Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση Τάσου Ταστάνη, δημοτικού συμβούλου της Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας για την αγορά των δυο οικοπέδων στην περιοχή του Καρβελά από τον Δήμο Γλυφάδας


Σε μια περίοδο που τα πάντα σ αυτό τον τόπο ρημάζουν, σε μια εποχή που τίποτα δεν μένει όρθιο, και ο ελληνικός λαός ζει  σε μια κόλαση, που κάθε μέρα βλέπει τη ζωή του να εξαθλιώνεται, τους μισθούς και τις συντάξεις του να κλέβονται, τη φτώχεια και την ανεργία να εξαπλώνονται, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές και προνοιακές δομές να καταργούνται, τα συσσίτια, τους άστεγους ,τα χαράτσια να τον πνίγουν, βλέπει ανθρώπους που δεν έχουν να βάλουν ένα κομμάτι ψωμί στο τραπέζι τους .Και όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά , η Δημοτική Αρχή του κ. Κόκκορη, φέρνει για  συζήτηση σε 2 συνεδριάσεις ,και έχει ορίσει για την Δευτέρα, τρίτη συνεδρίαση, την απευθείας αγορά 2 οικοπέδων  3,5 στρεμμάτων το καθένα στην περιοχή του Καρβελά με το ποσόν των 9-10 εκατομμυρίων ευρώ. Το λιγότερο που μπορώ να πω, είναι ότι αποτελεί πρόκληση, πολιτική αναλγησία, πολιτικό θράσος, υποτίμηση της νοημοσύνης των κατοίκων της πόλης μας, δείγμα απίστευτης αδιαφορίας, για το τι ζουν και το τι δυσκολίες περνούν, οι κάτοικοι της Γλυφάδας. Οι καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς, οι άνεργοι, οι μικροσυνταξιούχοι, οι νέοι, οι άστεγοι οι απολυμένοι, οι μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, που δεν έχουν ένα πιάτο φαί, που δεν έχουν μέλλον, που δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα, αναρωτιούνται ,θυμώνουν και προσβάλονται.  Και όμως η Δημοτική Αρχή του κ. Κόκκορη (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) μιλάει για αγορές, μιλάει για 9-10 εκατομμύρια ευρώ, λες και είναι στραγάλια, λες και ζουν σε άλλο πλανήτη ή σε κανένα γυάλινο κλουβί και δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.
            Η παράταξή μας η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Γλυφάδας και στα δύο Δημοτικά Συμβούλια που διεξήχθησαν, πέρα από το γενικό πολιτικό κλίμα που αναδείξαμε με τις τοποθετήσεις μας, θέσαμε ουσιαστικά ζητήματα και ερωτήματα γι’ αυτή την αγορά των εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη μας.
            Πρώτον: Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν είχαν ελεγχθεί νομικά από τη Δημοτική Αρχή οι τίτλοι ιδιοκτησίας των δύο οικοπέδων, πριν έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να αγοράσει κάποιο ακίνητο το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αναθέσει σε δικηγόρο τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας. Η Δημοτική Αρχή της Γλυφάδας αυτό θα το κάνει μετά την απόφαση του Δ.Σ για την αγορά των οικοπέδων. Βέβαια, οι ορκωτοί εκτιμητές, πληρώθηκαν για την απόφασή τους να καθορίσουν τιμή αγοράς ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν, που κάποιος εργαζόμενος το εισπράττει δουλεύοντας ενάμισι χρόνο. Επισημάναμε επίσης το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μάθημα στη Δημοτική Αρχή η αγορά των δύο οικοπέδων για την ανέγερση του 7ου Γυμνασίου Γλυφάδας και 3ου Λυκείου Γλυφάδας από τον ΟΣΚ, με εκατομμύρια δραχμές και παρόλα αυτά σχολεία δε θα κτιστούν. λόγω του ότι η Δασική Υπηρεσία θεωρεί αυτές τις εκτάσεις δημόσιες δασικές και όχι ιδιωτικές..Γεγονός που θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί από τη Δασική Υπηρεσία πριν δοθούν στους φερόμενους ιδιοκτήτες τα εκατομμύρια δραχμές του ελληνικού λαού. Επομένως δεν μπορεί να προχωρήσει σε άρση αναδάσωσης στον Υμηττό ώστε να χτιστούν τα σχολεία.

            Δεύτερον: Τονίσαμε το γεγονός ότι στη Γλυφάδα έχουν αναπτυχθεί ουσιαστικά δύο πόλεις με ταξικά και άνισα κριτήρια. Η κάτω Γλυφάδα με επαρκείς ελεύθερους δημόσιους χώρους και υποδομές και η Τερψιθέα, χωρίς κανένα πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, μια συνοικία με κατοίκους χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων, και απαράδεκτες και υποβαθμισμένες συνθήκες ζωής. Χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς πλατείες και παιδικές χαρές, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά μας να κάνουν ποδήλατο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα τα άτομα με αναπηρίες και αναπηρικά αμαξίδια να μπορούν να κυκλοφορούν στην πόλη. Μια πόλη χωρίς σχολεία, και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μια πόλη χωρίς κοινωνικές υποδομές. Μια πόλη που πλημυρίζει με τις πρώτες βροχές Μια πόλη εχθρική για όλους μας. Μια πόλη, μια συνοικία. Η Τερψιθέα, για την οποία όλες οι Δημοτικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν έδειξαν μια παγερή αδιαφορία. Και έρχεται σήμερα η Δημοτική Αρχή του κ. Κόκκορη και τι λέει: Ν’ αγοράσει ο Δήμος με τα λεφτά του πρασινόσημου, δηλαδή του κοινού κουμπαρά όλων των κατοίκων της Γλυφάδας, τα δύο αυτά οικόπεδα στην κάτω Γλυφάδα, για να μη δεσμεύσουν τα χρήματα οι δανειστές της Ελλάδας και της Τρόικας, που ασελγούν τα δύο τελευταία χρόνια πάνω στον Ελληνικό λαό. Βέβαια είναι τελείως αστήρικτος ο ισχυρισμός του κ. Κόκκορη ότι τα χρήματα του Γλυφαδιώτικου λαού - που έχουν παρακρατηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το 1995 που αποφασίστηκε η επιβολή αυτού του δημοτικού τέλους έως σήμερα ,(μόνο στη Γλυφάδα), δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό παρά μόνο για αγορά οικοπέδων για πλατείες.
            Εμείς λέμε ότι όχι, αυτά τα χρήματα μπορούν να δοθούν και για τις κοινωνικές ανάγκες της Τερψιθέας γιατί στις αποφάσεις 297/95 και 450/95,του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας  με τις οποίες καθορίστηκε το λεγόμενο πρασινόσημο ρητά αναφέρεται και ισχύουν τα εξής: Aπόφαση  297/1995. ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
            ΄΄Για την κατ’ αρχή επιβολή τέλους ή εισφοράς, ίσου προς το ¼ του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους, για αποζημιώσεις από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και αγορές ακινήτων προς διατήρηση και επαύξηση κοινόχρηστων χώρων στα πλαίσια της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και αύξησης του αποθέματος γης του Δήμου μας. Η πιο πάνω επιβολή είναι απαραίτητη προς αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος που καθημερινά ανακύπτει από την υποχρέωση του Δήμου για άμεση καταβολή υπέρογκων ποσών αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων και της περίπτωσης καθυστέρησης της καταβολής τους, άρσης της απαλλοτρίωσης, με αποτέλεσμα την απώλειά τους.’’ Και όπως επίσης αναφέρει στην 450/95 απόφαση ο τότε Διευθυντής των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Π. Σωφρονάς                ΄΄Επισημαίνεται ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.)    Γλυφάδας, υπολόγισε τις ελλείψεις γης για κάθε είδους κοινωνική υποδομή σε 250 στρέμματα, από τα οποία αν αφαιρεθούν τα 40 στρέμματα των χαρακτηρισμένων χώρων και οι χώροι, που συνήθως απαλλοτριώνονται από τρίτους (Ο.Σ.Κ. κ.λ.π) ή παραμένουν στο Δήμο στα πλαίσια ανταλλαγών και συμφωνιών με ιδιώτες, απομένουν 150 στρέμματα, για τα οποία κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει πρόβλεψη και στρατηγική απόκτησης.’’
            Επομένως εμείς λέμε να μην αγορασθεί κανένα από τα δύο οικόπεδα που βρίσκονται στην περιοχή του Καρβέλα. Αντίθετα να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα στη διάθεση αυτών των χρημάτων για την ανακούφιση των κατοίκων της Τερψιθέας, να αγορασθούν χώροι για να γίνουν σχολεία στην Τερψιθέα.. Για μας είναι ντροπή που το 7ο Γυμνάσιο στην οδό Ανατολικής Ρωμυλίας λειτουργεί σε παλιά βιοτεχνία, ή το γεγονός της λειτουργίας του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου στην Αργυρούπολη.
            Η λειτουργία προκάτ αιθουσών στο 5ο Λύκειο δε μας τιμάει. Αντί να αγορασθούν αυτά τα οικόπεδα, ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου ή ακινήτου για τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Τερψιθέα.
            Να διατεθούν αυτά τα χρήματα για την αγορά οικοπέδου ή ακινήτου για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στην Τερψιθέα.
            Κλείνοντας να κάνω την επισήμανση: πρώτον ότι αφού θα δοθούν όσα χρήματα διαθέτει ο Δήμος για την αγορά αυτών των δύο οικοπέδων στην περιοχή του Καρβελά, τι χρήματα θα μείνουν για να αγορασθούν οικόπεδα στην Τερψιθέα όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, και δεύτερον, αφού κινδυνεύουν τα χρήματα αυτά που προέρχονται από το πρασινόσημο να δεσμευτούν από την κυβέρνηση κατ’ εντολή της Τρόικας, γιατί δεν αποφασίζει ο Δήμος το πάγωμα της είσπραξης αυτού του δημοτικού τέλους για να ανακουφισθούν οικονομικά οι συμπολίτες μας, που πλήττονται από τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Τελικά όπως φαίνεται για άλλη μια φορά ,τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικών επιλογών με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις ,και η Δημοτική αρχή του κ. Κόκκορη πάει με τις αγορές ,τις μπίζνες και τους οικονομικά ισχυρούς και γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία και στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς.

Γλυφάδα, 23 Νοεμβρίου 2011


                                                                                                      Τάσος Ταστάνης
[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 964/3.12.2011]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου