Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μετά από 40 χρόνια το ΕΑΚ Γλυφάδας ανήκει πλέον στο Δήμο


Γράφει ο Γιάννης Ελαιόπουλος,
Μέλος του ΕΑΚΝ- Α.Κ


Το ΕΑΚ Γλυφάδας, με ποικίλες εγκαταστάσεις (κλειστό κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, εξωτερικά γήπεδα τένις, ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ κλπ), κτισμένες σε έκταση 17 στρεμμάτων, παραχωρημένων από το Δήμο Γλυφάδας, πρόσφερε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για ομάδες Α΄ Εθνικής Κατηγορίας έως τοπικούς αθλητικούς συλλόγους με ταυτόχρονη διοργάνωση προγραμμάτων για εκμάθηση κολύμβησης και δωρεάν αθλητικά προγράμματα για ΑΜΕΑ. 
Εξυπηρετούσε κατά μέσον όρο ημερησίως περί τους   750-1000 αθλούμενους. Με μόνο 10 υπαλλήλους, αντί 27 όπως ορίζει ο οργανισμός του. Με ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα, ενώ έχει καταθέσει αναπτυξιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο  θα ήταν αυτάρκης οργανισμός. Η διοίκησή του, με μέλη οριζόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εργαζόταν αμισθί.
Με την νέα κατάσταση, ύστερα από την συγχώνευση του ενός, υγιούς , Ν.Π.Δ.Δ. σε ένα άλλο Ν.Π.Δ.Δ., προβληματικού κατά γενική ομολογία, παρατηρούνται:
- Υστέρηση εσόδων, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας της διοίκησης (ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά) να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΑΚ Γλυφάδας αλλά και των άλλων αθλητικών κέντρων της συγχώνευσης (δημοσίευση απαραίτητων διαγωνισμών, λειτουργία κολυμβητήριου, αθλητικών προγραμμάτων, εκμετάλλευση χώρων προς παραχώρηση, είσπραξη εσόδων από συνδρομές κλπ).
- Τα στελέχη του, που είναι υπάλληλοι του δημοσίου ήταν απλήρωτοι για τρεις μήνες καθώς 
 καθυστερούσε η υπαγωγή του προσωπικού στις υπηρεσίες του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά αλλά δεν είχε και τους αντίστοιχους πόρους, ενώ μέλη της προηγούμενης  διοίκησης του Αγίου Κοσμά είχαν παραιτηθεί και δεν είχαν αναπληρωθεί.
Η νέα διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά  που ορίστηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 32561/24-11-2011 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού  κληρονόμησε τόσα πολλά προβλήματα , που ήταν αδύνατο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα να τα επιλύσει. Κατέβαλε μεγάλη  προσπάθεια  και μερικά από τα προβλήματα πήραν το δρόμο τους π.χ πληρώθηκε το προσωπικό, καταγράφηκαν τα χρέη, έγινε  απογραφή του προσωπικού  κ.α) δεν κατόρθωσε όμως να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο της Γλυφάδας, του Αγίου Κοσμά και άλλους αθλητικούς  χώρους τα οποία εξυπηρετούσαν χιλιάδες αθλούμενους , και αυτό, διότι χάθηκε στα μακροχρόνια προβλήματα που υπήρχαν και στο γραφειοκρατικό σύστημα που ακολουθούσαν οι υπηρεσίες του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά.     
- Δικαιολογημένη η αγανάκτηση αθλητών και οργανωμένων συλλόγων που είχαν προχωρήσει στον προγραμματισμό τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αθλητικές τους υποχρεώσεις, καθώς η λειτουργία του ΕΑΚ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
- Εκδηλωμένη και η δυσαρέσκεια του Δημάρχου Γλυφάδας Κώστα Κόκκορη αλλά και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου που από την Άνοιξη διαπραγματευόταν με το Υπουργείο για  την παραχώρηση του ΕΑΚ Γλυφάδας στο Δήμο προκειμένου να το  λειτουργήσει.  
Όλα αυτά έπληξαν   παράφορα το κύρος του ΕΑΚ Γλυφάδας το οποίο λειτουργούσε  40 χρόνια επί 10 ώρες ημερησίως χωρίς να σταματήσει ούτε μία ημέρα ,  αλλά και των στελεχών του, τα οποίοι παρείχαν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε χιλιάδες αθλούμενους όλων των Νοτίων προαστίων   και συναγωνιζόταν άλλα σύγχρονα αθλητικά κέντρα, τη στιγμή που οι υπέρ-σύγχρονες Ολυμπιακές Αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν αδρανοποιηθεί ή μένουν ανεκμετάλλευτες.
Τελικά δεν πήγαν χαμένοι οι αγώνες και οι πιέσεις του Δημάρχου Κώστα Κόκκορηκαι χάρην στις ενέργειες των συνεργατών του το Εακ επεστράφη στο φυσικό του χώρο αλλά και όλων όσων πίστευαν ότι το ΕΑΚ Γλυφάδας πρέπει να ανήκει στο Δήμο. Ψηφίστηκε τροπολογία,  στο σχέδιο Νόμου  «Αντιμετώπιση της  Βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ των προσυννενοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» με την οποία παραχωρείται το ΕΑΚ Γλυφάδας στο Δήμο εκεί που πραγματικά ανήκει χωροταξικά. Και σύντομα θα ξαναλειτουργήσει και θα είναι στην διάθεση όλων των αθλουμένων.


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 976/25.2.2012]


διαβάστε επίσης:
- ΕΑΚΝ ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ «Θέλουμε και δε μπορούμε; Ή δεν θέλουμε και δεν μπορούμε;» Συνέντευξη τύπου του Περικλή Λύτρα, Προέδρου Ε. Δ/ΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ_http://palmosgl.blogspot.com/2012/01/blog-post_19.html
- Αλλαγή εποχής για το Ε.Α.Κ. Γλυφάδας_http://palmosgl.blogspot.com/2012/03/blog-post_835.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου