μια άνετη και δωρεάν θέση στάθμευσης. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο πάντως είναι πολύ δημοφιλές στο συγκεκριμένο δρόμο. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες (εικόνες, 1, 3, 4 και 9) τα ΙΧ συνήθως παρκάρουν κάθετα κλείνοντας όλο το πλάτος του πεζοδρομίου και υποχρεώνοντας τους πεζούς να κατέβουν στο οδόστρωμα. Η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται κατά τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες σχεδόν καθημερινά στην οδό Πανός για να επιβλέπει την παράνομη στάθμευση. Παρόλ' αυτά, δεν ανεβαίνει από ένα σημείο και πάνω, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Στην περίπτωση μάλιστα ενός ξενοδοχείου (εικόνα 9), η κατάληψη του πεζοδρομίου από «πάρκινγκ» αυτοκινήτων γίνεται όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης με κανονική άδεια από το Δήμο.
Τρίτη κατηγορία εμποδίων είναι οι ζαρντινιέρες που τοποθετούν οι ένοικοι κάθε πολυκατοικίας κατά το δοκούν (εικόνες 5 και 6). Πρόκειται για μια συνήθεια που ομορφαίνει τον δρόμο, πλην όμως αν γίνεται χωρίς καμία πρόνοια για επαρκή χώρο διάβασης επί του πεζοδρομίου, τότε μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
Τελευταία κατηγορία είναι η απότομη διακοπή του πεζοδρομίου (εικόνα 7). Στο σημείο αυτό οι πλάκες σταματούν, ακολουθεί μια ανώμαλη έξοδος εργοταξίου και λίγα μέτρα παρακάτω τον πεζό τον περιμένει ...άγρια βλάστηση, που τον υποχρεώνει να διασχίσει τον δρόμο προς το απέναντι πεζοδρόμιο.

Η οδός Πανός στη Βουλιαγμένη είναι χαρακτηριστική περίπτωση επειδή μέσα σε λίγα μέτρα κανείς συναντά όλα αυτά τα εμπόδια μαζί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βαδίσει σε ευθεία γραμμή επί του πεζοδρομίου ούτε για λίγα μέτρα. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος: Στο τέρμα του δρόμου προς τη λεωφόρο Ποσειδώνος υπάρχει μια παιδική χαρά και ακριβώς απέναντι, στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, άλλο ένα φροντισμένο παρκάκι με κούνιες περιμένει μικρούς επισκέπτες για να παίξουν. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από ΙΧ στο δρόμο κινούνται και αρκετά παιδικά καροτσάκια και ανήλικοι, που ενδεχομένως να κινδυνεύσουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα αν οι επιβλέποντες δεν βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή.
Ενδεικτικό της κίνησης του δρόμου αυτού είναι το γεγονός ότι έχει εδώ και δεκαετίες «σαμαράκια» για να μειώνουν οι οδηγοί ταχύτητα. Παρόλ' αυτά οι πεζοί ακόμη δεν έχουν την προσοχή που πρέπει...

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1001/18.8.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου