Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αποτεφρωτήριο νεκρών στη Βούλα! Πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου


Του Γιώργου Λαουτάρη

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση που σίγουρα θα συζητηθεί υιοθέτησε το Τοπικό Συμβούλιο Βούλας, έπειτα από σχετική εισήγηση του συμβούλου Κώστα Δούκα. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος πρότεινε και το συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο νεκρών στην πόλη της Βούλας, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει στο Μαρκόπουλο. Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι κατ' αυτό τον τρόπο θα δοθεί μια λύση στο μείζον πρόβλημα του χώρου στο νεκροταφείο της περιοχής, την ίδια στιγμή που μπορεί να αποβεί πρώτης τάξης πηγή εσόδων για το Δήμο, δεδομένου ότι ανάλογη εγκατάσταση δεν έχει δημιουργηθεί πουθενά στην Ελλάδα!
Η κατασκευή αποτεφρωτηρίων από δήμους έχει τεθεί στην Ελλάδα από το 2006 όταν, επί κυβέρνησης Καραμανλή ομόφωνα η Βουλή ψήφισε τον νόμο 3448/2006, που δίνει τη δυνατότητα της καύσης νεκρών. Ο φιλοσοφία του νόμου βασίζεται στην ύπαρξη ετερόδοξων και ετερόθρησκων πολιτών στην Ελλάδα. Έκτοτε όμως ποτέ δεν έχει γίνει το πρώτο βήμα. Υπολογίζεται πάντως ότι τουλάχιστον 2-3 σωροί συμπατριωτών μας, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν όσο ζούσαν, μεταφέρονται καθημερινά (!) στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία, με τις οικογένειες τους να καταβάλλουν τουλάχιστον 3.000 ευρώ που απαιτούνται γι' αυτή τη διαδικασία. Η πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Βούλας μέχρι να υιοθετηθεί επισήμως, θα πρέπει να περάσει πολλά κύματα, ωστόσο και η διατύπωσή της μόνο αρκεί για να δείξει τον σχετικό προβληματισμό.

Προτάσεις προς υλοποίηση

Στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, όπου τέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση, το θέμα ήταν οι προτάσεις προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου για δράσεις και έργα που ενδιαφέρουν τη Δημοτική Ενότητα της Βούλας.
Στην εισήγησή της η πρόεδρος του Συμβουλίου, Αλέκα Κάρτσωνα, σημείωσε τα εξής θέματα: Δημιουργία νέων θέσεων στο νεκροταφείο, επίλυση των κυκλοφοριακών θεμάτων της Βούλας, επισκευές και συντήρηση των παιδικών χαρών, συστηματική μυοκτονία, ανακατασκευή της πλατείας Κρήτης και της Βασιλέως Παύλου και τέλος, δημιουργία θερινού δημοτικού κινηματογράφου.
Ο Κώστας Δούκας με τη σειρά του πρότεινε, εκτός από τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου για τους ανασφάλιστους δημότες, την επισκευή του αγωγού ομβρίων στη Β πλαζ που το τελευταίο διάστημα εκλύει έντονες οσμές, να ληφθούν μέτρα πυρασφάλειας για το δάσος του Πευκωτού και τέλος, να συγκεντρώνονται τα κλαδιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένο μέρος και να αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Στον κατάλογο των προτάσεων, η Αντωνία Βλάχου πρόσθεσε το πάγιο αίτημα για η δημιουργία του 3ου Γυμνασίου Λυκείου Βούλας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 997/21.7.2012]

1 σχόλιο:

  1. πολύ θετικό γεγονός, εκτός από πολλούς (μεταξύ των οποίων και εγώ που είμαι δημότης 3Β) που θα το επέλεγαν για να γλυτώνουμε και από εκκλησίες, ταφές κτλ, θα ήταν και ένα καλό έσοδο για τον Δήμο μας από τους ετεροδημότες που θα το χρησιμοποιούσαν ως πιο οικονομικό τρόπο διάθεσης σορού. (και στην δική μου περίπτωση, αφού αφαιρούνταν όσα όργανά μου κρίνονταν χρήσιμα αφού είμαι και δωρητής οργάνων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή