Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία «η πολιτική δεν είναι τρόπος για να κερδίζεις χρήματα αλλά είναι τρόπος για να κερδίζεις εκτίμηση»!

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

«η πολιτική δεν είναι τρόπος για να κερδίζεις χρήματα αλλά είναι τρόπος για να κερδίζεις εκτίμηση»!


Στο πολιτικό του γραφείο συναντήσαμε τον Βουλευτή Β’ Αθήνας και υποψήφιο και σε αυτές τις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η αφορμή δόθηκε από τις επικείμενες εκλογές και επειδή τα ερωτήματα των πολιτών είναι και πολλά και σημαντικά χρήζουν άμεσης απάντησης. Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης μίλησε ξεκάθαρα για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, για τις “λοξοδρομήσεις” των συναδέλφων του, δεν απέφυγε τα δύσκολα και τις κακοτοπιές, και εξήγησε τις κινήσεις της επόμενης μέρας που πρέπει να γίνουν σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο και το έθνος στιγμές. Οι εκλογές αυτές δεν είναι κατάλληλες για παιχνίδια και πειραματισμούς αλλά για σοβαρές και σίγουρες επιλογές.
Συνέντευξη στον εκδότη Δημήτρη Φιλιππόπουλο.



[ΠΑΛΜΟΣ]: κ. Βαρβιτσιώτη πως κρίνετε τις εκλογές.. Έπρεπε να γίνουν;
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν γιατί η κυβέρνηση Παπαδήμου εξήντλησε την εντολή της. Έκανε αυτά για τα οποία ψηφίστηκε και σωστά πάμε σε εκλογές. Εξάλλου δε μπορούμε να πούμε ότι θα προχωρήσουμε μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση με τη Βουλή που είχε διαμορφωθεί με τις συνθήκες του 2009. Έπρεπε και πρέπει ο κόσμος να εκφραστεί, να τοποθετηθεί, να πάρει μερίδιο της ευθύνης για το πώς θα πάμε αύριο. Το λάθος που γίνεται είναι ότι για πολύ κόσμο αυτές οι εκλογές έχουν γίνει εκλογές… θυμού, εκλογές οργής και εκλογές τιμωρίας ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερο εκλογές για την επόμενη μέρα.
Δηλαδή να αναστρέψουμε αυτό που ισχύει στην Ελλάδα. Δεν υπερψηφίζεται κάποιος αλλά καταψηφίζεται κάποιος άλλος από την κυβέρνηση συνήθως.


[Π]: Άρα από ότι αντιλαμβάνομαι, ο κυριότερος αντίπαλος, το ΠΑΣΟΚ θα έχει μια πτώση την οποία θα επωφεληθεί η Νέα Δημοκρατία ή θα σκορπιστεί;
Μ.Β.: Το κακό με αυτές τις εκλογές είναι ότι για πρώτη φορά βλέπουμε τη κεντροδεξιά τόσο πολύ κατακερματισμένη και παρότι θα συγκεντρώσει ποσοστά, η δεξαμενή της θα μεγαλώσει δραματικά δυστυχώς αυτό δεν το καρπώνεται αποκλειστικά η Νέα Δημοκρατία.


[Π]: Πως κρίνετε μερικούς συναδέλφους σας οι οποίοι «εγκατέλειψαν το καράβι και τράβηξαν για άλλα λιμάνια» ενώ ήταν πολλά χρόνια στον ίδιο κομματικό χώρο με εσάς;
Μ.Β.: Η Βουλή που τελείωσε και η Βουλή που θα έρθει είναι για γερά στομάχια! Και θέλει ανθρώπους που να έχουν δυνατές αντιστάσεις! Πολλοί από αυτούς φανήκαν ανίκανοι να διαχειριστούν αυτό το στοίχημα και ανίκανοι να αντισταθούν στη λαϊκή αντίδραση απέναντι σε οποιαδήποτε μέτρα. Νομίζω πως αυτός ήταν ο λόγος που τους οδήγησε να φύγουμε για τον απλούστατο λόγο ότι δεν προτείνουν ένα διαφορετικό τρόπο εξόδου από την κρίση. Απλώς έχουν πάει σε κόμματα τα οποία καρπώνονται το θυμό και την αγανάκτηση.


[Π]: Είσαστε από τους βουλευτές που εκείνους που είχατε πάρει πρωτοβουλίες, πριν από λίγο καιρό, για να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Βρίσκετε ότι είσαστε δικαιωμένος;
Μ.Β.: Εν μέρει ναι και εν μέρει όχι. Θα σας το εξηγήσω. Είμαι δικαιωμένος σε ότι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και εθνικής συνεργασίας ειδικού σκοπού του Παπαδήμου. Νομίζω ότι ήταν μια σώφρονα, αναγκαία επιλογή εκείνη τη στιγμή η οποία αγκαλιάστηκε από περίπου 200 βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο. Από την άλλη η ίδια η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν κατάφερε να είναι κάτι διαφορετικό από το παρελθόν. Ήταν μια πολύ μεγάλη κυβέρνηση με φθαρμένα πρόσωπα και υλικά, ελάχιστη συμμετοχή καινούργιων προσώπων η οποία δεν μπόρεσε να δείξει αυτό που έδειξε η κυβέρνηση Μόνι στην Ιταλία, δηλαδή να ενώσει τις αντίπαλες δυνάμεις για εθνικό σκοπό.


[Π]: Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος; Και τι καινούργιο προσφέρει τώρα;
Μ.Β.: Η Ν.Δ. έχει διδαχθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις στις οποιεσδήποτε αλλαγές. Η Ν.Δ. είναι πολύ πιο αποφασισμένη να προχωρήσει σε πράγματα. Και βέβαια έχει ανανεωθεί το στελεχιακό της δυναμικό. Άνθρωποι που βρίσκονταν στις πρώτες καρέκλες του υπουργικού συμβουλίου του 2004 -2009 δεν βρίσκονται καν ως υποψήφιοι βουλευτές στις λίστες της Ν.Δ. με ελάχιστες εξαιρέσεις.


[Π]: Η βάση της Ν.Δ. είναι έτοιμη για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του αρχηγού Αντώνη Σαμαρά για καινούργιο ξεκίνημα;
Μ.Β.: Η βάση της Ν.Δ. είναι κι αυτή ζαλισμένη όπως ζαλισμένος είναι και όλος ο Ελληνικός λαός. Αισθάνεται το φόβο για την επόμενη ημέρα. Αισθάνεται την ανασφάλεια και την οργή γιατί ενώ είχε πεισθεί για τη θωρακισμένη και ισχυρή Ελλάδα είδε το μακρύ χέρι του Κράτους να μπαίνει στην τσέπη της. Όμως οι Νεοδημοκράτες έχουμε χρόνια αποδείξει ότι βάζουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το κομματικό μας συμφέρον και νομίζω σε αυτή τη λογική θα δούμε και πάλι τους Νεοδημοκράτες να συσπειρώνονται.


[Π]: Συμπληρώνετε 12 χρόνια βουλευτής. Μπορώ να πω λοιπόν ότι είστε αρκετά νέος σε ηλικία αλλά και αρκετά έμπειρος. Πως βλέπετε λοιπόν την επόμενη μέρα;
Μ.Β.: Σας είπα ότι θα είναι ένα κοινοβούλιο δύσκολο και χρειάζονται άνθρωποι που θα έχουν υψηλό το συναίσθημα της ευθύνης. Δεν είναι η θέση του Βουλευτή αυτή που ήταν κάποτε, που γίνεται δεκτός με χαρά. Δεν είναι ο Βουλευτής αυτός που δίνει τις υποσχέσεις. Δεν είναι ο Βουλευτής αυτός που μπορεί άνετα να κυκλοφορεί. Ζούμε μια περίοδο στην οποία ο κόσμος ζητά από το Βουλευτή συγκεκριμένες απαντήσεις και να μιλάει όταν βλέπει κάτι ότι γίνεται λάθος. Και προσωπικά, νιώθω όλο αυτό το συναίσθημα της ευθύνης γιατί όπως πολύ σωστά επισημάνατε μπορεί να είμαι νέος στην ηλικία αλλά έχω μια αρκετά μεγάλη εμπειρία πως λειτουργεί το σύστημα και μέσα και έξω και θεωρώ ότι πρέπει να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, την παρουσία μου, τη συσσωρευμένη εμπειρία μου αλλά και το δυναμισμό μέσα στην καινούργια Βουλή η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τη μετάβαση της Ελλάδας από την εποχή της κρίσης στην εποχή της ανάπτυξης.


[Π]: Πως κρίνετε την σκανδαλολογία που υπάρχει αυτή την εποχή και πως μπορεί να υπάρξει κάθαρση; Για παράδειγμα… μόνο ο Τσοχατζόπουλος ή θα επεκταθεί κι άλλο;
Μ.Β.: Σε ότι αφορά τον Τσοχατζόπουλο, ένα τίτλο θα έβαζα εγώ «Αργήσαμε». Και συμμετείχα και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής βάσει του πορίσματος της οποίας σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορείται και είναι προφυλακισμένος. Αισθάνομαι ότι όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαμε κάναμε πολλή σοβαρή δουλειά και οδηγήσαμε τη δικαιοσύνη στο να ξεσκεπάσει τις υπόγειες διαδρομές χρήματος όμως το αργήσαμε απευθύνεται και προς τη δικαιοσύνη γιατί το πόρισμα εστάλη πέρσι τον Ιούνιο και μόλις προ λίγων ημερών έλαβε μορφή ποινικής δίωξης. Ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά π.χ. Τσουκάτου, Μαντέλη, λόγος για τον οποίο κι εγώ δεν ψήφισα την ρύθμιση της υπόθεσης Siemens γιατί θέλω πρώτα να μου δοθούν απαντήσεις  «που πήγαν αυτά τα λεφτά», «αν υπάρχουν άλλα λεφτά που κατέληξαν σε πρόσωπα ή κόμματα», να απαγγελθούν κατηγορίες στους υπευθύνους και μετά να πάω σε ένα συμβιβασμό με την εταιρεία η οποία φάνηκε ότι δωροδόκησε με πολύ χοντρά ποσά πολιτικούς στην Ελλάδα.


[Π]: Ο πολιτικός πρέπει να έχει λύσει το πολιτικό του πρόβλημα για να μην είναι ευάλωτος σε «σειρήνες» για δωροδοκίες κ.λ.π.;
Μ.Β.: Ο πολιτικός θα πρέπει καταρχάς να είναι εγκρατής και αυτό που κάποτε θεωρείτο απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα κοινά, το να είσαι τίμιος και εγκρατής, σήμερα έχει γίνει το ζητούμενο. Οι αλαζονικές συμπεριφορές, η εύκολη μετάβαση σε ένα lifestyle που δεν είχες μάθει από το σπίτι σου και οι πολλοί δαπανηρές προεκλογικές εκστρατείες νομίζω πως ανήκουν στο παρελθόν και όποιος τολμήσει να τις κάνει θα τιμωρηθεί. Τίποτα δεν μένει κρυφό. Ζούμε στην εποχή της άμεσης πληροφόρησης οπότε πρέπει ο πολιτικός να αντιληφθεί ότι από τη στιγμή που ασχολείται με τα κοινά μπαίνει στο μάτι, στο στόχαστρο, κάτω από ένα μεγεθυντικό φακό βρίσκονται όλες οι ενέργειες του.


[Π]: Έχετε ένα πολύ δυνατό «πόθεν έσχες». Κατάγεστε από μια οικογένεια η οποία είναι από τις επιφανείς της Ελλάδος. Πως κρίνετε εκείνους που, ούτε η καταγωγή τους ούτε η προηγούμενη ζωή τους, δικαιολογεί ένα πολύ «δυνατό πόθεν έσχες» σήμερα;
Μ.Β.: Δεν είμαι εγώ να τους κρίνω, θα τους κρίνει ο κόσμος. Θα σας πως εγώ που πιστεύω στη διαφάνεια ότι και στις δημοτικές εκλογές είχα ζητήσει τα ποινικά μητρώα των υποψηφίων μου ώστε να είναι λευκά και είχα δεσμευτεί να δημοσιοποιηθούν και τα «πόθεν έσχες» των ανθρώπων που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο δήμο. Δυστυχώς αυτές οι δεσμεύσεις δεν ακολουθούνται στην πλειοψηφία των δήμων, παρότι είναι και νομικές δεσμεύσεις. Στο δήμο Γλυφάδας ας πούμε δεν είναι αναρτημένο το πόθεν έσχες του δημάρχου και των ανθρώπων που έχουν θέσεις ευθύνης. Κοιτάξτε… Ας καταλάβουν ότι η πολιτική δεν είναι τρόπος για να κερδίζεις χρήματα αλλά είναι τρόπος για να κερδίζεις εκτίμηση! Κι αυτή είναι η παρακαταθήκη που έχω και από τον παππού μου και από τον πατέρα μου. Άλλωστε είδα πολλές φορές μετά από προεκλογικές εκστρατείες κομμάτια της οικογενειακής μου περιουσίας να εκποιούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των εκλογών.


[Π]: Συμμετείχατε και στις δημοτικές εκλογές. Ποια η διαφορά βουλευτικών με δημοτικών εκλογών;
Μ.Β.: Είναι τελείως διαφορετικές. Αλλιώς ψηφίζει ο κόσμος. Είναι πολύ πιο προσωπική η ψήφος του. Έχει μεγάλη σημασία το ψηφοδέλτιο που έχεις στις δημοτικές εκλογές και ο κόσμος ζητά από εσένα την άμεση επαφή. Θα σας πω ότι δυστυχώς στις δημοτικές εκλογές κάποιοι συμμετέχουν μόνο και μόνο για να εκβιάσουν προσωπικά οφέλη την επόμενη ημέρα, πράγμα που είδαμε να συμβαίνει και στη Γλυφάδα να γίνεται κατά κόρον.


[Π]: Η εμπειρία σας από τις δημοτικές εκλογές και από τη συμμετοχή σας στα κοινά του δήμου της Γλυφάδας σας βοηθάει στη βουλευτική σας σταδιοδρομία;
Μ.Β.: Με βοηθάει πάρα πολύ γιατί βλέπω πόσο τελικά η αυτοδιοίκηση δεν λειτουργεί με μια αναπτυξιακή διάσταση. Η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι η μεταφορά μιας κεντρικής πολιτικής, και κοινωνικής και αναπτυξιακής προς τα κάτω. Δυστυχώς και η γραφειοκρατία που υπάρχει και το γεγονός ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμα τα δημοτικά μας συμβούλια και οι τοπικοί μας εκπρόσωποι στο να αναλάβουν ευθύνες για την επόμενη ημέρα κρύβονται πίσω από εύκολους λαϊκισμούς. Νομίζω πως δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ πιο σοβαρές επιλογές να κάνουν οι πολίτες για το ποιους θέλουν στους θώκους των δημοτικών συμβούλων. Δεν αρκεί ο άλλος να είναι κολλητός και το καλό παιδί της γειτονιάς αλλά πρέπει να είναι και ένας άνθρωπος να κοιτάζει στην επόμενη μέρα.


[Π]: Ποια πράγματα θέλετε εσείς για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του Έλληνα, η σημερινή καθημερινότητα που είναι τόσο σκληρή;
Μ.Β.: Θα σας έλεγα τρία πράγματα. Το πρώτο που χρήζει άμεσης βελτίωσης είναι η ρευστότητα της οικονομίας. Γι’ αυτό και προτείνω το κούρεμα των δανείων, τόσο των ιδιωτικών όσο και των επιχειρήσεων, για να αισθανθούν να χαλαρώνει η θηλιά της δανειακής υποχρέωσης. Και παλεύω γι’ αυτό! Το δεύτερο είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Δε μπορεί να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Ο Έλληνας εργαζόμενος χάνει μέρες ολόκληρες για να διεκπεραιώσει μια απλή υπόθεση. Αυτές είναι χαμένες ώρες εργασίας, εισοδήματος για τον ίδιο και παραγωγής για τον τόπο. Και το τρίτο είναι το θέμα της ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει τη λαθρομετανάστευση, την αυξημένη εγκληματικότητα… Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις θα μπορούσαν να συνδράμουν πιο δυναμικά σε αυτό ενισχύοντας το φωτισμό, τις περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας, την περιφρούρηση των δημοσίων χώρων…


[Π]: Τελειώνοντας, θα ήθελα να μου πείτε, γιατί πρέπει στις 6 Μαΐου ο κόσμος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και όχι άλλο κόμμα, και γιατί όταν θα πάει στην κάλπη γιατί πρέπει να βάλει σταυρό στο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και όχι κάπου αλλού;
Μ.Β.: Κύριε Φιλιππόπουλε, ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών. Και δεν χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ως επιβράβευση των πολιτών, ως επιβράβευση των κομμάτων… Τη χρειάζεται γιατί ο χρόνος τρέχει και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Η Ν.Δ. έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις της για το τι θα συνέβαινε. Μιλήσαμε για τον υφεσιακό πληθωρισμό  τον οποίο και ζούμε. Μιλήσαμε και για το πρώτο μνημόνιο και είπαμε πως η άσκηση αυτή δε βγαίνει. Είμαστε λοιπόν οι μόνοι ικανοί να διαχειριστούμε την επόμενη άσκηση σε μια καλύτερη δανειακή σύμβαση, την οποία και υπερψηφίσαμε, ώστε να τρέξουμε μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ είχε δυο χρόνια να διαχειριστεί τις πολιτικές της μεταρρύθμισης που επέβαλε το μνημόνιο και δεν έκανε τίποτα, πέρα από το να επιβάλλει φόρους και μειώσεις στο εισόδημα. Καμία περιστολή της δαπάνης του δημοσίου. Καμία ιδιωτικοποίηση. Καμία ουσιαστική διαρθρωτική αλλαγή δεν προχώρησε τα δυο τελευταία χρόνια. Η μόνη πολιτική δύναμη που σήμερα στην ατζέντα αξιόπιστα μπορεί να υποστηρίξει ότι θα κάνει αλλαγές είναι η Νέα Δημοκρατία!
Σε ότι αφορά εμένα, το ανέφερα και προηγουμένως, έχω πολιτευτεί σταθερά δίπλα στους πολίτες με υπευθυνότητα, χωρίς λαϊκισμούς, με σεβασμό απέναντι στις θυσίες του κόσμου. Έχω αποκτήσει μια εμπειρία και μέσα στην Ελλάδα δίνοντας μάχες για τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και για συνολικότερα προβλήματα αλλά και μια εμπειρία στα διεθνή πράγματα, στο εξωτερικό υποστηρίζοντας τα Ελληνικά συμφέροντα. Πιστεύω ότι έχω τη δύναμη και πολύ περισσότερο τη θέληση για να συγκρουστώ με τα κακώς κείμενα αύριο το πρωί.


[Π]: Κλείνοντας υπάρχει κάτι που θέλετε να προσθέσετε και δε σας ρωτήσαμε;
Μ.Β.: Θέλω να σας πω κάτι και να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους Γλυφαδιώτες οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους και στις δημοτικές εκλογές και να τους πω ότι ο συνδυασμός της διπλής ιδιότητας, του δημοτικού συμβούλου και του Βουλευτή, νομίζω ότι βοήθησε την πόλη στο να έρθει στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αναζητήσεων της κεντρικής εξουσίας γιατί σε πάρα πολλά από τα νομοσχέδια που περάσαμε καταφέραμε να έχουμε οφέλη για την τοπική κοινωνία. Είτε τη μεταφορά του ΕΑΚ, είτε τα οφέλη που θα πάρουν οι όμοροι δήμοι από το Ελληνικό, είτε ακόμα και τη νομοθετική επίλυση, άσχετα αν η δημοτική αρχή δεν το υποστηρίζει, του ζωτικού προβλήματος του νεκροταφείου με την επέκταση του νεκροταφείου της Αργυρούπολης.


[Π]: Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και επιφυλασσόμεθα να μιλήσουμε κάποια στιγμή και για τα δημοτικά…
Μ.Β.: Σας ευχαριστώ πολύ. Με πολύ μεγάλη χαρά!


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 985/28.4.2012]

1 σχόλιο:

  1. Βλέπουμε ότι υπάρχει υγιής προσέγγιση στα καίρια και καυτά θέματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία...από την πλευρά σου υπάρχουν γνώσεις και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση τους εφόσον έχει γίνει από ότι βλέπουμε σοβαρή δουλειά στο κόμμα σας για την ταυτοποίηση των υπαρχόντων προβλημάτων και αυτό είναι ουσιαστικό προχωράμε μαζί με όρεξη με θετική σκέψη για μια καλύτερη κοινωνία με λιγότερο παραπονεμένους και πιο χαμογελαστά πρόσωπα...γιατί έχει χαθεί το χαμόγελο πλέον από τους ανθρώπους...βοηθείστε εσείς που έχετε τις γνώσεις και τις δυνατότητες να επανέλθει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στα πρόσωπα των ανθρώπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή