Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Στο «κόκκινο» καθαριότητα - δασοπροστασία λόγω έλλειψης προσωπικού Ο δήμος ζητά την ενεργοποίηση των πολιτών


Στο «κόκκινο» καθαριότητα - δασοπροστασία λόγω έλλειψης προσωπικού
Ο δήμος ζητά την ενεργοποίηση των πολιτών

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαουτάρης


Οι δύο πιο ευαίσθητοι τομείς τους καλοκαιρινούς μήνες, η καθαριότητα και η δασοπροστασία, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που έκανε τη Δημοτική Αρχή να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου. Η εποχή του κινδύνου για τα δάση και της ραγδαίας αύξησης των επισκεπτών του ενιαίου Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρίσκει τις υπηρεσίες άδειες από αρμόδιο προσωπικό. Όπως είναι γνωστό, η οικονομική συγκυρία για την κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αναστολή μόνιμων προσλήψεων, αλλά και σε ραγδαία μείωση του εποχιακού προσωπικού που παραδοσιακά προσλαμβανόταν για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, όπως ενημέρωσε  ο Δήμαρχος, Σπύρος Πανάς, η προκήρυξη των εκλογών σύμφωνα με το νόμο «παγώνει» κάθε πρόσληψη, με το σκεπτικό της αποτροπής ρουσφετολογικών ενεργειών. Οι ανάγκες όμως είναι αμείλικτες, γεγονός που οδήγησε και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να παρέμβει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να υπάρξει εξαίρεση από τον κανόνα αυτό, λόγω της έναρξης της τουριστικής και της αντιπυρικής περιόδου, καθώς σε όλους τους δήμους της χώρας παρατηρούνται ανάλογες ελλείψεις. Ενδεικτικά, ας αναφερθεί πως για ολόκληρο το Δήμο των 3Β το μόνιμο προσωπικό για τις εργασίες αυτές δεν ξεπερνά τα 20 άτομα!
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος διοργανώνει εκστρατεία ενεργοποίησης των πολιτών, ώστε να δοθεί μέσω του εθελοντισμού μια πρώτη απάντηση στις αδήριτες ανάγκες. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ιωνία σχετική ενημερωτική εκδήλωση για την πυροπροστασία και την προσφορά των δημοτών. Το μήνυμα του Δημάρχου ήταν: «Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να καταφέρουμε για μια ακόμη χρονιά να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το πράσινο της πόλης μας. Ακόμη περισσότερο φέτος, που λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για την πολιτική προστασία από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επίσης δεν έχουν εγκριθεί προσλήψεις εκτάκτων εποχιακών υπαλλήλων για τον καθαρισμό και τη φύλαξη των πευκόφυτων εκτάσεων.
Όλα αυτά τα χρόνια, η επιτυχής προστασία του πρασίνου, επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία και τη συνεχή επαγρύπνηση όλων των δημοτών. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να καταφέρουμε για ακόμη μια χρονιά να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το πράσινο της πόλης μας. Ο εθελοντισμός και η ενεργή συμμετοχή των δημοτών τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο φύλαξης είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για τη διαφύλαξη του πολύτιμου πρασίνου της πόλης μας».
Ανάλογη ευαισθητοποίηση απαιτείται και στον τομέα της καθαριότητας. Όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή, «οι πολίτες παρακαλούνται να μην αφήνουν ογκώδη αντικείμενα ή υπολείμματα καθαρισμού βλάστησης στους κοινόχρηστους χώρους, να μην ρίχνουν μικροαντικείμενα στους δρόμους και να συσκευάζουν τα σκουπίδια σε γερές σακούλες, καλά δεμένες και να τις τοποθετούν τις βραδινές ώρες (22.00-24.00) – μέσα στους κάδους απορριμμάτων». Ο Σπύρος Πανάς σημείωσε ότι «φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, η ενεργοποίηση των κατοίκων είναι απαραίτητη ώστε να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή. Η ενεργός συμμετοχή των δημοτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη διαφύλαξη της καθαριότητας και του πολύτιμου πρασίνου της πόλης μας. Όλοι μαζί μπορούμε. Η συμμετοχή σας είναι απόδειξη».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 989/26.5.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου