Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ρυθμίστε τα χρέη. Βοηθήστε τους πολίτες!


Ρυθμίστε τα χρέη.
Βοηθήστε τους πολίτες!


Άρθρο του του Ανδρέα Παπαστάμου
Στέλεχος οικονομικής διπλωματίας, Υπ. Εξωτερικών
Υποψήφιος Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία



Η κρίση ήταν ουσιαστικά τραπεζική και στη συνέχεια έγινε οικονομική. Τελεία και παύλα. Αυτό σημαίνει ότι, τα μέχρι σήμερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και επιβολής ολοένα μεγαλύτερων φόρων, δεν είναι η κατάλληλη λύση! Όταν έχεις τραπεζική κρίση που έχει μεταλλαχθεί σε οικονομική, λόγω ενός δεινοσαυρικού δημόσιου τομέα, τότε τα μέτρα πρέπει να ενισχύουν τη ζήτηση, δηλαδή την καταναλωτική πίστη! Φαίνεται αντιφατικό, αλλά είναι η μοναδική συνταγή για να «ξυπνήσει ο ασθενής», να τροφοδοτήσεις την αγορά, να κινηθεί το εμπόριο και να υπάρξει ανάπτυξη!
Με αυτό λοιπόν κατά νου, ζητούμε άμεση ρύθμιση των τραπεζικών δανείων προς όφελος των δανειοληπτών. Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση είναι το 15% των δανείων, με τάση αυξανόμενη, ενώ το σύνολο των δανειοληπτών του ιδιωτικού τομέα υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες!
Το παράδειγμα υπάρχει και μας δείχνει το δρόμο: με πρόσφατη απόφασή τους, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ρυθμίζουν τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή μειώνουν τις μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 25 παράγραφοι 1 και 6 του Νόμου 3867/2010, οι τράπεζες «κόβουν» τις δόσεις στο μισό, για δυο χρόνια, προχωρούν σε διευκόλυνση της δόσης μέχρι και πέντε χρόνια, και επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων που έχουν συνομολογηθεί μέχρι και 30 Ιουνίου 2011, έως και 85 χρόνια! Παράλληλα, προβλέπεται ειδική ρύθμιση σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν και αναμένουν τη σύνταξη τους, όπου οι δόσεις θα καταβληθούν με τη λήψη της συνταξιοδότησης και μάλιστα χωρίς τους τόκους υπερημερίας, ενώ όσοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εφεδρεία, θα ελέγχονται από το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μήπως, μια συνολική ρύθμιση για όλους τους δανειολήπτες, στα πρότυπα των ρυθμίσεων που έγιναν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα έδινε το σήμα για μια ορθολογική και δίκαια ανάπτυξη;


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 980/24.3.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου