Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: Καμία μείωση στο ενοίκιο του Carrefour - Παραίτηση Ιωαννίδη


Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού την περασμένη Τετάρτη. Πράγμα αναμενόμενο, δεδομένου ότι συζητήθηκε το φλέγον για το δήμο θέμα του Carrefour, αλλά και η χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς του Ελληνικού.

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τη λαϊκή
Η λαϊκή αγορά του Ελληνικού λαμβάνει χώρα στις οδούς Τραπεζούντος και Αμαζόνων και ο δήμος είναι σε αναζήτηση ενός τρίτου δρόμου. Οι κάτοικοι επιθυμούν αυτός ο τρίτος δρόμος να είναι η οδός Πόντου, αλλά οι λαικατζήδες αρνούνται. Κατά συνέπεια, η διοίκηση εισηγήθηκε να δοκιμασθεί η οδός Κολχίδος, πρόταση την οποία αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων αφ’ ενός επειδή η συγκεκριμένη οδός βρίσκεται στα όρια του Ελληνικού με την Τερψιθέα και αφ’ ετέρου επειδή έτσι θα συνεχίσουν να επωμίζονται τις αρνητικές συνέπειες της λαϊκής αγοράς.

Ο κ. Τσαρπαλής ζήτησε να εισακουσθούν οι κάτοικοι και να τοποθετηθεί η λαϊκή αγορά στην οδό Πόντου.

«Η λαϊκή αγορά είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί λειτουργίας των αγορών και αυτό πρέπει να λύσουμε», επεσήμανε ο κ. Σούγελας.

Πρόταση Βλάχου

Ο κ. Βλάχος έκανε την εξής πρόταση: Να διεξάγεται η λαϊκή αγορά:
  • Στην οδό Τραπεζούντος από την 1η Πέμπτη του Οκτωβρίου ως την τελευταία Πέμπτη του Ιανουαρίου
  • Στην οδό Αμαζόνων από την 1η Πέμπτη του Φεβρουαρίου ως την τελευταία του Μαΐου
  • Και στην οδό Κολχίδος από την 1η Πέμπτη του Ιουνίου ως την τελευταία του Σεπτεμβρίου
 «Δε θα ησυχάσουμε ποτέ και συνεχίσει να εξυπηρετείται μόνο η βόρεια πλευρά του Ελληνικού», απάντησε ένας εκ των εκπροσώπων των κατοίκων, ο κ. Κασούλης.

Μαζί του συμφώνησε και ο κ. Ζωγόπουλος αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το βόρειο τμήμα της περιοχής αλλά και στο παραεμπόριο που πλήττει την αγορά.

Ο κ. Κωνσταντάτος πρότεινε διάφορες εναλλακτικές λύσεις όπως την ταράτσα του ΕΠΑΚ, δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν περάσει στη δικαιοδοσία των δήμων βάσει του Καλλικράτη.

«Το θέμα της λαϊκής αγοράς είναι ένα συνεχές σημείο αντιπαράθεσης και όποιο σημείο και αν προτείνουμε θα υπάρχουν αντιρρήσεις. Ζητούμε να δοκιμασθεί ο οδός Κολχίδος ώστε να προσελκύσουμε κόσμο και από την Τερψιθέα», τοποθετήθηκε ο δήμαρχος κ. Κορτζίδης. Επειδή όμως υπάρχουν αντιρρήσεις, πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα από την Τοπική Κοινότητα και συνεπώς να αναβληθεί.

Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κα Αβραμίδου εξέφρασε ωστόσο τις ενστάσεις της για το κατά πόσο θα είναι εφικτό να ξαναγίνει η συζήτηση παρουσία τόσου κόσμου, όπως είχε γίνει, τονίζοντας πως το θέμα έχει εξετασθεί ενδελεχώς.

Το λόγο πήρε ο κ. Ζωγόπουλος προτείνοντας είτε να τοποθετηθεί η λαϊκή στην οδό Πόντου, είτε να αναβληθεί το θέμα. Τελικά το θέμα αναβλήθηκε.

Διχάζει το θέμα του Carrefour
Κατόπιν αιτήματος της εταιρείας Carrefour και παρουσίασης της οικονομικής της κατάστασης, η διοίκηση εισηγήθηκε μία μείωση της τάξης του 25% στο ενοίκιο της εταιρείας. Ο Πρόεδρος κ. Παπασπύρου διάβασε τη σχετική εισήγηση καθώς και μία επιστολή του κ. Κυριακίδη.

«Βάσει της επιστολής Κυριακίδη, υπάρχει νομικό θέμα με την εταιρεία», είπε ο κ. Κώντσταντάτος διερωτώμενος πώς συνεχίζει να λειτουργεί και γιατί δεν είχε ενημερωθεί η Οικονομική Επιτροπή.

«Αυτές είναι απόψεις του κου Κυριακίδη έναντι του κου Τσαρμπαλή. Εκκρεμεί η δικαστική απόφαση», του απάντησε ο κ. Παπασπύρου.

Στην αδήριτη ανάγκη για αλλαγή χρήσης, αναφέρθηκε εκτός μικροφώνου ο κ. Τσαρπαλής, δεδομένου ότι το Σ.τ.Ε. έχει ακυρώσει εδώ και ένα χρόνο την οικοδομική άδεια. Ενημέρωσε εξάλλου την πρόθεσή του να ψηφίσει οποιαδήποτε μείωση ενοικίου, καθώς τα χρήματα είναι ζωτικής αξίας για το δήμο.

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντάτος κατηγόρησε τη διοίκηση διότι πήγε να διαπραγματευτεί με το Carrefour: «Κάποιος κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι χορηγείσθε από τις πολυεθνικές». Παράλληλα ζήτησε τα κουπόνια που προτίθεται να μοιράσει η εταιρεία να τα λαμβάνει η εκκλησία και να επωφεληθούν όλα τα αθλητικά σωματεία όπως και τα πολιτιστικά.

Απόντος του κου Πασβαντίδη, ο κ. Μιμιγιάννης εξέφρασε την πάγια θέση της παράταξης κατά των μειώσεων σε πολυεθνικές, καταψηφίζοντας τη εισήγηση στο σύνολό της.

Λιάπης: «Πάρτε το πίσω»

«Πάρτε το πίσω» διέταξε στην ουσία ο κ. Λιάπης, τονίζοντας πως η προτεινόμενη μείωση ενοικίου συνιστά πρόκληση κατά των εργαζομένων και κατηγορώντας τον κ. Κωνσταντάτο ότι στην ουσία συμφωνεί με αυτή.

«Γνώμονας πρέπει να είναι ο δημότης» είπε ο κ. Ν. Σπυρόπουλος, τονίζοντας πως η εν λόγω μείωση είναι καθ’ ολοκληρίαν λάθος της διοίκησης και προτείνοντας εναλλακτικές «επιχειρηματικής δράσης».

«Έχουμε ανάγκη τα χρήματα, αλλά δε θα ξεπουληθούμε», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης σε υψηλούς τόνους, προτείνοντας στη διοίκηση να ακυρώσει την εισήγηση.

Κατά της μείωσης του ενοικίου τάχθηκαν και η κα Καλημεράκη και ο κ. Τρίκας.

«Κάποιοι κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια» είπε ο κ. Βάσσιος, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον κ. Κων/το για την πρότασή του να διαχειρίζεται τα κουπόνια η εκκλησία. «Να βγείτε να τα πείτε στους εργαζομένους αυτά», του πρότεινε τονίζοντας την ανάγκη να μη εξετασθεί συναισθηματικά το θέμα.

«Είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και δε δέχομαι κανένα μάθημα αριστεριφροσύνης και ηθικής», δήλωσε εκνευρισμένος ο κ. Μωυσίδης, αμφιβάλλοντας το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει αλλαγή χρήσης όταν δεν επετεύχθη με την υπογραφή του τότε υπουργού κου Λαλιώτη.

Λογική ζήτησε να επικρατήσει ο κ. Μουζάκης, λέγοντας πως το θέμα είναι απλό στη λύσή του.

«Το θέμα είναι σοβαρό και χρειάζεται συναίνεση», επεσήμανε ο κ. Σούγελας αναφερόμενος στη δυσκολία του δήμου να συλλέξει χρήματα, αλλά και στην απουσία του κοινωνικού προσώπου των δήμων.

«Δε χτυπάμε την πολυεθνική με το να μη μειώσουμε το ενοίκιο. Θα ανοίξει κάπου αλλού. Αλλού δίνουμε τους ιδεολογικούς αγώνες και δε δέχομαι το ‘πάρτε το πίσω’ ως διαταγή», ήταν η τοποθέτηση του κου Μπούκα.

Υπέρ της μείωσης του ενοικίου τοποθετήθηκε και ο κ. Ζωγόπουλος, καθώς είναι κάτι σύνηθες λόγω της οικονομικής κατάστασης.

«Τα ελληνικά μου είναι ιδιαίτερα απλά και κατανοητά», απάντησε ο κ. Κωνσταντάτος στον κ. Βάσσιο χαρακτηρίζοντας «ευτελές» το να παίρνει ο δήμος κουπόνια και να τα μοιράζει μέσω των οργανισμών. «Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς τους εργαζομένους, δεν έχω εμπιστοσύνη σε εσάς και τη σκοπιμότητά σας», είπε κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Βάσσιο επειδή εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία.

Κορτζίδης: «Δε δεχόμαστε μαθήματα φιλολαϊκής πολιτικής»

«Δε δεχόμαστε μαθήματα φιλολαικής πολιτικής από κανέναν, ούτε η φιλολαϊκή μας πολιτική κρίνεται από το αν θα μειώσουμε το ενοίκιο στο Carrefour» απάντησε ουσιαστικά στον κ. Λιάπη ο δήμαρχος.

Απαντώντας στο κ. Κωνσταντάτο σχετικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων είπε: «Δεν είμαστε στην τσέπη του Carrefour για να ξέρουμε. Όταν σου ζητούν μία μείωση, είναι φυσικό να ζητάς κάποιες δεσμεύσεις. Εμείς ζητήσαμε να παραμείνει για τρία χρόνια».

Κίνηση «αλά δημοψήφισμα» Κορτζίδη
Κι ενώ όπως φαινόταν, η πρόταση για μείωση του ενοικίου θα περνούσε κατά πλειοψηφία, ο δήμαρχος πρότεινε να μη γίνει καμία μείωση, να αποσυρθεί η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και να πάρει το δήμος το ρίσκο.

Παραίτηση Ιωαννίδη
Μέσα στην αναμπουμπούλα, να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος ζήτησε ο κ. Γ. Ιωαννίδης με τη δικαιολογία ότι «φωτογραφήθηκε άσχημα». «Θα συγκεντρώσω τις σκέψεις μου και θα στείλω επιστολή».

Τέσσερις προτάσεις στο τραπέζι
Κατόπιν και της πρότασης του δημάρχου σε ψηφοφορίας τέθηκαν…τέσσερις προτάσεις:
·         Να αναβληθεί το ζήτημα
·         Η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής για μείωση του ενοικίου κατά 25%
·         Η πρόταση του Κων/του, η οποία περιλαμβάνει την ένσταση που προαναφέρθηκε σχετικά με τα κουπόνια
·         Και η πρόταση του δημάρχου να μη γίνει καμία μείωση και να συσταθεί επιτροπή φιλικού διακανονισμού.

Τελικά, «πέρασε» η πρόταση του δημάρχου, ενώ ο κ. Τσαρπαλής αποχώρησε κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς καταστάσεις».


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 962/19.11.2011]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου