ΑΓΟΡΑ ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ
· 9 εκ. ευρώ στους δωρητές του Δήμου
Για άλλη μια φορά ήρθαν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τα Ο.Τ. 477 και Ο.Τ. 464, που βρίσκονται στην περιοχή Καρβελά της Γλυφάδας. Τα οικόπεδα αυτά φάνηκε να αναστατώνουν το σώμα όλες τις φορές που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινώντας από την 11η Νοεμβρίου όπου η φετινή δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση για απευθείας αγορά οικοπέδων επιφανείας 3.346,09 τ.μ. (Ο.Τ. 477) και 3.459,72 τ.μ. (Ο.Τ. 464) και όπου ήρθαν στην εισήγηση του θέματος από τη δημοτική αρχή συνημμένα έγγραφα τα οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν προμηθευτεί προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα, όπως είπε ο κ. Τ. Ταστάνης.
Την ίδια μέρα κοινοποιήθηκε και μοιράστηκε η «Ανοιχτή Επιστολή» του πρ. Αντιδημάρχου Οικονομικών και δημ. Συμβούλου Δημήτρη Καραπάνου, η οποία σκόρπισε αμφιβολίες στο σώμα για την κυριότητα των οικοπέδων. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε για να έρθει κι άλλη φορά στις 21 Νοεμβρίου. Κι εκεί άκαρπες οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής. Πλήθος δημοτών που είχε έρθει να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση και να ζητήσει ψήφισμα για την προστασία των πολιτών απέναντι στο ειδικό τέλος της ΔΕΗ, έβαλε τις φωνές και είπε πως είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και δεν γίνεται να συζητάτε τόσο μεγάλα ποσά στις μέρες μας. Μη μπορώντας να συνεδριάσει το σώμα αποφάσισε την αναβολή του θέματος. Ορισμένοι σύμβουλοι πρότειναν να αναβληθεί μάλιστα για λίγους μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει κάθε αμφιβολία που είχε δημιουργηθεί.
Η δημοτική αρχή όμως, το ανέβαλε για μια εβδομάδα μόνο κι έτσι στη συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου τα θέματα της απευθείας αγοράς των οικοπέδων ήρθαν προς συζήτηση, και μάλιστα πρώτα – πρώτα.
Ο λόγος δόθηκε στο δικηγόρο από την πλευρά του δήμου κ. Λακαφώση για να κάνει μια σύντομη αναφορά στο θέμα. «Το συγκεκριμένο δικαστήριο έγινε αφού οι αφοι Παπαδημήτριου είχαν προσβολή για απαλλοτρίωση. Για να γίνει άρνηση της άρσης προχώρησαν τη διαδικασία με προσφυγή. […] Το 2009 στο δικαστήριο ο Δήμος παραστάθηκε και προσπάθησε να μη γίνει άρση με δεδομένο ότι προσπαθεί να αγοράσει κάποια άλλα ακίνητα και ότι είναι στις προθέσεις του να τα προχωρήσει. Μέχρι το 2009 δεν είχε προχωρήσει σε τιμή μονάδος για απαλλοτρίωση. Η αποδοχή κληρονομιάς είναι του ’79. Έχοντας ως νόμιμο τα 30 χρόνια που πέρασαν χωρίς να εξετάσει τα χρόνια πριν, το δικαστήριο εξετάζει με τον τίτλο με φερόμενους ιδιοκτήτες. Το Ελληνικό Δημόσιο ήταν μαζί μας, δεν επικαλέσθηκαν δικαιώματα σε αυτή την διαδικασία. […] Το μόνο που μπορούμε να πούμε πέραν τον τίτλων ότι είναι μέσα στις προθέσεις μας, ότι αγοράστηκαν άλλα κοινόχρηστα ακίνητα και ότι αυτά είναι μέσα στις προθέσεις μας».
Ο κ. Θεοδοσόπουλος ζήτησε διευκρινήσεις επί της τοποθέτησης του κ. Λακαφώση και ρώτησε αν συμφέρει καλύτερα η απαλλοτρίωση ή αγορά. Η απάντηση που πήρε ήταν πως η απαλλοτρίωση απαιτεί πολύ χρόνο, 2 – 3 χρόνια μόνο τα δικαστήρια χωρίς να ξέρουμε ποιο είναι το ποσό. Η κ. Κιρκιλίτση επεσήμανε πως 42 χρόνια βρίσκεται αυτή η υπόθεση στο Δήμο κι εκείνη ως νέα δημοτική σύμβουλος βλέπει ότι αυτό κρύβει ή αδιαφορία ή δόλο εφόσον θα μπορούσε να είχε λυθεί νωρίτερα.
Η κ. Μπίλια ρώτησε τον κ. Λακαφώση αν ο τίτλος αποδοχής κληρονομιάς είναι σταθερός. «διότι ο τίτλος αποδοχής κληρονομιάς που είναι σταθερός, ο καθένας από εμάς μπορεί να στηριχτεί σε αυτόν».
Τότε ο κ. Λακαφώσης επεσήμανε πως «αναφέρομαι στα συμβόλαια. Ο έλεγχος των τίτλων θα γίνει. Εσείς δεν έχετε ευθύνη για τους τίτλους. Αν δεν προκύψουν εντάξει δεν αγοράζετε».
«Μετά την επιστολή του κ. Καραπάνου», είπε η κ. Μπίλια, «τεθήκαμε προ των ευθυνών μας. Διάβασα επισταμένως την επιστολή και δεν είχαν επιδειχθεί οι τίτλοι στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και δεν τους προσκόμισαν. Για ένα δικαστήριο που ενδιαφέρεται μόνο να άρει την απαλλοτρίωση ή όχι δεν το νοιάζουν οι τίτλοι. […] Ζήτησα τα συμβόλαια από τον κ. Παπαδημητρίου και μου τα έδωσε. Κατέληξα ότι είναι τίτλοι με τα μέτρα στο περίπου. Όλοι οι τίτλοι περιγράφουν κλήρους άρα μια κατάσταση που υπήρχε προ εντάξεως στο σχέδιο. Ποιος μου εγγυάται περί της ταυτότητας των οικοπέδων; Εγώ θέλω βοήθεια γιατί έχω προβληματισμούς». Γι’ αυτό πρότεινε να ψηφίσει το σώμα την επικαιροποίηση της απόφασης μας να αγοραστούν τα οικόπεδα. «αν μπούμε στη διαδικασία της τιμής θα πρέπει να γίνει πίστωση για να αναφερθούν και τα ονόματα των ιδιοκτητών. Να ξέρουμε σε ποιους τα πιστώνουμε», έκλεισε η κ. Μπίλια.
Την απορία του για τη βιασύνη της λήψης απόφασης εξέφρασε και ο κ. Τσαρούχας. «Δε νομίζω ότι συντρέχει κίνδυνος του κεφαλαίου. Γιατί βιαζόμαστε να προβούμε σε απαλλοτρίωση, αγορά ενώ έχουμε όλο το χρόνο να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Μέσα από αυτά τα δεδομένα και την επιστολή Καραπάνου ο συλλογισμός μου έχει γίνει υποψιασμένος», είπε. «Πάντως αν επιμείνετε στην αγορά προτείνω τα 800 ευρώ ανά τ.μ.».
Η παράταξη Βαρβιτσιώτη βρέθηκε με διαφορετικές προτάσεις από κάθε σύμβουλο. Ξαφνικά τη συζήτηση κατεύθυνε η τιμή της αγοράς όπου ο κ. Δήμου πρότεινε τα 1.150 ευρώ, ο κ. Ακρίβος τα 1.100 κ.λ.π. Άλλοι σύμβουλοι συμφώνησαν με τη μείωση στην αντικειμενική αξία και άλλοι επέμειναν στην αρχική τιμή που είχε δοθεί.
Παρακολουθώντας αυτή την κατάσταση ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε το λόγο και απογοητευμένος είπε «πρέπει να ακούσετε και τη δική μου άποψη. Δε δέχομαι αυτές τις τιμές. Μην κάνετε τον κόπο να ψηφίσετε. Δέχομαι μόνο την τιμή του ΣΟΕ. Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το πρασινόσημο. Χώρια ότι θα επιβαρύνετε τους περίοικους όταν θα παέι με αποχαρακτηρισμό και όχι με απευθείας αγορά που λέτε τώρα». Τόνισε επίσης πως θα αποταθεί στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για να βρει το δίκιο του.
Εκείνη τη στιγμή πρότεινε ο κ. Λανδράκης την τιμή των 1.250 ευρώ ανά τ.μ. και εκεί που μέχρι πριν από λίγο ο κ. Παπαδημητρίου τόνιζε ότι δεν πουλάει και δεν το συζητά περαιτέρω συμφώνησε να τα αγοράσει ο δήμος στα 1.290 ευρώ και τα 40 ευρώ να τα δώσει η οικογένεια Παπαδημητρίου δωρεά στο Δήμο.
Αμέσως πέρασαν στην ψηφοφορία όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους κ.κ. Μουλακάκη, Τσαρούχα, Μπενέτο, Φουντά, Κιρκιλίτση, Ταστάνη και Μερίκου να ψηφίζουν κατά και τις κ.κ. Λυγνού, Μπίλια και Καραμηνά να απέχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου