Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Βασίλης Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης | Συνέντευξη Β' μέρος


Βασίλης Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης | Συνέντευξη Β' μέρος


Βασίλης Βαλασόπουλος, Δήμαρχος Ηλιούπολης 
«
 Ένας Δήμαρχος κρίνεται από την εντιμότητα με την οποία διοίκησε, και από το έργο που άφησε στην πόλη του, φεύγοντας από το αξίωμά του»

Ο  Δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης εστιάζει στην αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας και απαντά στα σχόλια της αντιπολίτευσης. Αναλύει τις κοινωνικές υποδομές του Δήμου, μιλάει για τα πιλοτικά προγράμματα που ανακούφισαν την κυκλοφορία της πόλης και τονίζει την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται στην καθαριότητα. Δεν παύει στιγμή να μας αναφέρει πως αφιερώνει πολύ χρόνο για την πόλη του, την Ηλιούπολη, και την υπηρετεί για να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό δημότη. Στην ερώτηση μας αν θα είναι και πάλι υποψήφιος απαντά: “Προσωπικά έχω δηλώσει, και δεσμευθεί, ότι μετά τη δεύτερη επανεκλογή μου – την οποία εύλογα εικάζω, μια που προχωρούμε αποτελεσματικά και χωρίς παλινδρομήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος που υποσχεθήκαμε- θα αποχωρήσω από τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής, αφήνοντας το δρόμο ανοιχτό για άλλους”.

[Π]: Η κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης χρειαζόταν αναβάθμιση κι εσείς το επιχειρήσατε αμέσως, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ακούγοντας από την αντιπολίτευση του δήμου, τόσο της μείζονα όσο και την ελάσσονα, αρκετά αρνητικά για το εγχείρημα σας.  
Β.Β.: Κοιτάξτε, μία από τις πιο σημαντικές κακοδαιμονίες της χώρα μας και αιτία πολλών δεινών είναι το ότι στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε αντιπολιτευτική κουλτούρα. Τι εννοώ μ’ αυτό. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στη  Δημοκρατία είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της υγιούς λειτουργίας της. Ο έλεγχος της εξουσίας είναι μια πράξη εξαιρετικής ευθύνης, που πρέπει να έχει σαν μοναδικό στόχο την καλύτερη άσκησή της. Με αυτή την έννοια η αντιπολίτευση παίζει έναν ρόλο εποικοδομητικό στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα η εκάστοτε αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται το ρόλο της μόνο ως στείρα άρνηση των πάντων. Όχι μόνο των κακώς κειμένων, τα οποία βεβαιότατα πρέπει να στηλιτεύει, αλλά και των επωφελών για τους πολίτες. 
Η πλατεία για την οποία με ρωτάτε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας. Αυτό που κάναμε -και φυσικά ολοκληρώνουμε πολύ σύντομα- στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, είναι μια αναβάθμιση που είχε απόλυτη και επείγουσα ανάγκη. Εδώ και δεκαετίες η κεντρική πλατεία παρέμενε εγκαταλελειμμένη, βρώμικη, σκοτεινή, στέκι ναρκομανών, με τους πολίτες που ήθελαν να πιουν έναν καφέ στην πλατεία τους, να στριμώχνονται στα πεζοδρόμια, ακριβώς δίπλα από τα αυτοκίνητα και το καυσαέριο, με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους.  Αυτό που κάναμε ήταν να μετατρέψουμε την πλατεία -μια πλατεία οκτώ στρεμμάτων-, με ήπιες παρεμβάσεις, μικρού κόστους, σε μια σύγχρονη, λειτουργική, πράσινη, ζωντανή πλατεία, την οποία θα μπορούν να χαρούν όλοι οι δημότες μας. Αξίζει να τονίσω ιδιαίτερα ότι μεγάλο μέρος των εργασιών γίνονται με αυτεπιστασία, που σημαίνει το μικρότερο δυνατό κόστος με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια. Ε, ναι, είναι ένα έργο το οποίο όχι μόνο έπρεπε να γίνει, αλλά και είμαστε σίγουροι ότι θα το χαρούν όλοι οι Ηλιουπολίτες, που επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα έχουν μια αξιοπρεπή και όμορφη πλατεία στο κέντρο της πόλης τους, για να έρθουν με τα παιδιά τους, τους φίλους τους, να πιουν έναν καφέ, να κάνουν μια βόλτα, να ξεσκάσουν από τα όχι λίγα προβλήματα που έχουν. 
Αυτό το έργο, το οποίο μόνο να προσφέρει έχει στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, περιμέναμε να το στηρίξουν όλοι. Δυστυχώς όμως η κακώς νοούμενη μικροπολιτική αντιπολιτευτική νοοτροπία, που έλεγα προηγουμένως, το πολέμησε. Δεν πειράζει. Εμείς θα συνεχίσουμε. 

[Π]: Ο δήμος ακολούθησε το «κίνημα της πατάτας» και όχι μόνο, αλλά το επέκτεινε και με άλλα προϊόντα. Πως ο δήμος της Ηλιούπολης στέκεται πλάι στους άνεργους, στους ηλικιωμένους, στα μικρά παιδιά; Τι θέλει να κάνει, τι μπορεί και τι επιβάλλεται να κάνει πάση θυσία;
Β.Β.: Σας είπα και νωρίτερα ότι το Κοινωνικό Έργο αποτελεί μία από τις κυριότερες, αν όχι την πρώτη, προτεραιότητά μας. Ιδιαίτερα στους καιρούς που ζει η χώρα μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει  να είναι πάση θυσία, όπως είπατε, και  με κάθε τρόπο στο πλευρό των πολιτών. Πραγματικά σ’ αυτόν τον τομέα δίνουμε αληθινή μάχη. Πλήθος νέων θεσμών και δράσεων έχουμε επιστρατεύσει, προκειμένου να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία  ή δυσκολία.
Θα μας έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο να τα αναλύσω όλα ένα προς ένα, γι’ αυτό θα αναφέρω σε τίτλους μόνο τους θεσμούς που ιδρύσαμε μέσα σε ένα μόλις χρόνο, και τις δράσεις που υλοποιούμε μέσα σ’ αυτό το διάστημα:
• Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ήμασταν από τους πρώτους που διαβλέψαμε την αναγκαιότητά του, το ιδρύσαμε, και τελειοποιούμε διαρκώς τη λειτουργία του. 
• Κοινωνικό Φαρμακείο, όπου διανέμονται δωρεάν φάρμακα σε όσους έχουν οικονομικά προβλήματα, με τη συνεργασία και των Φαρμακοποιών της πόλης μας. 
• Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου προωθούμε μια διαφορετική προσέγγιση της τρίτης ηλικίας, δημιουργική και διαδραστική με την υπόλοιπη κοινωνία, στη θέση του παλιού μοντέλου των ΚΑΠΗ, τα οποία είχαν έναν χαρακτήρα απομόνωσης και περιθωριοποίησης των μεγαλύτερων ανθρώπων. Στο Κέντρο επίσης παρέχονται εκτός των άλλων και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας προς όλους τους πολίτες. 
• Πρότυπο Κέντρο για ΑμεΑ. Δόθηκε ένα ολόκληρο σχολικό κτίριο, για τη στέγαση φορέων φροντίδας, κατάρτισης, υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των συνανθρώπων μας αυτών, που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. 
• Ψυχοπαιδαγωγικό Ινστιτούτο, για ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους. 
• Κάρτα Κοινωνικής Συμπαράστασης, που παρέχει εκπτώσεις απ’ όλα σχεδόν τα μαγαζιά της Ηλιούπολης, στους οικονομικά ασθενέστερους.  
• Καρδιολογική μονάδα στο Δημαρχείο για όλους τους δημότες, που ετοιμάζουμε για να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.
• Είναι επίσης σε εξέλιξη οι διαδικασίες, και πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, για να έχουν οι ηλικιωμένοι τη φροντίδα που χρειάζονται, χωρίς να αποκόπτονται από τις οικογένειές τους, αλλά και να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι που τους έχουν υπό την επίβλεψή τους. 
• Μην ξεχνάμε ακόμη και την εγκατάσταση μονάδας ΕΚΑΒ στο Δήμο μας, από τις πρώτες κιόλας μέρες της διοίκησής μας. 
• Πέρα από τους θεσμούς αυτούς έχουμε αναπτύξει μια σειρά από δράσεις, όπως είναι: 
- η προμήθεια τροφίμων, που αναφέρατε κι εσείς -όχι μόνο πατάτες, αλλά και λάδι, μέλι, ρύζι, αλεύρι και τυροκομικά προϊόντα-, σε πολύ χαμηλές τιμές, φροντίζοντας να φέρουμε σε επαφή κατευθείαν τους παραγωγούς με τους δημότες μας, και να αποφύγουμε έτσι τα «καπέλα» των μεσαζόντων, 
- η ενίσχυση των συσσιτίων της Εκκλησίας,
- η σίτιση απόρων μαθητών, 
- τα δωρεάν εθελοντικά ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές, 
- ένα πλήθος δωρεάν προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, 
- η δωρεάν διανομή  πακέτων τροφίμων σε απόρους, 
- τα προνοιακά επιδόματα, 
- η υποστήριξη των ανέργων, με τη συμμετοχή μας σε όλα τα προγράμματα για την απασχόληση (προγράμματα κατάρτισης, κοινωφελούς εργασίας, επιδότησης της απασχόλησης ανέργων, αυτεπιστασίας), αλλά και με την παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, 
- και βέβαια το πάγωμα των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες μας και η απαλλαγή από αυτά για ΑμεΑ, 
- καθώς και η καθιέρωση κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για την εγγραφή των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη με αυτό το σύστημα το 40% των παιδιών των Σταθμών φιλοξενούνται δωρεάν.  
Όλ’ αυτά αποτελούν μερικές από τις ενέργειές μας, για να ανακουφίσουμε στο μέτρο του δυνατού τους ανθρώπους που σήμερα δοκιμάζονται. 
Σας διαβεβαιώ, ότι σ’ αυτόν τον τομέα θα κάνουμε πραγματικά ό,τι περνάει από το χέρι μας, γιατί οι δημότες μας το χρειάζονται, και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε στο έλεος της οικονομικής κρίσης. 

[Π]: Ο δήμος της Ηλιούπολης έχει ανάγκη από κυκλοφοριακό σχεδιασμό βασισμένο στις σημερινές ανάγκες; Κάποια μέτρα που πάρθηκαν όπως π.χ. στη Λ. Ειρήνης θεωρείται ότι λύνουν το πρόβλημα στάθμευσης τις ώρες αιχμής;
Β.Β.: Αυτά τα μέτρα ήταν πιλοτικά, σε μια προσπάθεια άμεσης παρέμβασης στο όντως οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Και πράγματι προσέφεραν ανακούφιση στο κέντρο της πόλης, ενισχύοντας και τη λειτουργικότητα της αγοράς, που χρειάζεται την υποστήριξή μας. Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι οι παρεμβάσεις αυτές είχαν σαν στόχο και την Οδική Ασφάλεια, δεδομένου ότι στις κεντρικές αυτές λεωφόρους, στις οποίες κινούνται πολλοί πεζοί, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η κίνηση των οχημάτων με μικρές ταχύτητες. 
Δεν ισχυριζόμαστε ωστόσο ότι λύσαμε με αυτόν τον τρόπο το κυκλοφοριακό μας πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί όταν θα αντιμετωπιστεί το ευρύτερο θέμα που σχετίζεται με την Περιφερειακή Υμηττού, με την διοχέτευση έξω από την πόλη της κίνησης που προκαλεί η διέλευση μέσα από την Ηλιούπολη όλων των οχημάτων που κατευθύνονται προς το παραλιακό μέτωπο, και όταν θα αρχίσει να λειτουργεί και ο δεύτερος σταθμός του Μετρό. Τότε θα μπορούμε να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο ανασχεδιασμό του κυκλοφοριακού δικτύου, που θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση του κέντρου και σε καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας και στάθμευσης. Στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των κεντρικών προβλημάτων δουλεύουμε συστηματικά, για να επιτύχουμε τις καλύτερες λύσεις προς όφελος της πόλης μας.

[Π]: Ένας δημότης για να είναι ευχαριστημένος θέλει το δρόμο του καθαρό και το φως αναμμένο… Πως θα χαρακτηρίζατε την καθαριότητα του δήμου; Χρειάζονται οι υπηρεσίες αναβάθμιση; Στερούνται εξοπλισμού; Είναι στο καλύτερο επίπεδο που θα μπορούσαν να είναι; Με τα σημερινά δεδομένα…
Β.Β.: Στον τομέα αυτόν έχουμε κάνει πραγματικά μεγάλο αγώνα. Πρέπει να πάρετε υπόψη σας ότι αναλάβαμε στις πιο αντίξοες συνθήκες. Οι περισσότεροι υπάλληλοι στην καθαριότητα δούλευαν με συμβάσεις που έληξαν, χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσής τους, τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πενιχρά, όπως γνωρίζετε, και η κατάσταση που παραλάβαμε, από άποψη εξοπλισμού και οργάνωσης, παρουσίαζε σοβαρότατες ελλείψεις. Παρ’ όλ’ αυτά, κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών μας, που έχει δικαιολογημένα την απαίτηση η πόλη του να είναι καθαρή, φωτισμένη, περιποιημένη. 
• Κατ’ αρχάς φροντίσαμε να βάλουμε σε λειτουργία μια σειρά από οχήματα και μηχανήματα που παρέμεναν σε αχρησία λόγω μηχανικών βλαβών, χρησιμοποιώντας το συνεργείο του Δήμου για τις επισκευές, κάνοντας ταυτόχρονα και σημαντική εξοικονόμηση, όπως σας είπα και νωρίτερα. «Ανακαλύψαμε» δε και ένα πλήθος ανταλλακτικών, που αράχνιαζαν σε αποθήκες, χωρίς να χρησιμοποιούνται, ενώ ξοδεύονταν σημαντικά ποσά για αγορά νέων. Καταλαβαίνετε ότι εδώ εμφιλοχωρούν εκτός από οργανωτικά ζητήματα και άλλου είδους παρασιτικά φαινόμενα, που… άνθιζαν πριν αναλάβουμε εμείς της διοίκηση, για την πάταξη των οποίων δώσαμε αληθινή μάχη. 
• Σήμερα, όχι μόνο χρησιμοποιούμε το συνεργείο του Δήμου, αλλά έχουμε επιπλέον ενισχύσει τον εξοπλισμό του, για να επιτυγχάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους επισκευής και συντήρησης των οχημάτων. 
• Επίσης προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε ήδη σε κεντρικά σημεία της πόλης έντεκα υπόγειους κάδους, τους οποίους θα αυξήσουμε κατά δέκα ακόμη στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποφεύγεται η δυσοσμία και η αντιαισθητική εικόνα που προκαλούν τα σκουπίδια. 
• Επιπλέον βρισκόμαστε μέσα από το σύστημα Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών, στη διαδικασία αγοράς νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, για τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου
Γενικότερα, αξιοποιώντας και κάθε δυνατότητα για την πρόσληψη εργαζομένων, μέσα από τα νέα προγράμματα, τις μετατάξεις προσωπικού κ.λπ., φροντίσαμε να οργανώσουμε την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου, με τρόπο ορθολογικό, ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη απόδοση, σε σχέση με τις υπάρχουσες δυνατότητες.  Όλη αυτή η προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία το μεγαλύτερο μέρος του στόλου μας, να λειτουργήσουν τα πλυντήρια των κάδων -και επιτέλους να πλυθούν οι κάδοι, που κυριολεκτικά βρωμούσαν επί χρόνια-, να αυξηθεί η απόδοση του υπάρχοντος εξοπλισμού, και να ενισχυθεί με νέο, να οργανωθούν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος, πρασίνου και καθαριότητας, και να αναβαθμιστούν εν γένει οι υπηρεσίες προς τον πολίτη, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.  Συνεχίζουμε φυσικά με βελτιώσεις και σ’ αυτόν το τομέα και με στοχευμένες κινήσεις.

[Π]: Ο δημότης Βασίλης Βαλασόπουλος πως κρίνει το δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο και τι ζητάει από εκείνον;
Β.Β.: Να σας πω. Εγώ, ως δημότης, αυτό που θα περίμενα από τη Διοίκηση του Δήμου μου, είναι πρώτ’ απ’ όλα εντιμότητα. Και δεν εννοώ μ’ αυτό μόνο τη νομιμότητα. Ούτε μόνο το ήθος. Αυτά είναι όχι μόνο προφανή αλλά και απολύτως επιβεβλημένα για οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο. Εννοώ επιπλέον και την πολιτική εντιμότητα. Να λένε δηλαδή οι δημοτικοί άρχοντες στους δημότες τους τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Με ειλικρίνεια, χωρίς προσπάθειες ούτε να ωραιοποιήσουν τα επιτεύγματα, ούτε να αποκρύψουν τα δυσάρεστα. Εννοώ ακόμη την καθαρότητα των προθέσεων. Κάποιος που αναλαμβάνει την ευθύνη να διοικήσει μια πόλη, οφείλει να θέλει πραγματικά να δουλέψει γι’ αυτήν και τους κατοίκους της. Το τονίζω. Ο Δήμαρχος, πρέπει να βάζει πάνω από το προσωπικό, πολιτικό ή κομματικό του συμφέρον,  το συμφέρον της πόλης του. 
Το δεύτερο που θα απαιτούσα είναι δουλειά. Πολλή δουλειά, με πίστη, πάθος και όραμα. Ένας δημοτικός άρχοντας δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται τη δουλειά του με τρόπο διεκπεραιωτικό. Κρίνεται από την ιστορία της πόλης του, και δίνει λόγο στο παρόν και το μέλλον της, ενώπιον όλου του λαού της. Οφείλει λοιπόν, να δουλέψει σκληρά, χωρίς πολλά λόγια, ρητορείες και φανφαρονισμούς, για να προσφέρει έργο. Έργο, που θα πάει την πόλη του ένα, δύο ή περισσότερα βήματα πιο πέρα, από εκεί που την παρέλαβε. 
Από αυτά πιστεύω ότι κρίνεται ένας Δήμαρχος. Από την εντιμότητα με την οποία διοίκησε, και από το έργο που άφησε στην πόλη του, φεύγοντας από το αξίωμά του. 
Σ’ αυτά προσπαθώ κι εγώ να ανταποκριθώ, με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια. Το αν το κατορθώνω δεν μπορώ να το κρίνω εγώ, θα το κρίνουν οι συμπολίτες μου όταν έρθει η ώρα. 

« 
Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα η εκάστοτε αντιπολίτευση
αντιλαμβάνεται το ρόλο της μόνο ως στείρα άρνηση των πάντων. Όχι μόνο των κακώς κειμένων, τα οποία
βεβαιότατα πρέπει να στηλιτεύει, αλλά και των επωφελών για
τους πολίτες»

[Π]: Έχετε πλούσια αυτοδιοικητική, πολιτική και κοινωνική δράση, όχι μόνο στο Δήμο σας, αλλά ανά την Ελλάδα. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα σκαλοπάτι σε μια σκάλα ή η κορυφή ενός εγχειρήματος;
Β.Β.: Πρέπει να σας πω, ότι όλες τις θέσεις από τις οποίες υπηρέτησα, τις έβλεπα σαν κορυφές της κοινωνικής δράσης στις οποίες αφιέρωσα τη ζωή μου. Για μένα η ενασχόληση με τα κοινά, δεν ήταν επάγγελμα. Ήταν αποστολή. Σε κάθε νέο αξίωμα που μου ανέθετε η Πολιτεία, αφοσιωνόμουν, με αποκλειστικό γνώμονα την προσφορά στο καλό του τόπου μου και των ανθρώπων του. Δεν υπήρξα καριερίστας πολιτικός, για να αντιμετωπίζω την πορεία μου σαν μια ανέλιξη προς κάποιο τελικό στόχο, γι’ αυτό και δεν επιδίωξα αξιώματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρ’ όλο που είχα κάθε δυνατότητα γι’ αυτό. Η Δημαρχία τώρα. Δεν σας κρύβω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια τής ανά την Ελλάδα θητείας μου, νοσταλγούσα το Δήμο μου, απ’ όπου άλλωστε ξεκίνησα την πολιτική μου σταδιοδρομία. Η Ηλιούπολη, όπου μεγάλωσα και είχα τις πρώτες κοινωνικές και πολιτικές μου ανησυχίες,  ήταν πάντα στην καρδιά μου, και η επιστροφή μου σ’ αυτή ήταν ίσως η ανομολόγητη επιθυμία μου, παρά το ότι οι θέσεις που είχα την τιμή να υπηρετήσω ήταν εξαιρετικά σημαντικές και υπεύθυνες. Το να υπηρετήσω όμως την πόλη που με γέννησε, και με άνδρωσε, είναι η μεγαλύτερη τιμή. Γι’ αυτό και αγαπώ πολύ αυτό το αξίωμα, που μου εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μου. Και θέλω πραγματικά, και σας το λέω μέσα από τη ψυχή μου, να ανταποκριθώ σ’ αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Δεν θέλω να διαψεύσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, ιδιαίτερα σήμερα, που οι διαψεύσεις και οι απογοητεύσεις περισσεύουν. Πιστεύω στην Ελλάδα και στον Έλληνα. Και είμαι σίγουρος, πως αν όλοι εμείς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο  εκπροσωπούμε την Πολιτεία, δείξουμε εμπράκτως ότι σεβόμαστε τους πολίτες και τις ανάγκες τους, και δουλεύουμε γι’ αυτούς, οι πολίτες θα ξαναβρούν την πίστη στον εαυτό τους και στη χώρα μας. Στο μικρό μέρος που μου αναλογεί, αυτό προσπαθώ. 
Δεν σας κρύβω ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό και συνάμα πολύ ωραίο, παρά τις δυσκολίες, να είσαι Δήμαρχος της πόλης σου. Είναι μια ιδιαίτερα γοητευτική και απαιτητική πρόκληση, που με απορροφά εξ ολοκλήρου. Η Ηλιούπολη είναι το Άλφα και το Ωμέγα της σκέψης και της δράσης μου. Με την ανάληψη του Δημαρχιακού αξιώματος στην πόλη που με γέννησε και την προσφορά όλων μου των δυνάμεων στους συμπολίτες μου, κλείνουν και οι πολιτικές μου επιδιώξεις, αν μπορούμε να τις ονομάσουμε έτσι. Δεν προσδοκώ τίποτε άλλο πέρα από αυτό. 

[Π]: Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ο Βασίλης Βαλασόπουλος δηλώνει…; Θα είστε και πάλι υποψήφιος;
Β.Β.: Μα φυσικά. Εμείς, η παράταξή μας, θέσαμε υποψηφιότητα ενώπιον του λαού της Ηλιούπολης, με πρόγραμμα οκταετίας. Από την αρχή είπαμε στους δημότες ότι ζητάμε την ψήφο τους, για να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναμόρφωσης της πόλης, μέσα σε δύο θητείες. Και ήδη από την αρχή δήλωσα ότι ένας Δήμαρχος πρέπει να εγκαταλείπει οικειοθελώς το Δημαρχιακό θώκο, μετά από δύο θητείες, δέσμευση που κατοχυρώθηκε και με το καταστατικό της παράταξής μας. Πιστεύω ότι μέσα σε οκτώ ή δέκα –με τον καινούριο νόμο- έτη, μπορεί κάποιος να υλοποιήσει αυτά που οραματίζεται, ενώ η μεγαλύτερη παραμονή του στην εξουσία, μάλλον φθορά επιφέρει, και αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε κόπωση.
Προσωπικά έχω δηλώσει, και δεσμευθεί, ότι μετά τη δεύτερη επανεκλογή μου – την οποία εύλογα εικάζω, μια που προχωρούμε αποτελεσματικά και χωρίς παλινδρομήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος που υποσχεθήκαμε- θα αποχωρήσω από τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής, αφήνοντας το δρόμο ανοιχτό για άλλους. Μέχρι τότε όμως συνεχίζουμε δυναμικά. Με Δουλειά, Πάθος και Όραμα για την Ηλιούπολη.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 989/26.5.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου