Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΑΛΙΜΟΣ | Τέσσερις προτάσεις σε ένα σαφώς διεκδικητικό πλαίσιο βάζει ο Οδ. Κορακίδης

Σε μια "μίνι" συνέντευξη με αφορμή πρόσφατη αρθρογραφία του για τη Μαρίνα Αλίμου ο κος Κορακίδης θέτει ορισμένα ζητήματα ζητώντας να αποτελέσουν διεκδικητικό πλαίσιο τώρα που έχει ανοίξει το θέμα. Επίσης αναφέρεται στη συνέχιση του ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς, στη δράση "Κυριακή των παραγωγών", στα οικονομικά του Δήμου και τις "ασπρες λίστες" καθώς και στο Βυζαντινό εκκλησάκι στο κτήμα Τράχωνες που δηλώνει ξεκάθαρα πως αποτελεί "πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη μας και δεν θα το αφήσουμε απροστάτευτο στις διαθέσεις πολυεθνικών….».

[Π]: Κύριε Κορακίδη σας ικανοποιεί η σημερινή εικόνα της Μαρίνας; Είστε υπέρ ή κατά της παραχώρησης της σε ιδιώτη;
Ο.Κ.: Κα Φιλιπποπούλου προφανώς και δε με ικανοποιεί η σημερινή εικόνα της Μαρίνας Αλίμου. Θα σας θυμίσω ότι πριν ακόμη εκλεγώ είχα αναδείξει το ζήτημα από ένα ηλεκτρονικό ενημερωτικό site που λειτουργούσα τότε στον Άλιμο.
Η σημερινή εικόνα είναι εικόνα παρακμής και δεν μπορεί να αποτελέσει τη «βιτρίνα» της πόλης μας. Όπως επίσης εν μέσω τέτοιας κρίσης δεν μπορεί εύκολα κανείς να σταθεί απέναντι σε επενδύσεις που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Από το πρώην Φαντασία, μέχρι την Ακτή του Ήλιου και τη Μαρίνα, καθώς και ενδιάμεσα τμήματα της παραλίας ο Δήμος μας δεν έχει παρά μόνον ένα μικρό μέρος της συνολικής έκτασης. Ως τοπική κοινωνία δεν έχουμε σχεδόν κανένα λόγο στη διαχείριση του παραλιακού μας μετώπου.
Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί απέναντι στην κεντρική Διοίκηση και μπορούμε να θέσουμε τουλάχιστον τέσσερα ζητήματα:
1ον Να μείνουν στο Δήμο τα 13 στρέμματα εντός της Μαρίνας που καταλαμβάνει το Κολυμβητήριο, ΝΟΚ κλπ
2ον Να διεκδικήσουμε όλο τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΟΚ και Κολυμβητηρίου που είναι περίπου άλλα τόσα στρέμματα για εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής
3ον Να διεκδικήσουμε να μην χτιστούν κτήρια τερατουργήματα στο παραλιακό μέτωπο και να τηρηθούν οι όροι δόμησης που δεν θα επιτρέψουν πολύ ψηλά κτήρια δημιουργώντας «τείχος» ανάμεσα στην πόλη και στην παραλία, με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
4ον Ένα μικρό μέρος των τελών ελλιμενισμού να αποδίδεται στην ίδια πολεοδομική ενότητα (Δήμος) για συντήρηση και βελτίωση του παραλιακού μετώπου.
Στο τελευταίο νομίζω, πως μπορούμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία σε συνεργασία και με άλλους Δήμους που διαθέτουν Μαρίνες υπό ιδιωτικοποίηση έτσι ώστε να πιέσουμε από κοινού.

"Η σημερινή εικόνα  της Μαρίνας, είναι
εικόνα παρακμής και δεν μπορεί να αποτελέσει τη «βιτρίνα» της πόλης μας"


[Π]: Με τους Παιδικούς Σταθμούς και το πρόγραμμα  «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» τι γίνεται;
Ο.Κ.: Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες η συνέχισή του και για το νέο εκπαιδευτικό έτος 2013-2014 και αποτελεί μια σημαντική ανάσα για τις εργαζόμενες μητέρες – δικαιούχους αλλά και για τους Παιδικούς Σταθμούς. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι μέσα στα δύο χρόνια που έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα 320 οικογένειες οι οποίες δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για τροφεία, αριθμός που μας κατατάσσει στους πρώτους σε απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ, Δήμους στην Αττική.
Έτσι καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε στις εργαζόμενες μητέρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά να διεκδικήσουμε σημαντικά έσοδα για τους σταθμούς τα οποία μας επέτρεψαν να μειώσουμε σχεδόν στο μισό το χρέος μας παρά τις τεράστιες περικοπές από την κεντρική διοίκηση.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες του προγράμματος για την επόμενη χρονιά, μένουμε στα περσινά δεδομένα που είχε τεθεί ένα εισοδηματικό όριο στα 40.000 ευρώ ενώ αφορούσε εργαζόμενες μητέρες του ιδιωτικού τομέα. Όλοι οι γονείς που έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής η επανεγγραφής θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα από τις υπηρεσίες μας, ενώ κάθε νέο θα αναρτάται και στην ιστοσελίδα μας www.dpsalimou.gr .

[Π]: Η Κυριακή των Παραγωγών έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολιτών και αντιπολίτευσης, ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα;
Ο.Κ.: Είναι λογικό κυρία Φιλιπποπούλου. Ειδικά των πολιτών. Αποτελεί ένα ουσιαστικό στήριγμα της μέσης οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. Γιατί προσφέρει ποιοτικά, πιστοποιημένα Ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μας σε χαμηλές τιμές, όλα με τις αποδείξεις τους και τηρώντας τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις.
Ως προς την αντιπολίτευση πιστεύω και πιστεύουμε ως Δημοτική Αρχή πως μπορεί να έχει ένα πολύ δημιουργικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή. Για αυτό και συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή για την καλύτερη υλοποίηση της δράσης σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Μουτσάτσου και ένα επιτελείο Δημοτικών Συμβούλων που ο καθένας συμβάλει στην επιτυχία της «Κυριακής των παραγωγών».
Θα πρέπει να σας πω, πως η αποδοχή του κόσμου δικαιώνει τον Δήμαρχο Θάνο Ορφανό που έδωσε έμφαση μαζί με τους συνεργάτες του στα κινήματα κατά των μεσαζόντων και στις κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα εφαρμογής της δράσης, έχουμε προσθέσει προϊόντα και θα προσθέσουμε ακόμη περισσότερα το επόμενο διάστημα. είμαι  βέβαιος ότι η «Κυριακή των παραγωγών» θα μπει για τα καλά στον οικογενειακό προγραμματισμό των συμπολιτών μας.

"Η αποδοχή του κόσμου δικαιώνει τον Δήμαρχο Θάνο Ορφανό που έδωσε έμφαση μαζί με τους συνεργάτες του στα κινήματα κατά των μεσαζόντων και στις κοινωνικές πρωτοβουλίες"

[Π]: Πριν ένα χρόνο περίπου σας είχαμε ρωτήσει για τα οικονομικά του Δήμου και είχατε εκφράσει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, σήμερα ποια είναι η γνώμη σας;
Ο.Κ.:  Πράγματι θυμάμαι ότι τότε είχα επισημάνει κάποιες κινήσεις που δημιουργούσαν μια αισιοδοξία. Να σας πω καταρχήν, πως είχε μέχρι τότε η κατάσταση.
Ο Δήμος ήταν σε διάφορες λίστες υπερχρεωμένων Δήμων και στα πρόθυρα να μπει σε επιτήρηση. Διότι από την εποχή του Βασίλη Ξένου, όλες οι επόμενες Διοικήσεις προσέθεταν χρέος. Άλλες φορές επειδή δέσμευαν κοινόχρηστους χώρους για σχολεία, πλατείες κλπ άλλες φορές από έλλειψη μέτρου και πιθανές σπατάλες. Αυτά σταμάτησαν το 2007 όπου έπαψε να αυξάνεται και το χρέος.
1. Ανοίξαμε το μεγάλο ζήτημα γης και πληρώσαμε 6.000.000 για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους
2. Δώσαμε 5.000.000 μόνο σε τόκους
3. Αντέξαμε περικοπές 4.000.000 τουλάχιστον από την κεντρική διοίκηση και τουλάχιστον ένα 15% στα Δημοτικά τέλη λόγω κρίσης
Παρ όλα αυτά το χρέος όχι μόνο δεν πήγε στα 35.000.000 που θα πήγαινε αν στα παραπάνω προσθέταμε τα 20.000.000 παλιό χρέος αλλά περιορίστηκε αρκετά ? κάτω από τα 20.000.000 και πιθανόν ο ισολογισμός του 2012 να κρύβει ακόμη πιο ευχάριστες εκπλήξεις με θεαματική μείωση των χρεών μας.
Ταυτόχρονα με την αναχρηματοδότηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων μειώνουμε στο μισό το επιτόκιο και εξοικονομούμε πόρους. Ρυθμίσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μας και ξεκινήσαμε να πληρώνουμε χρωστούμενα σε προμηθευτές αποφεύγοντας τις τραγελαφικές καταστάσεις του παρελθόντος και τους κινδύνους κατασχέσεων.
Μπήκαμε στις «άσπρες» λίστες με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους Παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, στις υποδομές για τις άνεργες μητέρες, στις κοινωνικές και προνοιακές μας δομές.
Μπήκαν σε μια τάξη τα οικονομικά με αθόρυβη δουλειά, χωρίς ευρώ για δημόσιες σχέσεις όταν σε διπλανούς Δήμους ξοδεύονταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ…
Όλα αυτά έχουν σφραγίδα διοίκησης Θάνου Ορφανού και είμαστε υπερήφανοι. Όχι μόνο γιατί βάλαμε φρένο στον κατήφορο που οδηγούσε σε αδιέξοδο το Δήμο αλλά γιατί με πενιχρότατες δυνάμεις ο Δήμος μας είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση απ’ όταν τον παραλάβαμε.
Και στις μέρες μας δοκιμαζόμαστε όλοι μας στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και το ΗΘΟΣ όχι στα παχιά λόγια και τις μπαλκονάτες – κάλπικες υποσχέσεις.

[Π]: Για το Βυζαντινό εκκλησάκι στο κτήμα Τραχώνων, όπως ενημερώσατε στο τελευταίο Δημ. Συμβούλιο, αναμένονται εξελίξεις. Είστε αισιόδοξος, γιατί πρόσφατα η ΜΑΚΡΟ αρνήθηκε την πρόσβαση σε καθηγητές Πανεπιστημίου, πολίτες και στον ιερέα της περιοχής που επισκέφτηκαν τον χώρο;
Ο.Κ.: Κα Φιλιποπούλου είχα ενημερωθεί και εγώ και ήμουν εκεί, δυστυχώς δε μας επετράπη η είσοδος. Υπάρχει μια τακτική από πλευράς της εταιρίας έμμεσης παρεμπόδισης πολιτών να επισπευτούν το βυζαντινό μνημείο, τα τελευτά δύο χρόνια.
Θέλω να σας πω ότι ο Πατέρας Διονύσιος, εφημέριος της Ζωοδόχου Πηγής, έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αναστύλωση του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου και της δυνατότητας χρήσης του από τους πιστούς. Αναστήλωση που ολοκληρώθηκε στο δομικό της μέρος πρόσφατα με επιβάρυνση της ΜΑΚΡΟ.
Είχα την τιμή πολλές να συνεργαστώ μαζί του σε πολλές απ τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει.
Ήδη οι νομικές μας υπηρεσίες έχουν κινηθεί και είναι σε συνεργασία συνεργάζονται στενά με τον Πατέρα Διονύσιο. Έχει λάβει και ο ίδιος δύο εξαιρετικές πρωτοβουλίες τόσο ως προς την αρμόδια πολεοδομία που είχε κρίνει ακατάλληλο το ναό πριν την αναστύλωση όσο και ως προς την Πανεπιστημιακή κοινότητα και υπάρχει και πολύς κόσμος ειδικά μέσω διαδικτύου που συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω θα έχουμε σύντομα ευχάριστα νέα. Το Βυζαντινό εκκλησάκι  είναι μια πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη μας και δεν θα το αφήσουμε απροστάτευτο στις διαθέσεις πολυεθνικών….

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Φ. 1043/8.6.2013]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου