Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού και τη δημιουργία κοιμητηρίου στα Νότια Προάστια, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο Τ/Σ MEGA και τον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM (05.07.2012)
«Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου σε ποσοστό 60% της έκτασης, 30% για χώρους εμπορικών χρήσεων και υπολείπεται ένα 10% για κοινωνικές χρήσεις που θα εξυπηρετούν τους πολίτες. Ένα ελάχιστο κομμάτι του συγκεκριμένου τμήματος , δηλαδή του 10%, θα αποτελούσε το κατάλληλο σημείο για τη χωροθέτηση κοιμητηρίου που θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων όλων των Δήμων των Νοτίων Προαστίων, αλλά και για τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που θα εξυπηρετήσει αφενός τις ανάγκες όλων των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και αφετέρου τις ανάγκες των όμορων Δήμων.
Ανεξάρτητα δε, από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί αυτονόητη την ύπαρξη συστημάτων διαλογής στη πηγή και κομποστοποίησης των απορριμμάτων που θα δημιουργούνται από τις δραστηριότητες εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.
Αναφορικά με την χωροθέτηση του κοιμητηρίου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής, καθώς αυτά εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργηθεί, με την απαιτούμενη συναίνεση, ένας κοινός φορέας διαχείρισης του κοιμητηρίου.
Η Περιφέρεια Αττικής - εφόσον υπάρξουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση του κοιμητηρίου και οι σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται - προτίθεται να εισηγηθεί τη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση του χώρου, θεωρώντας προτεραιότητα την επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων και που πολλές φορές αναγκάζει τους Δημάρχους της περιοχής να προβαίνουν σε υπερβατικές ενέργειες οι οποίες αγγίζουν τα όρια της μη νομιμότητας.
Κλείνοντας, να τονίσω ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού - πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και με τη σύμπραξη ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα - δεν πρέπει να διαταράσσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Η ακτογραμμή από τον Πειραιά ως το Σούνιο και το Νότιο Ευβοϊκό, είναι μία από τις καλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο και πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ των πολιτών και έξω από μικροκομματικές αντιλήψεις.
Ας ελπίσουμε μόνο να μη γίνει το Ελληνικό ένα δεύτερο Πάρκο Τρίτση, δηλαδή ένα πάρκο εγκατάλειψης και αδιαφορίας.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αειφόρο κοινωνική ανάπτυξη.Το Ελληνικό είναι το εκλεκτότερο κομμάτι της Αττικής και η αξιοποίησή του θα μεταμορφώσει την πρωτεύουσα. Θα γίνει πραγματικότητα μόνο με την συνεργασία και τη θετική προσέγγιση όλων μας».
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 995/7.7.2012]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου