Η τελευταία συνεδρίαση του δήμου για το 2011 με θέμα τον Προϋπολογισμό και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2014 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, θεώρησαν πλασματική τη μείωση του προϋπολογισμού και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αντιγραφή του προηγουμένου. Η διοίκηση τόνισε την προσπάθεια όσων συνέταξαν τον προϋπολογισμό αλλά και τη γενικότερη δύσκολη κατάσταση.
Α. Αργυρίου: «Φτωχό το πολιτικό κείμενο»
Ο κ. Αργυρίου εξέφρασε την επιθυμία για ένα ξεχωριστό κείμενο για τα κονδύλια, ενώ έκρινε «αδύναμο» το πολιτικό κείμενο. «Θα το θέλαμε λίγο πιο διευθυντικό», σχολίασε. Ζήτησε τέλος τα χρήματα που καταγράφονται στον προϋπολογισμό να δοθούν στα νομικά πρόσωπα. Διαφοροποιώντας τη στάση του από τα υπόλοιπα μέλη της παράταξής του που καταψήφισαν τα θέματα, τα ψήφισε με τις επισημάνσεις του στο πολιτικό μέρος.
Ο. Κορακίδης: «19 προτάσεις»
Ο κ. Κορακίδης έκανε στο πλαίσιο συζήτησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος μία σειρά προτάσεων, 19 συγκεκριμένα, που αφορούν κυρίως στη νεολαία. Αναλυτικότερα, οι προτάσεις του που μπορεί να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες είναι οι εξής:
Αθλητισμός, ενημέρωση, διαδίκτυο
- Δημιουργία ενός πολυχώρου για τη νεολαία με infokiosk για θέματα σπουδών, εργασίας, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δράσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς κλπ.
- Δημιουργία αντίστοιχου portal στο διαδίκτυο από το Δήμο σε συνεργασία με φορείς Νεολαίας
- Wi-fi hot spot σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε αθλητικές και πολιτιστικές δομές.
Υποδομές, αθλητισμός, ελεύθερος χρόνος
1. Δημιουργία πάρκου εναλλακτικού αθλητισμού skate – bmx park
2. Δημιουργία δομών ενοικίασης έναντι συμβολικού κόστους ποδηλάτων στο παραλιακό μέτωπο καθώς και στις απολήξεις των ποδηλατικών διαδρομών όπως προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη
3. Δημιουργία σημείων εναπόθεσης και φύλαξης ποδηλάτων στο παραλιακό μέτωπο καθώς και infokiosk για την πόλη μας ώστε να προσελκύουμε τους ποδηλάτες του παραλιακού μετώπου να αφήνουν τα ποδήλατα τους και να εισέρχονται στην πόλη μας και τις αγορές της.
Σχολεία – μαθητιώσα νεολαία – αλληλεγγύη
- Σύνδεση των σχολείων της πόλης μας με τις αθλητικές και πολιτιστικές δομές μέσω της διοργάνωσης αντίστοιχων τουρνουά και της εγράφης των μαθητών στις αντίστοιχες δομές
- Προγράμματα προληπτικής ιατρικής στα σχολεία
- Δημιουργία προγραμμάτων στήριξης των μαθητών οικογενειών με οικονομικά προβλήματα με δωρεάν μαθήματα σε συνεργασία και με εθελοντές εκπαιδευτικούς της πόλης μας.
- Ειδικοί στρογγυλοί κάδοι αυλής για ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού και πλαστικού στα σχολεία
- Πρόγραμμα «υιοθεσίας» σημείων πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της πόλης μας από τα σχολεία
- Σύνδεση των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας με τα ΚΑΠΗ για την εκπαίδευση των μαθητών στην παραδοσιακή καλλιέργεια και μαγειρική.
- Αξιοποίηση του πάρκου Κυκλοφοριακής αγωγής στα όρια του Δήμου μας με την Αργυρούπολη για την εκπαίδευση των μαθητών της πόλης μας
Τέλος κατέθεσε και 6 ακόμη προτάσεις για άλλα σοβαρά ζητήματα της πόλης. Συγκεκριμένα:
- Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών στα Δημόσια κτήρια της πόλης
- Δημιουργία καταστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης με διάθεση ρουχισμού, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ προς πολίτες που τα έχουν ανάγκη, καθώς και εθελοντικής εργασίας
- Πρωτόκολλο συνεργασίας Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Αλίμου με ΑΕΙ / ΤΕΙ
- Δημιουργία Κάρτας Δημότη (Δημοτικής ταυτότητας) που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στην παραλία, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, εκπτώσεις καταστήματα κλπ
- Δημιουργία κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης για τις ευπαθείς ομάδες για πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου αλλά και σε συμβεβλημένα καταστήματα του Δήμου με προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
- Σύνδεση αγοράς Θουκυδίδου με Μαρίνα Αλίμου και αγορών Αλίμου μεταξύ τους
Δόγκας: «Με μια καλή διαχείριση μπορούν να γίνουν πολλά»
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Δόγκας, ο οποίος παρατήρησε πως αν και τα πράγματα είναι δύσκολα και τα χρήματα λίγα, με μία καλή διαχείριση μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Πρότεινε με τη σειρά του τα εξής:
- Να δοθούν οικόπεδα και νέα κτήρια στη νεολαία
- Να δοθεί σημασία στο θέμα του Ο.Σ.
- Να παραδοθεί η παραλία για χρήση στους νέους
- Να τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες στα σχολεία
- Να γίνουν κινητοποιήσεις αλλά μόνο με στοχευμένο τρόπο και για κεφαλαιώδη ζητήματα όπως αυτό της Μαρίνας Αλίμου
Στη συνέχεια ο κ. Κονδύλης, αντέκρουσε την κριτική που άσκησε η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι πιστή αντιγραφή του προηγούμενου, λέγοντας πως μόνο κάποια κομμάτια είναι ίδια. «Αντιθέτως», τόνισε «το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας φιλότιμης προσπάθειας που έκαναν πολλά άτομα», ενώ επεσήμανε ότι δεν δόθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες όπως έγινε σε πολλούς δήμους.
Τόνισε εξάλλου ότι το βάρος δίνεται στον αθλητισμό, αν και απαγορεύεται από τη νομοθεσία η χρηματοδότηση των σωματείων.
«Η μείωση του προϋπολογισμού δεν είναι πλασματική. Αντίθετα, αφαιρέσαμε ένα κομμάτι του προϋπολογισμού που ήταν πλασματικό», είπε απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κου Κλαυδιανού ότι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν μπορούν να ενταχθούν στον προϋπολογισμό αλλά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
«Έγινε μια σοβαρή συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα», παρατήρησε ο Δήμαρχος κ. Ορφανός, ενώ απαντώντας στους κ.κ. Αργυρίου και Καρανικόλα είπε πως ό,τι συμφώνησε μέσα στο 2011 με τους συλλόγους των εργαζομένων το έκανε. Ενημέρωσε ότι τη δύσκολη χρονιά που έρχεται θα δοθεί βάρος στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος έκρινε πολύ θετικά τη στήριξε που του παρείχε η αντιπολίτευση στο θέμα της επιμήκυνσης του δανείου.
Ο προϋπολογισμός και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2014 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με έξι ψήφους κατά. Ο κ. Αργυρίου ψήφισε υπέρ με τις παρατηρήσεις του στο πολιτικό σκέλος.[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 969/7.1.2012]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου