Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη | Νανά Καραγιάν, Δημοτική Σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου


Μια αθόρυβη αλλά πολύ ουσιαστική δουλειά για τους πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης οργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Μπορεί να πιστεύεται γενικώς ότι ο συγκεκριμένος Δήμος έχει ευκατάστατους κατοίκους, όμως στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, είναι πάνω από 100 οι οικογένειες της περιοχής που έχουν απόλυτη ανάγκη από τις φροντίδες των υπηρεσιών αυτών, ενώ το νούμερο αυτό αυξάνεται. Ο «Παλμός» μίλησε με τη Νανά Καραγιάν, την υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας που χωρίς τυμπανοκρουσίες ενορχηστρώνει την πολύτιμη αυτή δουλειά που βασίζεται στην εργασία αφοσιωμένων υπαλλήλων αλλά και την εθελοντική προσφορά. Όπως τονίζει η δημοτική σύμβουλος, 

  • Ιδρύεται άμεσα κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο  και κοινωνικό παντοπωλείο
  • 80 οι άπορες οικογένειες καταγεγραμμένες  στα μητρώα της Κοινωνικής Υπηρεσίας
  • Από φέτος δωρεάν εκδρομές για όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

[Π]: Ποιοι δημότες απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία; Ποια είναι η αποστολή της;
Ν.Κ.: Κατ' αρχάς έχουμε την Κοινωνική Πρόνοια, που εξυπηρετεί τους ανασφάλιστους δημότες μας και τους άπορους. Η υπηρεσία μας ασχολείται με τις ανάγκες τους και διεκπεραιώνει τα διοικητικά που χρειάζονται, για όσο διαρκεί η δύσκολη κατάσταση του καθενός, μέχρι να αποκατασταθεί. Μιλάμε για οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή άπορους, αλλά και ανασφάλιστους. Ξέρετε, αυτή την εποχή τυχαίνει συχνά να μείνει κανείς χωρίς δουλειά μια ολόκληρη οικογένεια. Για το διάστημα που οι άνθρωποι αυτοί πιστοποιημένα δεν έχουν καμία πρόνοια, έχουν τη δική μας φροντίδα. Πώς; Παίρνουν δωροεπιταγές για τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ, παίρνουν απευθείας τρόφιμα ή ρούχα, βρίσκουν σε μια υπηρεσία ή σε μια επιχείρηση δουλειά, μέχρι να αποκατασταθούν. Έπειτα υπάρχουν και άλλες κατηγορίες: Τα άτομα με αναπηρίες, οι πολύτεκνες οικογένειες. 
Συνολικά λοιπόν η Πρόνοια ασχολείται: Με τα βιβλιάρια και ό,τι άλλο αφορά τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Εύρεση εργασίας σε ανέργους. Ψυχολογική υποστήριξη για όσους το έχουν ανάγκη. Παροχή τροφίμων και ρουχισμού σε άτομα που είναι καταγεγραμμένα ως άπορα. Το άλλο κομμάτι είναι αιμοδοσία. Τρεις φορές το χρόνο, σε συνεργασία με το Ασκληπιείο διενεργούμε αιμοδοσία. Η στήριξη του ΚΑΑΠ Βούλας, το πρώην ΠΙΚΠΑ, ηθικά αλλά και με τρόφιμα και με ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε. Συνεργασία με τον Κοινωνικό Ξενώνα Βουλιαγμένης, στα κοινωνικά θέματα. 
Εκτός από τα παραπάνω, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας λειτουργεί πλέον και το Γραφείο Παιδείας που συνεργάζεται με τις σχολικές επιτροπές και είναι δίπλα σε όλες τις σχολικές μονάδες για ό,τι χρειαστούν. Επίσης, στην Υπηρεσία μας εδρεύει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που προσφέρει νοσηλεία, ψυχολογική στήριξη και οικιακή βοήθεια στα μοναχικά άτομα. Εδώ στεγάζεται επίσης το ΚΔΑΠ, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που προσφέρει θέατρο, χορό, μουσική, αθλητισμό, κινηματογράφο και εκπαιδευτικές εκδρομές χειμώνα και καλοκαίρι, στα παιδιά της περιοχής από 6 ως 12 ετών. Φυσικά, από τις κορυφαίες μας δραστηριότητες είναι και το ΚΑΠΗ. 

[Π]: Θα λειτουργήσει Κοινωνικό Ιατρείο και στο Δήμο μας; 
Ν.Κ.: Σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με το οποίο θα δημιουργήσουμε το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο του Δήμου. Θα είμαστε ο τέταρτος Δήμος που αναλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα. Απευθύνεται αποκλειστικά σε ανασφάλιστους και θα έχει έδρα στην περιοχή μας στον χώρο πίσω από το Δημαρχείο Βουλιαγμένης, όπου υπάρχει ήδη ένα εξοπλισμένο δημοτικό ιατρείο. Αυτό θα λειτουργήσει από την Κοινωνική Υπηρεσία υπό την ομπρέλα του Ιατρικού Συλλόγου και της Αρχιεπισκοπής. Να σημειώσω ότι θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει με εθελοντές γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και δημότες που ήδη έχουμε κάνει την πρώτη μας συνάντηση. Σήμερα οι εθελοντές είναι ήδη 30 από όλες τις ειδικότητες! Εκεί θα μπορούν ανασφάλιστοι δημότες να βρουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, να τους δίνονται συνταγές αλλά και μέσω του Ιατρικού Συλλόγου θα μπορεί αυτή η κατηγορία των συνανθρώπων μας να βρουν δωρεάν περίθαλψη και σε πολλές άλλες ειδικότητες, μέσω συνεργασιών που έχει συνάψει ο Ιατρικός Σύλλογος. 
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα δρομολογηθεί όπως ακριβώς και στους περισσότερους δήμους. Θα απευθύνεται στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αφού έχουν φέρει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Κοινωνική Υπηρεσία και έχει εκδοθεί η κάρτα τους. Να σημειώσω ότι η κάρτα αυτή θα έχει περιορισμένη ισχύ, 6 μήνες, προκειμένου να γίνεται έλεγχος δύο φορές τον χρόνο. Με την κάρτα αυτή θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα, μία φορά το μήνα δωρεάν. Το πρόγραμμα βασίζεται στην εθελοντική προσφορά από μεγάλες επιχειρήσεις και δημότες. Δικαιούχοι είναι συγκεκριμένες εισοδηματικές και κοινωνικές κατηγορίες. 

[Π]: Τι ανταπόκριση έχουν τα προγράμματα αυτά από τους δημότες;
Ν.Κ.: Για να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα, μέχρι σήμερα αυτό που μπορούσαμε να προσφέρουμε ήταν κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα να μοιράζουμε τρόφιμα που προσέφεραν σούπερ μάρκετ της περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή είναι 50-60 οικογένειες που είναι καταγεγραμμένες στη Βούλα και περίπου άλλες τόσες στη Βάρη. Αυτή ήταν μέχρι πρότινος η μικρή μας εμβέλεια. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» χτυπά τις πόρτες σε 80 περίπου σπίτια, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Να σας επισημάνω ακόμα ότι η έξαρση των αστέγων βρήκε και το δικό μας δήμο. Είναι 80 οι άπορες οικογένειες που είναι καταγεγραμμένες με πλήρη στοιχεία στην υπηρεσία μας. Και δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει την οργανωμένη κοινωνική προσφορά που σχεδιάζουμε!

[Π]: Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει υψηλά δημοτικά τέλη. Τι ποσό επιστρέφει στους δημότες μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας; Ποιος είναι ο προϋπολογισμός για τις δραστηριότητές σας;
Ν.Κ.: Δεν έχουμε προϋπολογισμό. Το μόνο έξοδο του Δήμου είναι το έμψυχό του υλικό. Οι υπάλληλοι, ο κοινωνικός λειτουργός, ο ψυχολόγος που παίρνουν τον μισθό τους. Οι υπηρεσίες κάνουν επαφές με επαγγελματίες, με σούπερ μάρκετ και λειτουργούν όλα σε εθελοντική βάση και με χορηγούς. Στο ΚΑΠΗ πέρσι που ήταν νομικό πρόσωπο είχε προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, 100.000 για εκδρομές, 50.000 για ταβέρνες και 50.000 για άλλες δραστηριότητες. Τελικά όμως δεν πήραμε τίποτα! Το μόνο που χρηματοδοτήσαμε ήταν οι πορτοκαλάδες και οι καφέδες που προσφέρουμε στα δύο κυλικεία. Φέτος, έχουν φτιάξει τα πράγματα και προβλέπονται μέσω προϋπολογισμού 50.000 για μονοήμερες εκδρομές και απογευματινούς περιπάτους, 40.000 για εκδηλώσεις, όπως την ημέρα των ηλικιωμένων ή τις απόκριες, 20.000 για τα υλικά των κυλικείων και τέλος, 16.000 για να έχουμε μια δασκάλα χορού και μια δασκάλα γυμναστικής. 

[Π]: Πέρσι βέβαια κατηγορηθήκατε ότι λειτουργείτε σαν γραφείο ταξιδίων για ηλικιωμένους. Να περιμένουμε και φέτος αυτή τη μομφή;
Ν.Κ.: Όπως σας είπα, πέρσι είχαμε καταθέσει τις μελέτες μας ώστε να έχουμε στον προϋπολογισμό 100.000 για να πάμε τα μέλη του ΚΑΠΗ εκδρομές, αυτή είναι η δραστηριότητα που χαίρονται περισσότερο. Με τις αλλαγές του «Καλλικράτη», τα γραφειοκρατικά που έπρεπε να λύσουν ο αντιδήμαρχος και η υπηρεσία, πέρασε ο χρόνος και τελείωσε η χρονιά χωρίς να εγκριθεί το ποσό αυτό. Εγώ λοιπόν τι έπρεπε να κάνω; Αν άφηνα το ΚΑΠΗ ένα χρόνο, θα διαλυόταν. Δε ήθελα να αφήσω τους ανθρώπους μόνους. Αποφασίσαμε λοιπόν να πηγαίνουμε μια μονοήμερη εκδρομή και τα έξοδα του πούλμαν να επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες. Στις πολυήμερες εκδρομές έπαιρνα τρεις προσφορές και αναθέταμε στον καλύτερο. Απλώς εγώ διοργάνωνα τις εκδρομές για να μη βάλουμε λουκέτο και γι' αυτό κατηγορηθήκαμε με αυτό τον τρόπο. Τώρα βέβαια, που εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, εγώ ανασαίνω. Τώρα θα έρχονται τα μέλη δωρεάν και αναμένουμε μεγάλη κοσμοσυρροή. Θα γίνει τώρα ξεκάθαρος διαγωνισμός, θα έρθουν τα γραφεία ταξιδίων και θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο ποιος φάκελος θα επιλεγεί. 
Έχω θητεύσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης και γνωρίζω αυτό το ρόλο. Αλλά θέλω να σας πω ότι πέρσι δεν κάναμε μόνο εκδρομές. Είχαμε διαλέξεις ιατρικού περιεχομένου, καλλιτεχικές και ποιητικές βραδιές. Κάναμε δωρεάν σπειρομέτρηση σε όλα τα μέλη της, μέτρηση ωχράς κηλίδας, μέτρηση ακουστικού πόρου, κόψαμε τη βασιλόπιτά μας, στολίσαμε χριστουγεννιάτικα δέντρα, γιορτάσαμε μια Τσικνοπέμπτη, είδαμε τις δέκα ωραιότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Να μην ξεχάσω να σας αναφέρω ότι κάναμε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης. Αυτά παλιότερα γίνονταν με συμβάσεις. Καταφέραμε να τα οργανώσουμε με εθελοντική συμμετοχή οκτώ δασκάλων που ετοίμασαν προγράμματα ζωγραφικής, ξυλουργικής, μπριτζ και σκάκι. Αυτά ήταν δωρεάν. Νομίζω ότι με τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε και τις γραφειοκρατικές αλλαγές του «Καλλικράτη», πιστεύω ότι στον τομέα μας προσφέραμε καλό έργο και αυτό το αποδεικνύει η ευχαρίστηση των μελών που το απολαμβάνουν.

[Π]: Στη Βουλιαγμένη θα φτιάξετε ΚΑΠΗ;
Ν.Κ.: Παλιότερα στη Βουλιαγμένη δεν υπήρχε ΚΑΠΗ. Τώρα δώσαμε κάρτα μέλους που αναφέρει και τις τρεις δημοτικές ενότητες και γράφτηκαν μέλη και από τη Βουλιαγμένη, που προς το παρόν μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες και να πηγαίνουν στο κυλικείο είτε της Βάρης είτε της Βούλας. Στα σχέδιά μας είναι να οργανώσουμε ένα χώρο όπου θα συγκεντρώνονται τα μέλη της Βουλιαγμένης. 

[Π]: Δραστηριοποιηθήκατε έντονα όταν το Παιδιατρικό τμήμα του Ασκληπιείου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Ποιες εξελίξεις έχουμε;
Ν.Κ.: Είχαμε ενημερωθεί από τη διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος και από εργαζόμενους για το πρόβλημα που υπάρχει. Θελήσαμε να κάνουμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου, γιατί το νοσοκομείο είναι βέβαια της ευρύτερης περιοχής, όμως αγγίζει ιδιαίτερα τη δική μας πόλη. Συγκεντρώσαμε πάρα πολλές υπογραφές και ήμασταν έτοιμοι να θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό ψήφισμα. Ήρθαμε τελικώς σε επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού Υγείας, του κ. Λυκουρέντζου. Μέσω της γραμματείας του λοιπόν ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός δεν προτίθεται επ' ουδενί να αφήσει να κλείσει το Παιδιατρικό τμήμα του Ασκληπιείου. Ήδη όπως μας ενημέρωσαν το τμήμα στελεχώθηκε με δύο επιπλέον επικουρικούς γιατρούς και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή του Οργανισμού του νοσοκομείου, όπου θα προβλεφθεί η αύξηση των μονίμων ιατρών σε 6. Δεσμεύτηκε άμεσα γι' αυτό. Εμείς το δεχτήκαμε και γι' αυτό το ανακοίνωσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως με κάθε δέσμευση και κάθε κυβέρνηση πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δίνουμε λίγο χρόνο και από τον Σεπτέμβριο θα είμαστε όλοι έτοιμοι να συγκεντρώσουμε επιπλέον υπογραφές και να δράσουμε δυναμικότερα, όχι μόνο για το παιδιατρικό αλλά για όλο το νοσοκομείο. 

[Π]: Εκπροσωπείτε το πιο ανθρώπινο πρόσωπο ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού. Έχετε στήριξη σε αυτό το έργο;
Ν.Κ.: Ευτυχώς για μένα από αυτούς που πρέπει, τον πρώην μας δήμαρχο Γρηγόρη Κασιδόκωστα και βέβαια τον τωρινό, τον Σπύρο Πανά, έχω και με το παραπάνω. Όμως δεν σας κρύβω ότι χτυπηθήκαμε και αρκετά. Για παράδειγμα τώρα που ανέλαβα υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σκεφτήκαμε με τους εργαζόμενους να προσφέρουμε στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα με αυτές τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε τον Ιούνιο. Και γι' αυτό όμως ακόμη βρέθηκαν άνθρωποι να δημιουργήσουν θέμα. Δεν μας πτοούν πάντως αυτά, εμείς συνεχίζουμε. Είναι η δεύτερη φορά που εκλέγομαι δημοτικός σύμβουλος και η προτεραιότητά μου είναι οι συνδημότες μου. Αυτό που θέλω και ξέρω να κάνω είναι να προσφέρω ό,τι μπορώ. 

[Π]: Η ομάδα που διοικεί το Δήμο, μέλος της οποίας είστε και εσείς, είναι διχασμένη σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέται κανείς πώς παράγεται έργο με τόσα εσωτερικά προσκόμματα;
Ν.Κ.: Είναι δύσκολο αλλά πρέπει να το κάνει. Εγώ βλέπω ότι από την πλευρά του Δημάρχου υπάρχει πολύ σωστή αντιμετώπιση. Ξέρετε δεν είναι εύκολο σε κάθε συμβούλιο και σε κάθε θέμα να έχει κανείς περισσότερη αντιπολίτευση από τους συμβούλους της συμπολίτευσης. Είστε παρών εκεί και τα βλέπετε. Οι άνθρωποι της πλειοψηφίας υποβάλλουν 30 ερωτήσεις ο καθένας στη δημοτική αρχή! Προσωπικά ακόμη και στην αντιπολίτευση όταν ήμουν, με τον Άγγελο Αποστολάτο, τα περισσότερα θέματα και απορίες που είχα, δεν τα ανακοίνωνα στο Συμβούλιο, αλλά θεωρούσα πιο σωστό να πάω από το πρωί να βρω τον προϊστάμενο στην υπηρεσία ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και να ρωτήσω. Μόνο αν ήταν κάτι σοβαρό μιλούσα στο Συμβούλιο.

[Π]: Εκτιμάτε ότι γίνεται παιχνίδι εντυπώσεων; Υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο;
Ν.Κ.: Για το άλλο σχέδιο καλύτερα να μη μιλήσω εγώ. Παιχνίδι εντυπώσεων είναι κάτι που οπωσδήποτε φαίνεται. Αυτό εισπράττουμε και από τον κόσμο.

[Π]: Πολλοί δημότες πάντως βλέπουν πίσω από τις αντιπαραθέσεις ένα νέο τοπικισμό, μια αντιπαράθεση μεταξύ Βούλας και Βουλιαγμένης. Έχει βάση αυτή η υπόνοια;
Ν.Κ.: Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό φαίνεται. Για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Τόσο ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, όσο και ο Σπύρος Πανάς είναι βέβαια από την Βουλιαγμένη αλλά, όσο δεν κάνει κάτι ο δήμαρχος για να διαχωρίσει τη μια πόλη από την άλλη, δεν βλέπω να υπάρχει λόγος να συντηρείται αυτή η συζήτηση. Από τη στιγμή που ο επικεφαλής βλέπουμε ότι δίκαια μοιράζει το ενδιαφέρον και τη φροντίδα του και στις τρεις περιοχές, θα έπρεπε να έχει ξεπεραστεί αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι μόνο συγκεκριμένα άτομα συντηρούν αυτή τη φιλολογία. 

[Π]: Συνολικότερα αν κρίνουμε από αυτά τα δύο χρόνια εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο «Καλλικράτης» τελικώς ωφέλησε; 
Ν.Κ.: Ακόμα δεν φαίνεται να έχει ωφελήσει. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση. Όταν ξεκινήσαμε λέγαμε ότι χρειαζόμαστε ένα τουλάχιστον χρόνο για να μπούμε σε μια τάξη. Ακόμα δεν τα καταφέραμε όμως. Ίσως χρειαζόταν περισσότερη μελέτη πριν εφαρμοστεί και έγινε βιαστικά. Θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη θητεία θα διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.

[Π]: Προσωπικά προσβλέπετε σε μια νέα θητεία; 
Ν.Κ.: Είμαι μικρή ακόμα και έχω να προσφέρω πολλά! Δεν έχω κουραστεί, παρόλο που είναι ένας δύσκολος τομέας, εδώ στην Κοινωνική Υπηρεσία. Είναι κάτι που έχω κάνει και όταν ήμουν στην αντιπολίτευση, με το ΠΙΚΠΑ, με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με την τρίτη ηλικία. Τέσσερα χρόνια ήμουν και τότε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΠΗ.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1000/11.8.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου