Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ο Άλιμος στο πλευρό των άνεργων μητέρων-αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών


Ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία και με άλλους φορείς, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες» (ΤΟΠΕΚΟ) θα υλοποιήσει Πρόγραμμα για την προώθηση στην απασχόληση, το οποίο απευθύνεται σε άνεργες μητέρες που είναι αρχηγοί μονογονεϊκής οικογένειας (δηλαδή είναι μητέρες  ενός τουλάχιστον ανήλικου παιδιού και δεν έχουν σύζυγο, λόγω χηρείας, διάζευξης ή είναι ανύπαντρες). Υπενθυμίζεται ότι ο Αντιδήμαρχος των Διοικητικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Κονδύλης είχε γνωστοποιήσει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αυτή την πρωτοβουλία του δήμου.
Η υλοποίηση του Προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2012 και περιλαμβάνει δύο στάδια: α) ένα τρίμηνο επιδοτούμενης κατάρτισης σε σύγχρονα αντικείμενα και β) ένα τρίμηνο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Στο στάδιο αυτό προβλέπεται και η υποστήριξη για ίδρυση δικής τους επιχείρησης, ένταξη σε επιδοτού-μενα/επενδυτικά προγράμματα, έναρξη δραστηριότητας ή απασχόληση στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, καθώς και επιχειρήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή της κάθε ενδιαφερόμενης στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ ή στον Ειδικό Κατάλογο εκτός Μητρώου ανεργίας του ΟΑΕΔ και η τεκμηρίωση της υφιστάμενης οικογενειακής κατάστασής της, από όπου θα προκύπτει η ιδιότητά της ως αρχηγού μονογονεικής οικογένειας.
Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στην ειδική ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργανώνει ο δήμος στις 16 Ιουλίου 2012, ώρα 18:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (λεωφ. Ιωνίας 96, Άλιμος). Πληροφορίες παρέχονται επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλίμου www.alimos.gr.

«Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Επαγγελματική Ένταξη αρχηγών
μονογονεϊκών οικογενειών στην περιοχή του Δήμου Αλίμου»: Γενικά στοιχεία

Το έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Επαγγελματική Ένταξη αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών στην περιοχή του Δήμου Αλίμου», υποβλήθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΝΕΦΕΛΗ»  στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Τοπικές Δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» και κατόπιν θετικής αξιολόγησής του, εντάχθηκε και από την 01 Ιουλίου 2012 ξεκινάει η εφαρμογή του. Πυρήνα του έργου αποτελεί η καταπολέμηση της ανεργίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε τοπικό επίπεδο (διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου και όμορων περιοχών), μέσα από την ενεργοποίηση της τοπικής (κυρίως) παραγωγικής και κοινωνικής βάσης του Δήμου Αλίμου.

Στόχος της παρέμβασης

Πυρήνα της παρέμβασης αποτελεί η προώθηση στην εργασία άνεργων γυναικών και αντρών (κυρίως από τις παραγωγικές ηλικίες 25-55 ετών) οι οποίοι είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών και διαβιούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου και των όμορων περιοχών, χρησιμοποιώντας ως κύριους μοχλούς την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική, μέσα από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης που θα προετοιμάζει και θα υποστηρίζει κατάλληλα τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό.
Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός της παρέμβασης , θα αποκτήσει τα αναγκαία εφόδια ώστε να οδηγηθεί στην απασχόληση (εξαρτημένη εργασία ή αυταπασχόληση), προσανατολιζόμενος σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας, με βάση τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας στην περιοχή του Δήμου Αλίμου και των όμορων περιοχών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο Σχέδιο αποδίδεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της ίδρυσης  Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) ή άλλων εταιρικών σχημάτων της κοινωνικής οικονομίας, που διασφαλίζουν πλεονεκτήματα για τους ωφελούμενους και μακροχρόνια ένταξη στην αγορά εργασίας.

Πλήθος Ωφελουμένων – Εκδήλωση
Ενδιαφέροντος και Τρόπος Επιλογής

Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός στο πλαίσιο υλοποίησης του παρόντος έργου ανέρχεται σε ογδόντα (80) άτομα. Για την ευαισθητοποίηση και προσέλκυση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού, η Αναπτυξιακή Σύμπραξη θα προβεί σε μία σειρά από ενέργειες ενημέρωσης (διοργάνωση ημερίδων, παραγωγή φυλλαδίων και αφισών, παραγωγή και μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ, δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, λειτουργία info-desk κ.λπ.). Όσοι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις (εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ και αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών) και επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα διατίθεται σε έντυπη μορφή σε διάφορα σημεία του Δήμου (συμπεριλαμβανομένων και των ΚΕΠ) και θα βρίσκεται αναρτημένη στο δικτυακό του Δήμου (http://www.alimos.gov.gr/el-gr/Default.aspx) και των λοιπών εταίρων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, καθώς επίσης και στον οικείο δικτυακό τόπο της ίδιας της Α.Σ..
Η φόρμα, μπορεί να αποσταλεί στο Δήμο Αλίμου αυτοπροσώπως, μέσω του κανονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Αριστοτέλους 53, Δημαρχείο Αλίμου, Τ.Κ. 17455, ή, να αποσταλεί μέσω fax στο 210-9851167.
Η επιλογή των ωφελουμένων θα πραγματοποιηθεί με απόλυτα διαφανή τρόπο, μέσα από μία σαφώς προσδιορισμένη διαδικασία που θα αναγράφεται τόσο στην επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όσο και στον δικτυακό τόπο της Α.Σ. Η επιλογή των ωφελουμένων θα έχει ολοκληρωθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Για οποιαδήποτε απορία δύναται να υπάρξει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 2132008002 και από τις 10 Ιουλίου και ύστερα, στο τηλεφωνικό κέντρο του info-desk που θα συσταθεί.

Το Πρόγραμμα Δράσης

Βασική διάσταση του προτεινόμενου έργου αποτελεί η προώθηση στην αγορά εργασίας ανέργων αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών, μέσα από μία διαδικασία ενίσχυσης των ατομικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων και παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ειδικών επιστημόνων προετοιμάζει, σε συνεργασία με το κάθε μέλος, τον ατομικό του φάκελο, που θα βασίζεται στη διάγνωση των εξατομικευμένων αναγκών του κάθε ωφελουμένου και θα τον υποστηρίζει στην:
o διάγνωση και χάραξη του ατομικού του «μονοπατιού καριέρας»
o συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, σε σύγχρονα αντικείμενα, που άπτονται των ενδιαφερόντων και των αναγκών του και των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας
o παροχή στοχευμένης επαγγελματικής και επιχειρηματικής συμβουλευτικής,
o προώθηση και δικτύωση με την αγορά εργασίας
Η (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας θα πραγματοποιηθεί με έναν από τους κάτωθι τρόπους (ανάλογα με τα θέλω κάθε ωφελούμενου):
o απόκτηση τρίμηνης εργασιακής εμπειρίας
o ίδρυση της δικής του επιχείρησης
o ένταξη σε επιδοτούμενα ή άλλα επενδυτικά προγράμματα
o έναρξη δραστηριότητας ή απασχόληση στον τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Χρονοδιάγραμμα

Το πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2012, με απώτερο στόχο, την ένταξη στην αγορά εργασίας των πρώτων ωφελουμένων περί τον Ιανουάριο  - Φεβρουάριο του 2013.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να απευθύνονται:
o Στο 2132008002
o Στον δικτυακό τόπο του Δήμου Αλίμου (http://www.alimos.gov.gr/el-gr/Default.aspx),
o Στα ΚΕΠ του Δήμου Αλίμου (από 1/07 και ύστερα),
o Στον δικτυακό τόπο της Α.Σ. (από 15/07 και ύστερα), σε url που θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών
o Στο info-desk (από 15/07 και ύστερα) σε τηλεφωνικό αριθμό που θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 994/30.6.2012]

1 σχόλιο:

  1. e-mail: glyfsec@xinis.com

    Λ. Βουλιαγμένης 67 & Αχιλλέως 31-33
    ΤΗΛ:. 219640117, 2109604783 - 800 11 919191 (24ωρη ανοιχτή γραμμή χωρίς χρέωση)
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    ΘΕΜΑ: «Υπόγραψε» την επαγγελματική σου καταξίωση, σπουδάζοντας στον Τομέα Υγείας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ
    Όταν η φυσική ροπή για προσφορά στο συνάνθρωπο και η επιθυμία να θέσεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία όσων νοσούν συναντήσουν την ποιοτική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση υψηλών προδιαγραφών στους μεγαλύτερους οργανισμούς του χώρου της Υγείας, τότε η επιλογή μίας από τις 11 ειδικότητες του Τομέα Υγείας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, μονόδρομο για την άμεση επαγγελματική σου αποκατάσταση και επιτυχία…

    Με μια άρτια καταρτισμένη ομάδα καθηγητών-καταξιωμένων επαγγελματιών στο χώρο της Υγείας, σε συνδυασμό με εργαστήρια που διαθέτουν την πλέον σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, οι νέοι και νέες που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στον Τομέα Υγείας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ λαμβάνουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση, που τους αναγάγει, μετά το πέρας των σπουδών τους, σε ικανούς, ανταγωνιστικούς επαγγελματίες στον εργασιακό στίβο.
    Παράλληλα, η καταλυτική συνδρομή των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, όχι μόνο αναφορικά με την πνευματική καλλιέργεια και εκπαίδευση των σπουδαστών μας, αλλά και όσον αφορά στην ανάδειξή τους ως επιτυχημένους επαγγελματίες, συνίσταται στη συμβολή του ΓΕΑΣ ΞΥΝΗ (Γραφείο Εργασίας Αποφοίτων-Σπουδαστών Ομίλου ΞΥΝΗ), το οποίο μετέρχεται όλων των δυνατών συνεργασιών των ΙΕΚ ΞΥΝΗ με μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία -όπως το ΙΑΣΩ General, το Metropolitan Hospital, τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, το American Rest Home (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), τη ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ (Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας), το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο κ.ά- προκειμένου, σε επίπεδο φοίτησης, να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, και σε επίπεδο επαγγελματικής αποκατάστασης, να απορροφηθούν άμεσα στην αγορά εργασίας.
    Περίτρανη απόδειξη της σιγουριάς για το εργασιακό μέλλον, την οποία διασφαλίζουν στους αποφοίτους τους τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, είναι το στατιστικά αποδεδειγμένο ποσοστό ότι 1 στους 2 σπουδαστές μας εργάζεται στο αντικείμενο των σπουδών του, γεγονός που αντιπαραβάλλεται στα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των ημερών μας.
    «Υπόγραψε» την επαγγελματική σου καταξίωση και απόφυγε την «οδύσσεια» αναζήτηση θέσης εργασίας, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω ειδικότητες του Τομέα Υγείας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ:

    • Νοσηλευτική Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις
    • Ιατρικός Επισκέπτης
    • Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
    • Νοσηλευτική Ογκολογικών Παθήσεων
    • Νοσηλευτική Χειρουργείου
    • Νοσηλευτική Τραυματολογίας
    • Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
    • Αισθητικός Ποδολογίας και Καλλωπισμού Νυχιών
    • Διαιτητική
    • Αισθητικός Αρωματοθεραπείας
    • Βοηθός Φαρμακείου-Τεχνικός Φαρμάκων και Καλλυντικών

    «Είμαι στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών μου στην ειδικότητα της Νοσηλευτικής Τραυματολογίας, και από όλα όσα μου προσφέρουν τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, περισσότερο ξεχωρίζω τους καθηγητές μου και τις γνώσεις που μου μεταδίδουν. Έχω τη χαρά να συναντάω καθημερινά μέσα στην τάξη τους καλύτερους επαγγελματίες, οι οποίοι μου δίνουν όλα τα εφόδια που χρειάζομαι για να σταδιοδρομήσω στον τομέα της Υγείας», λέει η Βάσια Θεοκλήτου, σπουδάστρια Γ’ εξαμήνου στην ειδικότητα Νοσηλευτικής-Τραυματολογίας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, και η μαρτυρία της επιστεγάζει το γεγονός πως, διαβαίνοντας το «κατώφλι» του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, το «ραντεβού» με την επαγγελματική επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένο, καθώς φέρει την «υπογραφή» του μεγαλύτερου και πληρέστερου εκπαιδευτικού ομίλου στη χώρα μας.
    *Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές στα νέα τμήματα Οκτωβρίου 2012 και τις μοναδικές καλοκαιρινές προσφορές που ισχύουν, επισκεφθείτε μας ή επικοινωνήστε μαζί μας στις εγκαταστάσεις των ΙΕΚ ΞΥΝΗ:
    • Αθήνα: Πατησίων 31, τηλέφωνο 210 -5279500
    • Πειραιάς: Φίλωνος 39, τηλέφωνο 210 41 20714
    • Γλυφάδα: Λ. Βουλιαγμένης 67 και Αχιλλέως 33, τηλέφωνο 210 9640117
    • Θεσσαλονίκη: Βαλαωρίτου 9, τηλέφωνο 2310 552406
    Ή επισκεφθείτε μας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.iek-xini.edu.gr και στο fb: www.facebook.com/iekxini

    ΑπάντησηΔιαγραφή