Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Προϋπολογισμός: Έπεσε έξω πριν καν ψηφιστεί!


Υπερψηφίστηκε με τη δέσμευση ότι θα αναθεωρηθεί άμεσα
Ανοιχτός εμφύλιος μεταξύ αντιδημάρχων
«Βόμβα» 20 εκατ. ευρώ που θεωρούνται χαμένα έσοδα


Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαουτάρης

Σε οριακό σημείο λειτουργεί η Δημοτική Αρχή. Αυτό έγινε στον καθένα σαφές το βράδυ της Τετάρτης, όπου στην κορυφαία συνεδρίαση της χρονιάς για το Δημοτικό Συμβούλιο, την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι αντιδήμαρχοι έβγαλαν ...μαχαίρια μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη συνεννόησης και η εχθρότητα πολλές φορές μεταξύ των αντιμαχόμενων εσωτερικά πλευρών της συμπολίτευσης, οδήγησε σε πρωτοφανείς προχειρότητες κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Οι προτάσεις της Υπηρεσίας Πρασίνου δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την αποψίλωση των δασών και για τους κάδους στα σχολεία! Έτσι ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με την πρωτόγνωρη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραδοχή ότι χρειάζεται αναθεώρηση και τροποποίηση από την επομενη κιόλας μέρα. Έπεσε έξω δηλαδή πριν καν ψηφιστεί!
Ενδεικτικό ίσως της ιδιότυπης κατάστασης υπό την οποία λειτουργεί ο Δήμος είναι το γεγονός ότι εκτός από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Δαβάκη, εισηγητής εκ μέρους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ήταν ο προεδρεύων της Επιτροπής, Γιάννης Σκουμπούρης, ο οποίος προερχόμενος από παράταξη της μειοψηφίας, καταψήφισε για πολιτικούς λόγους τον προϋπολογισμό. 
Επί της ουσίας, ο Δ. Δαβάκης στην εισήγησή του σημείωσε ότι προβλέπεται μια πιο δύσκολη χρονιά από την προηγούμενη και ότι ο προϋπολογισμός του 2012 χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια εξορθολογισμού των προβλέψεων για τα βεβαιωμένα έσοδα. «Είναι ένας τεχνικά άρτιος προϋπολογισμός, κατά 20 εκατ. μειωμένος σε σχέση με πέρσι», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος. «Είναι δύσκολος στην εκτέλεσή του και θέλει εγρήγορση για το κυνήγι των εσόδων», παραδέχτηκε, ενώ τον χαρακτήρισε «συντηρητικό, ώστε να παρακολουθεί τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα». 

Ο Σπύρος Πανάς είπε πως δεν υπάρχουν νέα έργα καθώς η διοίκηση κληρονόμησε 22 εκατ. ευρώ χρέη των προηγούμενων διοικήσεων Βούλας και Βάρης, όμως υποστήριξε ότι «η εικόνα της πόλης αλλάζει καθημερινά και θα αλλάξει». «Η κεντρική ιδέα του προϋπολογισμού είναι η αναβάθμιση της πόλης, και σε κατεύθυνση σύμφωνη με το πρόγραμμά μας», υπογράμμισε. 
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έκανε λόγο για «σημαντικές παθογένειες» του προϋπολογισμού και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει στρατηγική στόχευση και επιχειρησιακό πλάνο». Υποστήριξε ότι η πλειοψηφία κάνει «εικοτολογίες και στείρα συνθηματολογία», ενώ πρότεινε ανάκληση του θέματος για περαιτέρω επεξεργασία. 
Ο Γιάννης Σουμπούρης μίλησε για τις «αμαρτίες των προηγούμενων διοικήσεων», δείχνοντας τις οφειλές παρελθόντων ετών, μια «βόμβα» στον προϋπολογισμό που φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ, ποσό που προϋπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο σύμβουλος είπε ότι 7 επιπλέον εκατ. ευρώ είναι φόροι τρίτων, ποσά δηλαδή που πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο όταν εισπραχθούν, άρα «από τα 63 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού, πραγματικά διαχειριζόμαστε 36 εκατ.». Επίσης, ο σύμβουλος εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός «απέχει πολύ από το προεκλογικό πρόγραμμα της πλειοψηφίας» και εκτίμησε ότι «στοχεύσει απλώς στην αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών». 
Ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι προβλέπονται 150.000 ευρώ αμοιβές για ειδικούς συμβούλους και πρότεινε το ποσό αυτό να δοθεί για τους οικονομικά αδύνατους του δήμου, για τους οποίους ο προϋπολογισμός δεν έχει καμία πρόνοια. 
Ο Διονύσης Κοντονής δικαιολόγησε τις προφανείς ελλείψεις με τη φράση ότι «λάθη γίνονται από αυτούς που δουλεύουν». Παράλληλα όμως χαρακτήρισε «επιεικώς απαράδεκτη» τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Ο Κυριάκος Κικίλιας τόνισε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό «γιατί ο Δήμος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί», αλλά σχολίασε τις «υπερβολές που δεν ταιριάζουν με το πνεύμα οικονομίας που πρέπει να κάνουμε», μιλώντας για τα 70.000 ευρώ που προβλέπονται για τη συντήρηση του αυτόματου ποτίσματος. 
Η Λυδία Αργυροπούλου πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και δήλωσε θιγμένη από τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρότεινε την πρόσληψη οικονομικού συμβούλου και είπε ότι θα ψηφίσει «παρούσα».
Η Νανά Καραγιάν διατύπωσε το παράπονο ότι η λειτουργία των ΚΑΠΗ πέρσι έγινε με μηδενικά ποσά παρά τις 195.000 που είχαν τότε προϋπολογιστεί και σχολίασε ότι κανείς από τις κοινωνικές υπηρεσίες δεν καλέστηκε να κάνει προτάσεις. Τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός έχει παραλείψεις αλλά έχουμε υποχρέωση να ψηφιστεί κανονικά για να μπορούμε να προσφέρουμε έργο». 
Ο Γιάννης Νιτερόπουλος τόνισε τη λύπη του για την αδικαιολόγητη όπως είπε απουσία της αντιδημάρχου Ηλέκτρας Τσιριγώτη από τη διαδικασία. Δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί «δεν μπορώ να λειτουργώ υπό τον εκβιασμό ότι μπορεί να μην περάσει». Διερωτήθηκε ακόμη ο σύμβουλος «γιατί τόσο γκαζόν και σπαταλημένο νερό», καταγγέλλοντας ότι «δεν σεβόμαστε το χρήμα του δημότη». 
Ο Δήμος Βαμβασάκης χαρακτήρισε «τουλάχιστον ανεπαρκή» τη διοίκηση και ζήτηση ανάκληση του θέματος για περαιτέρω επεξεργασία. 
Ο Βαγγέλης Αποστολάτος δήλωσε ότι «ντρέπεται να ψηφίσει»  έναν προϋπολογισμό με τέτοια κενά και παραλείψεις. 

Άνω κάτω η διοίκηση για ένα έγγραφο

Πέτρα του σκανδάλου για τον προϋπολογισμό ήταν ένα έγγραφο της υπηρεσίας Πρασίνου που απαριθμούσε τις οικονομικές ανάγκες για το συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Ο μεν αντιδήμαρχος Δαβάκης κατηγόρησε συγκεκριμένη δημοτική υπάλληλο ότι σκοπίμως άργησε να το στείλει, ο δε αναπληρωτής δημάρχου Σπύρος Πανάς έκανε λόγο για «εκμετάλλευση από κάποιους του κενού του δημάρχου». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε κατά τη διαδικασία η διαρκής διένεξη συμβούλων και αντιδημάρχων με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που παρίσταντο επικουρικά, ενώ δεν έλειψαν και οι φραστικές επιθέσεις του Δ. Δαβάκη προς τη Γεωργία Μαρτίνου και τον Σπύρο Πανά αλλά και του Σπ. Πανά προς την απούσα Ηλέκτρα Τσιριγώτη. 
Στις 1.20 μετά τα μεσάνυχτα και ενώ οι εσωτερικές διενέξεις της πλειοψηφίας είχαν κορυφωθεί, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη η παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. 
Στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού, «κατά» ψήφισαν οι Γιάννης Νιτερόπολος και Γιώργος Γκολφινόπουλος και «παρών» η Λυδία Αργυροπούλου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 978/10.3.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου