Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ένας ελαιώνας στο π. Αεροδρόμιο

Ένας ελαιώνας στο π. Αεροδρόμιο - Πάνω από 2.000 δημότες και επισκέπτες


Του Γιώργου Λαουτάρη



Ένα ανθρώπινο ποτάμι κάτω από ένα λαμπερό ήλιο πλημμύρισε τα άγονα χώματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού την προηγούμενη Κυριακή. Πάνω από 2.000 δημότες και επισκέπτες όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Αργυρούπολης Ελληνικού και της «Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» να γίνει ελαιώνας ένα κομμάτι της πολύτιμης έκτασης που σήμερα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Η κίνηση της δεντροφύτευσης και μάλιστα με ελαιόδεντρα που αποδίδουν καρπούς και όχι διακοσμητικά δέντρα, εντάσσεται στη μεγάλη εκστρατεία του Δήμου και του δημάρχου, Χρήστου Κορτζίδη, για να αποτραπεί η εκποίηση του χώρου, όπως προβλέπει το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά. 
Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν όλοι οι δημότες, τα σχολεία της περιοχής, οι Σύλλογοι, να φυτέψουν μια ελιά, με το μικρό αντίτιμο των 5 ευρώ το δέντρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις πρώτες ώρες του ραντεβού, τα 1.150 δέντρα που είχε στη διάθεσή του ο Δήμος είχαν εξαντληθεί και γρήγορα φυτεύτηκαν στο χώρο! Τα φορτηγά του Δήμου «πολιορκήθηκαν» από φυσιολάτρες κάθε ηλικίας, που βρήκαν με αυτό τον τρόπο μια αφορμή για να διατρανώσουν την καθολική θέληση των κατοίκων ότι ο χώρος αυτός πρέπει να προοριστεί για πάρκο υψηλού πρασίνου και όχι για μπετόν. 
Παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι και ηλικιωμένοι όργωσαν κυριολεκτικά το χώρο, σαν σε γιορτή, με την πιο δυνατή φωνή: Ένα δέντρο κόντρα στα οικοδομικά σχέδια. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο Δήμαρχος Αλίμου Θ. Ορφανός, οι πρώην Δήμαρχοι Ελληνικού κ.κ. Ευσταθιάδης και Εφραιμίδης και φυσικά ο Χρήστος Κορτζίδης. Όπως δήλωσε κατόπιν ο δήμαρχος, «οι πολίτες της Αττικής για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσαν έμπρακτα την υποστήριξη τους στην πρόταση των όμορων δήμων (που τεκμηρίωσε το ΕΜΠ) για ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου, βιώσιμο και περιβαλλοντικά χρήσιμο, φτηνό, με επανάχρηση των εκατοντάδων κτιρίων του πρώην αεροδρομίου, για πολιτισμό, αναψυχή, αθλητισμό. Επιβεβαίωσαν επίσης την πρόθεση τους να εμποδίσουν την εκποίηση του Ελληνικού, όπως κάνουν εδώ και 14 χρόνια με τους αγώνες τους και τα κινήματά τους».


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 978/10.3.2012]

1 σχόλιο:

  1. Το ότι το παλαιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού ανήκει στον λαό είναι αναμφισβήτητο. Το ότι μόνος αρμόδιος για την αξιοποίησή του είναι ο λαός είναι επίσης αναμφισβήτητο. Το ότι η καλύτερη λύση γι αυτό είναι να γίνει ελαιώνας ή "μητροπολιτικό πάρκο" αποτελεί απλώς μία γνώμη και τίποτα περισσότερο. Αυτοί που επιχειρούν να μας επιβάλλουν τη γνώμη τους με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω είναι κοινοί δημεγέρτες και λαοπλάνοι, και ίσως και κακόβουλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή