Χρήστος Κορτζίδης: Ένας ελαιώνας στο πρώην αεροδρόμιο
Παρέμβαση του Δήμου Ελληνικού μαζί με φορείς ενάντια στην εκποίηση
Του Γιώργου Λαουτάρη
Μια μεγάλη δράση δενδροφύτευσης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου προγραμματίζει για την Κυριακή 4 Μαρτίου ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για επιχειρηματική αξιοποίηση του χώρου. Στόχος του Δήμου, όπως ανέλυσε σε συνάντηση φορέων της περιοχής τη Δευτέρα ο Χρήστος Κορτζίδης, είναι να εμπλακούν δημιουργικά όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με το χώρο, αναπτύσσοντας κάθε είδους δραστηριότητα, με σκοπό να σταλεί το μήνυμα ότι ο χώρος δεν προορίζεται για μπετόν αλλά για πάρκο όλης της Αττικής.
Στη συνάντηση καλέστηκαν οι φορείς του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης. Η αφορμή για τη συνάντηση ήταν οι επιστολές της Ελληνικό ΑΕ προς φορείς και υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, με τις οποίες τους ζητείται να απομακρυνθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μοιράστηκε ένα σχέδιο κοινής δήλωσης φορέων το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην έκταση που καταλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η παραλία του Αγίου Κοσμά αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής [...] Παρόλα αυτά, το Ελληνικό κατέχει εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας που έχουν διαμορφώσει η κυβέρνηση και η τρόικα. Έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για το ξεπούλημα της έκτασης, με το τόσο ευτελές πρόσχημα ότι θα συμβάλει στην αποπληρωμή του χρέους [...] Αντιστεκόμαστε στην προωθούμενη εκποίηση της έκτασης [...] Υποστηρίζουμε τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού, ως ενός χώρου κυρίως υψηλού πρασίνου, με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ελεύθερο για όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας [...] Παραμένουμε στις εγκαταστάσεις μας εντός του πρώην αεροδρομίου, συνεχίζουμε το δημιουργικό μας έργο [...] Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου».
Η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Χρήστος Κορτζίδης είναι η δενδροφύτευση στις 4 Μαρτίου, όπου καλούνται φορείς και πολίτες να λάβουν μέρος για τη δημιουργία ενός ελαιώνα. Όπως είπε ο Δήμαρχος, με κόστος 5 ευρώ ανά δέντρο, καθένας μπορεί να λάβει ενεργά μέρος και να στηρίξει μια πρώτη συμβολική προσπάθεια για το χώρο. Η καμπάνια που ξεκινά ο Δήμος θα απευθυνθεί σε σχολεία, συλλόγους και πολίτες.
Αφορμή για την κινητοποίηση δεν είναι άλλη από την προκήρυξη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που καλεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για το χώρο με προθεσμία τις 30 Μαρτίου. Στη συνέχεια προβλέπεται αξιολόγηση των προτάσεων και τότε θα προχωρήσει η δεύτερη φάση υποβολής συγκεκριμένων φακέλων. «Επί της ουσίας έχουν δρομολογήσει την εκποίηση αυτού του χώρου. Στο δεύτερο μνημόνιο που ψηφίστηκε την Κυριακή αναφέρεται ο χώρος ότι θα πρέπει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 να έχει παραχωρηθεί», ενημέρωσε ο Χρήστος Κορτζίδης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν τίθεται κανένας περιορισμός. Όλες οι χρήσεις επιτρέπονται, εκτός από βιομηχανικές δραστηριότητες! Προβλέπονται πολύ υψηλοί όροι δόμησης, μέχρι και 50% κάλυψη του οικόπεδου, την ίδια στιγμή που στο Ελληνικό υπάρχει 40% κάλυψη. Επίσης, συντελεστής δόμησης στο πρώην αεροδρόμιο θα είναι 0,4 όταν στα είναι Σούρμενα 1, εξαιρετικά υψηλός για μια τέτοια έκταση. Όπως είπε ο Χρ. Κορτζίδης, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χτιστούν 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτίρια! «Είναι αδιέξοδη αυτή η λογική, είναι σαν να πάρουμε τα χρήματα και να τα ρίξουμε σε ένα πιθάρι δίχως πάτο, δεν θα πιάσουν τόπο», εκτίμησε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι «μια έκταση ανεκτίμητης αξίας για όλο το Λεκανοπέδιο, που δεν υπάρχει όμοιά της δημόσιας ιδιοκτησίας, θα πάει για την εξόφληση λίγων δόσεων».
Στις σκέψεις της δημοτικής αρχής του Ελληνικού είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες να αξιοποιηθεί για αθλητικές δραστηριότητες, για την εξυπηρέτηση άστεγων, αλλά και για καλλιέργεια προϊόντων διατροφής. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί άμεσα ένας σύλλογος με τίτλο Φίλοι του Ελληνικού, στον οποίο θα επιδιωχθεί να γίνουν μέλη τόσο προσωπικότητες της πολιτικής, πολιτιστικής και πνευματικής ζωής, όσο και κάτοικοι του Λεκανοπεδίου.
Το λόγο στη συνάντηση πήραν αρκετοί φορείς της περιοχής που στεγάζουν τις δραστηριότητές τους στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και τώρα τους ζητείται να φύγουν. Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ξεχωρίζει η ιδέα από εκπροσώπους της ΚΣτ΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων για δημιουργία Μουσείου που θα στεγάσει τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, η θέση πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής για την ίδρυση Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας και η πρωτοβουλία γιατρών για δημιουργία Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου. Ακούστηκαν πάντως και επιφυλάξεις, όπως για παράδειγμα η άποψη κατοίκου ότι «δεν φτάνουν οι δενδροφυτεύσεις χρειάζεται κόσμος και συντονισμός για να αξιοποιηθούν οι χώροι». Το λόγο πήραν ακόμη εκπρόσωπος του Σωματείου οδηγών ΟΑΣΑ, μέλη του Κέντρου Ερμής για παιδιά με νοητική στέρηση και μέλος του Σώματος Προσκόπων της περιοχής.[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 975/18.2.2012]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου