Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οδυσσέας ΚΟΡΑΚΙΔΗΣ: “Ο κόσμος έχει ανάγκη να εμπιστευθεί ανθρώπους και ο Θάνος Ορφανός είναι ένας από αυτούς”

Οδυσσέας ΚΟΡΑΚΙΔΗΣ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
"Άλιμος Εδώ Ζούμε - Θάνος Ορφανός"
Αντιπρόεδρος Δημοτικών Παιδικών Σταθμών
“Ο κόσμος έχει ανάγκη να εμπιστευθεί  ανθρώπους και ο Θάνος Ορφανός είναι ένας από αυτούς”

Ο Οδυσσέας Κορακίδης το 2010 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Αλίμου, σε ηλικία 27 ετών, όντας ένας από τους νεότερους εκλεγμένους στη νότια Αθήνα. Σήμερα μετά από 3 χρόνια σχεδόν θητείας είναι ξανά υποψήφιος με το συνδυασμό του Δημάρχου Θάνου Ορφανού. Με σημαντικό έργο στους παιδικούς σταθμούς που είναι Αντιπρόεδρος αλλά και σε άλλους τομείς του Δήμου αποτελεί μια από τις ισχυρές υποψηφιότητες γεγονός που φάνηκε και από το χειροκρότημα στην συγκέντρωση της παράταξης στο Κάρολος Κουν.

[Π]: Κύριε Κορακίδη έχει γίνει μεγάλος ντόρος με τη φωτογραφία του φυλλαδίου σας που θυμίζει κάτι από Τρίτση. Πρότυπο σας να υποθέσουμε;
Ο.Κ.: Μεγάλο πρότυπο πράγματι ο Αντώνης Τρίτσης γιατί κατάφερνε και ένωνε δημιουργικά διαφορετικούς ανθρώπους και αντιλήψεις. Ο Αντώνης Τρίτσης ήταν ο πολιτικός που τόλμησε την πολεοδομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, ο οραματιστής που με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων έβλεπε στο μέλλον, ο άνθρωπος που ενέπνεε και συνέθετε, υπερβαίνοντας τα συνήθη όρια.

[Π]: Ναι αλλά στην προεκλογική ατζέντα του Αλίμου βλέπουμε να επικρατούν οι έντονες συγκρούσεις και οι παρελθοντολογία.
Ο.Κ.: Οι συγκρούσεις είναι χρήσιμες αν φανερώνουν την αλήθεια και αν χτίζουν το μέλλον. Ως παράταξη έχουμε δεχτεί έντονες επιθέσεις από συστήματα παραφημολογιών που προσβάλουν την κοινή λογική.
Δεν μας αφορούν. Ο καθένας έχει την ιστορία του και τη διαδρομή του και είναι όλα γνωστά στον Άλιμο. Παρθενογενέσεις και μεσσίες δεν υπάρχουν.
Το ότι κάποιοι ανακυκλώνονται σε έναν πόλεμο φημών και κατηγοριών δείχνει τη δική τους φτώχεια να προτείνουν κάτι για το μέλλον.
Εμείς βάλαμε ξεκάθαρη ατζέντα και προσκαλούμε και τις άλλες παρατάξεις να το κάνουν.
1. Συνέχιση της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου
2. Διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο και όχι από τους κάθε είδους Μπόμπολες για αυτό προχωράμε το ΣΜΑ και το Εργοστάσιο ανακύκλωσης εντός του πρώην Αεροδρομίου
3. Δημοτικό κοιμητήριο
4. Αξιοποίηση του Ελληνικού
5. Μαρίνα Αλίμου
Σε αυτούς που μιλούν για το χθες εμείς τους απαντάμε με συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα και θέτουμε την ατζέντα για το αύριο
Βάζουμε 5 μεγάλους στόχους και πολλούς μικρότερους.

[Π]: Όπως για παράδειγμα;
Ο.Κ.: Μηδενικά Δημοτικά Τέλη για ένα έτος για νέους ως 35 ετών που θα ξεκινήσουν την επιχείρηση τους στην πόλη μας
Μηδενικά Δημοτικά Τέλη για τους κατοίκους των οδών που γίνονται οι λαϊκές αγορές κατά το διάστημα που αυτές γίνονται

[Π]: Για τα σκουπίδια γιατί όλος αυτός ο ντόρος
Ο.Κ.: Γιατί είναι πολλά και μεγάλα τα συμφέροντα. Είναι επικερδής ο χώρος και εκεί δίνεται πλέον η μάχη των μεγάλων συμφερόντων. Εμείς λέμε ξεκάθαρα, όχι άλλα λεφτά στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων. Οι Δήμοι μπορούν και μόνοι τους να διαχειριστούν τα σκουπίδια.
Αυτή είναι η θέση μας ξάστερη και έντιμη. Με ενδιαφέρον περιμένω να ακούσω θα δεσμευτούν με την ίδια θέρμη και οι υπόλοιπες παρατάξεις για δημοτικό χαρακτήρα στην εκμετάλλευση των σκουπιδιών ή προτιμούν τα ιδιωτικά συμφέροντα;
Για αυτό λοιπόν και προχωρήσαμε στις σχετικές μελέτες με το ΤΕΙ Πειραιά, κατοχυρώσαμε το χώρο μέσα στο αεροδρόμιο με το σχετικό νόμο για το πρώην αεροδρόμιο και προχωράμε να εντάξουμε το έργο στο ΣΥΣ,  το νέο ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2021.

[Π]: Τι προσδοκάτε από αυτό;
Ο.Κ.: Καταρχήν εξοικονόμηση πόρων ανθρώπινων και υλικών. Έχουμε σχετικά λίγα απορριμματοφόρα και προσωπικό στην πόλη, σήμερα κάνουν 80 χιλιόμετρα ημερησίως για να πάνε μέχρι την Φυλή.
Τώρα λοιπόν που πήραμε το χώρο εντός του πρώην Αεροδρομίου, προχωράμε ένα σύγχρονο ΣΜΑ (Σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων) όπου τα απορρίμματα θα συμπιέζονται σε ειδικό απορριμματοφόρο που χωράει 3 σημερινά.
Αυτό σημαίνει ότι τα απορριμματοφόρα αντί να τρώνε την μέρα πηγαινοερχόμενα στη Φυλή θα έχουμε περισσότερα απορριμματοφόρα και προσωπικό εδώ άρα περισσότερα δρομολόγια και τα σκουπίδια θα μαζεύονται πιο γρήγορα.
Επίσης τώρα έχουμε το χώρο για το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) πάλι εντός του πρώην Αεροδρομίου, υπόγειος, σύγχρονος όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πάρτε για παράδειγμα το Παρίσι που έχει στην place de republic λίγα μέτρα από το Λούβρο.
Εκεί θα γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και έτσι θα μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο και την ανακύκλωση και θα μπορούμε να προσδοκούμε και σε έσοδα για το Δήμο πράγμα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να σημάνει και μείωση δημοτικών τελών.
Να πω βέβαια ότι νέα έσοδα προσδοκούμε και από το κοιμητήριο για το οποίο έχουμε πάρει χώρο στο πρώην αεροδρόμιο κάτι βέβαια που δεν είναι μόνο θέμα εσόδων αλλά και θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

[Π]: Ενδιαφέροντα όλα αυτά αν και ακούγονται λίγο ως θαύμα. Αν σας ρώταγα το 2006 με βάση τα μέχρι τότε δεδομένα αν ο επόμενος Δήμαρχος θα μείωνε το χρέος του Δήμου θα μου λέγατε αποκλείεται θαύματα δεν γίνονται. Το πιθανότερο είναι να το διπλασιάσει. 
Ο.Κ.: Και όμως ξέρετε πολύ καλά ως Δημοσιογράφος ότι ο Θάνος Ορφανός όχι μόνο δεν διπλασίασε το χρέος αλλά το περιόρισε κατά 70% σχεδόν. Οπότε ναι δεν θα μιλήσουμε για θαύματα, θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα μας και ο κόσμος θα μας κρίνει. Γιατί παραλάβαμε έναν Δήμο στους λεγόμενους «κόκκινους» για κλείσιμο δηλαδή και τον φτάσαμε με ταμειακό υπόλοιπο 2,7 εκ και μείωση χρέους σχεδόν 70%.
Ξέρετε κάτι.Θα τα είχαμε ήδη κάνει!Απλά δεν είχαμε τον χώρο.Τώρα που τον εξασφαλίσαμε προχωράμε στις μελέτες!
Δεν σταματάμε όμως εδώ. Με την θέληση των συμπολιτών μας μεγάλος μας στόχος είναι ο Δήμος να κλείσει με μηδενικές οφειλές και ταμείο για πρώτη φορά μετά την εποχή Βασίλη Ξένου.

[Π]: Μα οι αντίπαλοι σας λένε ότι αυτά έγιναν λόγο μνημονίου
Ο.Κ.: Εκπληκτική λογική. Όποιος το ισχυρίστηκε να τον κάνουμε Αντιδήμαρχο Οικονομικών! Είναι σαν να χρωστάς και ενώ προσπαθείς να ξεχρεώσεις ξαφνικά να σου μειώνουν τον μισθό.Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αυξήσεις τα χρεή σου και όχι ότι θα τα μειώσεις.Ειναι όμως σε όλους γνωστό ότι το κράτος τα 3 τελευταία χρόνια μείωσε την επιδότηση προς τους δήμους κατά 60%.
Τώρα πως γίνεται ενώ σου δίνουν 60% λιγότερα χρήματα, εσύ να μειώνεις το χρέος κατά 70% αλλά ταυτόχρονα αυτό να οφείλεται στο ότι σου μείωσαν τα έσοδα, αυτό νομίζω δε στέκει σε καμιά λογική παρά μόνο στην προεκλογική.
Ξέρετε η επιτυχία διεκδικεί πάντα πολλούς πατέρες.

[Π]: Σε προσωπικό επίπεδο τι θεωρείτε το πιο σημαντικό που κάνατε στη θητεία σας;
Ο.Κ.: Τη δουλειά μας στους παιδικούς σταθμούς. Και βάζω «μας» γιατί ήταν ομαδική δουλειά, διοίκησης και προσωπικού.
Από την αρχή της κρίσης το 2011, μειώσαμε τα τροφεία στα χαμηλά εισοδήματα και απαλλάξαμε άνεργους και ευπαθείς ομάδες, περίπου δηλαδή ο ένας στους 3 γονείς.  Άλλες 50 οικογένειες αυτά τα 3 χρόνια δεν πλήρωσαν επίσης ούτε ένα ευρώ στους παιδικούς σταθμούς γιατί τους εντάξαμε σε πρόγραμμα επιδότησης τροφείων μέσω ΕΣΠΑ – ΕΕΤΑΑ.
Καταφέραμε οι δύο στους τρεις γονείς να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.
Και αυτά δεν είναι υποσχέσεις, τα έχουμε κάνει ήδη. Είναι η αληθινή κοινωνική πολιτική που την κάναμε χωρίς δανεικά, χωρίς να φουσκώσουμε και άλλο το χρέος των σταθμών. Το αντίθετο μάλιστα, παραλάβαμε 860.000 χρέος και το περιορίσαμε στις 160.000. Πως το πετύχαμε; Ορθή διαχείριση, νέα έσοδα (βλέπε ΕΣΠΑ), μικρές αυξήσεις στα μεγάλα εισοδήματα (άνω των 50.000) με ένα νέο αναδιανεμητικό σύστημα τροφείων που υιοθετήσαμε το 2011. Γιατί δεν κάναμε μόνο ευχάριστα πράγματα. Κάναμε και αυξήσεις αλλά κοινωνικά δίκαιες.
Υπογράψαμε ακόμη πριν λίγο καιρό τη δημιουργία ενός ακόμη Δημοτικού Παιδικού σταθμού του δεύτερου επί θητείας Δημάρχου Θάνου Ορφανού.
Αυτό είναι λοιπόν το σπουδαιότερο για μένα. Καταφέραμε να σταθούμε σε όσους μας έχουν ανάγκη και το κάνουμε εδώ και 3 χρόνια.

[Π]: Τι πιστεύετε ότι θα επικρατήσει πάνω από την κάλπη;
Ο.Κ.: Η συνείδηση, συλλογική και ατομική.
Η γνώση για τη διαδρομή του καθενός μας.
Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ως τόπος τους «τζάμπα μάγκες» με δανεικά.
Αρκετά για να αντιλαμβανόμαστε τους νέους «Μαυρογιαλούρους» που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες αλλά μας κρύβουν που θα βρουν τα χρήματα και ποιος θα πληρώσει την κεραμίδα.
Εμείς λέμε ξεκάθαρα αυτά μπορούμε να κάνουμε (μέσα στην κρίση), αυτές είναι οι προτεραιότητες μας και τα λέμε τώρα όχι μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη.
Αυτό εκτιμά ο κόσμος. Ξέρετε τι λέει ο κόσμος έξω στις γειτονιές;
Δεν κάνατε αυτό, δεν κάνατε το άλλο υπάρχουν παραλείψεις δεν γίνονται όλα σωστά αλλά δεν κλέψατε και δεν καταχρεώσατε το Δήμο. Αντιθέτως τον νοικοκυρέψατε.
Ναι τα λέμε και εμείς δεν είμαστε τέλειοι αλλά ήμασταν και είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, ξεκάθαροι και προπάντων ο Δήμαρχος μας ο Θάνος Ορφανός. Δεν έταξε, δεν εκμεταλλεύτηκε ανθρώπινες δυσκολίες, δεν την είδε ξαφνικά μεσσίας για αυτό και ο κόσμος των εμπιστεύεται.
Γιατί στη φουρτούνα θες δοκιμασμένο καπετάνιο.

[Π]: Επιτρέψτε μου να κλείσω τη συνέντευξη με το αν είστε και εσείς ανεξάρτητος συνδυασμός;
Ο.Κ.: Συγχωρέστε με αλλά εν έτη 2014 είναι λίγο αστεία αυτή η Κουβέντα, υποτιμούμε τη νοημοσύνη του κόσμου και νομίζουμε πως θα τους κοροϊδέψουμε.
Τι σημαίνει δηλαδή «εξαρτημένος» συνδυασμός;
Ξυπνάει ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος δηλαδή κάθε πρωί και πάει στο όποιο κομματικό γραφείο και ζητάει οδηγίες για το πώς θα μαζέψει τα σκουπίδια; Ε είναι αστεία πράγματα αυτά τώρα, δουλεύουμε τον κόσμο.
Και επειδή το «ανεξάρτητος» νομίζουν κάποιοι ότι είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ και σημαίνει καινούργιος, αγνός κλπ κλπ, ανεξάρτητος θα μπορούσα να πω εγώ ότι ήμουν το 2010 που κατέβαινα για πρώτη φορά ή τα νέα παιδιά που κατεβαίνουν σήμερα σε διάφορες παρατάξεις και κατεβαίνουν για πρώτη φορά.
Το να μιλούν κάποιες παρατάξεις και κάποια πρόσωπα με δεκαετίες κομματικής ή Δημοτικής δράσης, που μεγάλωσαν στις αυλές τις εξουσίας και τη διαχειρίστηκαν, περί ανεξαρτησίας είναι φτηνιάρικος πολιτικαντισμός. Οι νέοι Βλαχοδήμαρχοι που έλεγε και ο Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου