Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στο δήμο Ηλιούπολης…ΕΖΗΣΑΝ ΝΥΧΤΑ ... ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ


Σύλληψη του Δημάρχου Ηλιούπολης
Ισχυρή παρουσία - συμπαράσταση από την Τ.Α.
Συνέντευξη τύπου των 3 δημάρχων



Τρίτη, 10 Ιουλίου και γύρω στις 11.30 ξεκίνησε η περιπέτεια για το δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Β. Βαλασόπουλο, ο οποίος μετέβη στην οδό Λέσβου του δήμου για να περιφράξει με τη βοήθεια των συνεργείων του δήμου οικόπεδο του δημοσίου που με δικαστική απόφαση του ανήκει.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του δήμου «Την Τρίτη 10 Ιουλίου και ώρα 11.30 το τεχνικό συνεργείο του Δήμου Ηλιούπολης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο μετέβη στην οδό Λέσβου 28 προκειμένου να προχωρήσει στην περίφραξη οικοπέδου του Δημοσίου που με δικαστική απόφαση του ανήκει.
Κατά τη διάρκεια της περίφραξης οι ιδιοκτήτες του όμορου ακινήτου επικαλούμενοι ότι δήθεν το ακίνητο τους ανήκει προσπάθησαν βίαια να εμποδίσουν τα συνεργεία του Δήμου στις εργασίες τους. 
Παρ’ ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου που ήταν παρούσα επέδειξε τις δικαστικές αποφάσεις εκείνοι συνέχισαν να υβρίζουν και να απωθούν τους εργαζόμενους του Δήμου και τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής. 
Η Αστυνομία που κλήθηκε οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα το Δήμαρχο της πόλης Βασίλη Βαλασόπουλο, τον Αντιδήμαρχο ποιότητας ζωής Κώστα Σεφτελή καθώς και τους νομικούς συμβούλους Μανταδάκη Κωνσταντίνο και Κατσικερού Μαρία οι οποίοι μετά από μηνύσεις των καταπατητών κρατούνται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Ο Δήμαρχος της Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος δηλώνει απερίφραστα ότι η παράνομη και απαράδεκτη κράτηση του ιδίου καθώς και των άλλων μελών της δημοτικής αρχής και της νομικής υπηρεσίας αποτελεί πολιτική δίωξη και καλεί όλους τους Δημότες της πόλης, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα κόμματα να συμπαρασταθούν στη Δημοτική Αρχή. Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται από καταπατητές και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση της Δημόσιας περιουσίας».
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου του δημάρχου της Ηλιούπολης κου Βασίλη Βαλασόπουλου. Από νωρίς έσπευσαν στο αστυνομικό τμήμα της Ηλιούπολης ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός, οι δήμαρχοι των όμορων δήμων κ.κ. Ορφανός, Κορτζίδης, Χαρδαλιάς, Χατζηδάκης κ.α. αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ενώ αργά το βράδυ προσήλθε και ο π. πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης. Αρκετοί ήταν και οι δημότες που ήθελαν να ενημερωθούν για το περιστατικό και για την πορεία σύλληψης του δημάρχου.
Ο τρόπος της σύλληψής του δημιουργεί ερωτηματικά. Ο δήμος Ηλιούπολης αλλά και όσοι εναντιώνονται στην πρωτοφανή αυτή σύλληψη δημάρχου πόλης (δήμαρχοι όμορων δήμων, ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ)  επικαλούνται τη ρητή διάταξη του άρθρου 235 του Ν.3852, σύμφωνα με την οποία: τα πλημμελήματα των δημάρχων που διαπράττονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν εκδικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά παραπέμπονται σε τακτική.
Ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Καραβέλος μάλιστα επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στη διεκδίκηση της δημόσιας περιουσίας ότι είτε η εκτίμηση του εισαγγελέα είναι εσφαλμένη, είτε είχε λάθος ενημέρωση από τα αστυνομικά όργανα.


Ψήφισμα συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στο Δήμαρχο Ηλιούπολης
Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του Δημάρχου και επειτα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννας Παπαδημητρίου - Τσάτσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με ψήφισμά του, δηλώνει ομόφωνα τη συμπαράστασή του στο Δήμαρχο Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης. 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ζητάει να αφεθεί ελεύθερος άμεσα, θεωρώντας πως τέτοιου είδους πρακτικές δεν βοηθούν την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των δημόσιων λειτουργών στην τοπική αυτοδιοίκηση και επ’ ουδενί δεν αποτελούν τρόπο επίλυσης τοπικών διαφορών.


ΚΕΔΕ: «Παράνομη η κράτηση του δημάρχου»
Η ΚΕΔΕ με αφορμή την σύλληψη του δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του και συγκεκριμένα την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος μαζί με αντιδημάρχους προσπάθησαν σήμερα το πρωί να περιφράξουν οικόπεδο, το οποίο είναι καταγεγραμμένο από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου ως δημόσιο κτήμα, προκειμένου να αποτρέψουν την καταπάτησή του από φερόμενη ως ιδιοκτήτρια οικοπέδου.
Παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν αμοιβαίες μηνύσεις, με εντολή εισαγγελέα ο δήμαρχος Ηλιούπολης κρατείται το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, προκειμένου να παραπεμφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία.
Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι με ρητή διάταξη του άρθρου 235 του Ν.3852 τα πλημμελήματα των δημάρχων που διαπράττονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν εκδικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά παραπέμπονται σε τακτική.
Επομένως η κράτηση του δημάρχου Ηλιούπολης με εντολή εισαγγελέα είναι παράνομη, αντίκειται ευθέως στις διατάξεις του νόμου, προσβάλει την αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων και μάλιστα όταν το αδίκημα - πλημμέλημα σχετίζεται με την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.
Η ΚΕΔΕ καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες που προσβάλλουν την αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, διερωτάται ποιο άραγε είναι το μήνυμα που εκπέμπουν προς την κοινωνία και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει την κατάφορη παραβίαση του νόμου».


Καταδικάζει τη σύλληψη η ΠΕΔΑ
Δήλωση εξέδωσε και η ΠΕΔΑ: «Η Ε.Ε. της ΠΕΔΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την σύλληψη του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασόπουλου την ώρα που ασκούσε τα καθήκοντα του και μάλιστα υπερασπιζόταν τη δημόσια περιουσία.  
Η ενέργεια του Δημάρχου Ηλιούπολης να περιφράξει οικόπεδο το οποίο είναι καταγεγραμμένο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ως δημόσιο για να το προστατεύσει από επίδοξους καταπατητές θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο δημόσιο βίο. Το γεγονός ότι αντίθετα ο Δήμαρχος συνελήφθη και κρατήθηκε μέχρι μετά τα μεσάνυχτα στο Α.Τ. Ηλιούπολης με εντολή εισαγγελέα και την απειλή του αυτοφώρου μας προκαλεί λοιπόν βαθύτατη έκπληξη και προβληματισμό. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί  η περίφραξη της δημόσιας ιδιοκτησίας ως πλημμέλημα, αυτό έγινε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν εκδικάζεται ως αυτόφωρο. 
Η ουσία βέβαια της υπόθεσης είναι άλλη: Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης προστάτευσε τη δημόσια περιουσία και η μήνυση εναντίον του από τους ιδιώτες που την εποφθαλμιούν αποσκοπεί μόνον στον εκφοβισμό του. Η Αυτοδιοίκηση όμως δεν τρομοκρατείται και ο Δήμος Ηλιούπολης θα έχει τη στήριξη όλων των θεσμικών οργάνων της». 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔΑ
ΝΙΚΟΣ Α. ΣΑΡΑΝΤΗΣ


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 996/14.7.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου