ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
«Σφραγίδες» οι δημοτικές κοινότητες
«Σφραγίδες» οι δημοτικές κοινότητες
Του Γιώργου Λαουτάρη
Ένα χρόνο συμπλήρωσε εν ισχύ η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Ο συγκεντρωτισμός των αρμοδιοτήτων σε ακόμη μεγαλύτερες διοικητικές ενότητες σε σύγκριση με την προηγούμενη δομή του «Καποδίστρια», επιχειρήθηκε να μετριαστεί από την ίδρυση μιας ενδιάμεσης βαθμίδας, των Δημοτικών Κοινοτήτων που απέκτησαν αιρετά τοπικά συμβούλια. Τι γίνεται όμως με αυτά τα Συμβούλια; Η περίοδος προσαρμογής στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έκλεισε ένα χρόνο και είναι ώρα απολογισμού. Μια ματιά και μόνο στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων αρκεί για να έχει κανείς μια εικόνα της βαθμίδας αυτής στην αυτοδιοίκηση. «Επικύρωση αποφάσεων», «χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος», «λήψη απόφασης για την παράταση λειτουργίας μουσικής» και «λήψη απόφασης επί των αιτήσεων των πολιτών σχετικά με παρατάσεις ταφής των συγγενών τους» είναι σχεδόν τα αποκλειστικά θέματα που καλούνται να συζητήσουν και να ψηφίσουν οι τοπικοί σύμβουλοι. Δεν έλειψαν τη χρονιά που πέρασε τα παράπονα για τις ελλείψεις ακόμη και σε φωτοτυπικό χαρτί, για το διαδικαστικό χαρακτήρα των συζητήσεων, για τη μη δυνατότητα ηχογράφησης των πρακτικών. Αν η εικόνα αυτή οφείλεται στις δυσκολίες που έχει κάθε αρχή ενός νέου θεσμού ή πρόκειται για δομικές αδυναμίες, μένει να αποδειχτεί στο μέλλον. Προς το παρόν όμως μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Για το λόγο αυτό, ο «Παλμός» απευθύνθηκε στους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Βάρης και Βουλιαγμένης, Γιώργο Μαυρωτά και Μαίρη Κανέλλου αντίστοιχα. Σημειωτέον, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βούλας Αλέκα Κάρτσωνα έλειπε στο εξωτερικό.
Γιώργος Μαυρωτάς:
«Με σκεπτικισμό στον Καλλικράτη»
«Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του Καλλικράτη δεν νομίζω ότι έχει βρει ακόμα την περπατησιά του», αναφέρει ο Γιώργος Μαυρωτάς. Και συνεχίζει: «Ιδιαίτερα για δήμους οι οποίοι προήλθαν από συνένωση μικρότερων δήμων όπως είναι η περίπτωση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Δεν είμαι απαισιόδοξος, απλώς πιστεύω ότι το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο διήρκεσε (διαρκεί) περισσότερο απ’ ό,τι υπολογίζαμε. Σε αυτά προστέθηκε και η αναπάντεχη ασθένεια του Δημάρχου μας Γρηγόρη Κασιδόκωστα, η οποία δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την εφαρμογή ενός ήδη «δύσκολου» νέου θεσμού όπως είναι ο Καλλικράτης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα για τη δημοτική κοινότητα της Βουλιαγμένης που ήταν ένας μικρός και καλά νοικοκυρεμένος δήμος, η μετάβαση στον Καλλικράτη αντιμετωπίζεται προς το παρόν με αρκετό σκεπτικισμό».
Ως προς το δέον γενέσθαι, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης τονίζει: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρεθεί το βέλτιστο μίγμα μεταξύ συγκεντρωτισμού συγκεκριμένων διαδικασιών και αποκέντρωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών-λειτουργιών προκειμένου το πείραμα του Καλλικράτη να είναι πετυχημένο. Οι δημοτικές κοινότητες πέρα από τον εισηγητικό τους ρόλο σε θέματα που αφορούν την περιοχή τους πρέπει να δρουν και ως παραρτήματα του ενιαίου δήμου παρέχοντας στον πολίτη την αίσθηση της άμεσης επαφής. Ο σχεδιασμός μπορεί και πρέπει να είναι κεντρικός αλλά η καθημερινή λειτουργία πρέπει να είναι όσο γίνεται αποκεντρωμένη κάτι που νομίζω είναι στις πρόνοιες του Καλλικράτη. Βέβαια, για το συμβούλιο της κάθε δημοτικής κοινότητας δεν προβλέπονται παρά ελάχιστες εκτελεστικές αρμοδιότητες και γι αυτό πρέπει να παίζει σωστά τον εισηγητικό του ρόλο προτείνοντας δράσεις και λύσεις στα προβλήματα της εκάστοτε δημοτικής ενότητας που έρχονται σε αυτό».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς καταθέτει και πρόταση: «Τέλος, για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού, εγώ θα πρότεινα την καθιέρωση μιας τακτικής (π.χ. μια φορά τον μήνα ή το δίμηνο) συνάντηση – ενημέρωση και των τριών προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων με τον δήμαρχο ή την εκτελεστική επιτροπή προκειμένου να γίνεται άμεση ενημέρωση εκατέρωθεν, για λειτουργικά θέματα αλλά και θέματα γενικότερου σχεδιασμού».
Μαίρη Κανέλλου:
«Να καταργηθούν οι τοπικοί αντιδήμαρχοι»
«Ακόμη δεν έχει λειτουργήσει ο θεσμός», εκτιμά η πρόεδρος του Συμβουλίου της Βάρης, Μαίρη Κανέλλου. «Από όλα τα αυτοδιοικητικά συνέδρια στα οποία έχω λάβει μέχρι σήμερα μέρος, συμπεραίνω ότι πανελλαδικά οι τοπικές κοινότητες είναι στην πραγματικότητα ανενεργές», σημειώνει χωρίς περιστροφές. Μιλώντας γενικότερα αλλά και για τη Βάρη, η πρόεδρος του Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι κύρια αιτία για τα φαινόμενα δυσλειτουργιών και απουσίας αντικειμένου είναι η σύμπτωση αρμοδιοτήτων: «Είδα ότι όπου υπάρχουν τοπικοί αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικές Κοινότητες δεν έχουν αντικείμενο, ούτε καν αυτό που ορίζει ο νόμος. Αλληλοσυγκρούονται οι αρμοδιότητες και ο ρόλος της τοπικής κοινότητας εκ των πραγμάτων υποβαθμίζεται», σημειώνει η Μ. Κανέλλου. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις δομικές αδυναμίες του «Καλλικράτη»: «Έφτιαξαν ένα νόμο χωρίς νόμο και μέτρο. Μας έριξαν στα βαθιά χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Μας φόρτωσαν υποχρεώσεις χωρίς χρήματα. Η τωρινή απουσία του Δημάρχου μας υπογραμμίζει από μια άλλη σκοπιά τα κενά του νόμου», αναφέρει.
Η πρόταση της Μαίρης Κανέλλου είναι σαφής: «Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να υπάρχουν τοπικοί αντιδήμαρχοι. Οι Δημοτικές Κοινότητες συστάθηκαν για να φέρουν κοντά τους πολίτες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά όσο οι αρμοδιότητες συγχέονται, ο ρόλος μας θα γίνεται δευτερεύων». «Προσπαθούμε να κάνουμε κι άλλα εκτός από τις τυπικές υποχρεώσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε», είναι η μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση της προέδρου του Συμβουλίου της Βάρης.[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 969/7.1.2012]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου