Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη | Ηλίας Γρηγορίου, Δημοτικός Σύμβουλος Αλίμου


«Θα υπηρετήσω την εντολή που μου έδωσαν οι δημότες, αναλογιζόμενος τα πεπραγμένα των προκατόχων μου»

Συναντήσαμε τον Ηλία Γρηγορίου, ο οποίος ανέλαβε τον Ιούνιο καθήκοντα δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Άλιμος Όλοι Μαζί». Ρεαλιστής, έτοιμος να αναλάβει δράση, αλλά και να παραδεχτεί τα λάθη του, πρεσβεύει ότι η αποδοτικότητα θα προκύψει από τον ακριβή σχεδιασμό και τις στοχευμένες δράσεις. Συνέντευξη στην Νάνσυ Φαναρά.


[Π]: Κύριε Γρηγορίου, θα ξεκινήσω τις ερωτήσεις μου χρονολογικά αντίστροφα. Πώς νιώθετε που αντικαταστήσατε τον παραιτηθέντα κ. Αργυρίου; Είναι «βαριά» η καρέκλα;
Η.Γ.: Ο κύριος Αργυρίου, τόσο από τη θέση του δημάρχου, όσο και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στο Δήμο Αλίμου και αποτελεί σίγουρα μια πολύ σημαίνουσα προσωπικότητα τόσο για την παράταξη, όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας.
Η ευθύνη που νιώθω είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αντίληψή μου για το ρόλο που θα πρέπει να υπηρετεί ένας δημοτικός σύμβουλος και σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με την «καρέκλα» ή με το αξίωμα αυτό καθαυτό.
Αναλογιζόμενος τα πεπραγμένα των προκατόχων μου, σίγουρα νιώθω την ευθύνη να συνεχίσω επάξια το έργο τους, όμως αυτό που μετράει περισσότερο για μένα είναι να υπηρετήσω με σεμνότητα, σεβασμό, ήθος και εντιμότητα την εντολή που μου έδωσαν οι δημότες του Αλίμου με την ψήφο τους.
Πιστεύω πως με επέλεξαν για να αποτελέσω τη φωνή τους στο συλλογικό όργανο του Δήμου, με σκοπό να εκφράσω τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους για το μέλλον και να εργαστώ συστηματικά και με επιμέλεια για την κάλυψη αυτών, με γνώμονα πάντα την βελτίωση του επιπέδου ζωής του Δημότη.
Αυτή την ευθύνη νιώθω και αυτό το σκοπό προτίθεμαι να υπηρετήσω.
[Π]: Γιατί διαλέξατε την παράταξη «Άλιμος Όλοι Μαζί»; 
Η.Γ.: Καταρχήν γιατί πιστεύω πως ο Άλιμος χρειάζεται μια νέα αρχή. Οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές ελάχιστα- έως και καθόλου- βοήθησαν στην ευημερία του Δήμου και των δημοτών. Ως δημότης Αλίμου από τη γέννησή μου, δυσκολεύομαι να θυμηθώ ένα έστω έργο με βαρύνουσα σημασία, ένα έργο πνοής για το δήμο μας.
Δε μηδενίζω τα πεπραγμένα, σε καμία περίπτωση – η πεποίθηση μου είναι όμως, πως ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, πρέπει να ρίξουμε βάρος στα πιο σημαντικά θέματα και να δράσουμε καινοτόμα, αν θέλουμε πραγματικά να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των ψηφοφόρων μας.
Αυτή την αίσθηση μου ενέπνευσαν οι άνθρωποι που αποτελούν την παράταξη: της διάθεσης για δουλειά με καινοτόμο γνώμονα, της αλλαγής, της ελπίδας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μέσω του συνδυασμού της νεανικής φρεσκάδας με την εμπειρία των χρόνων. Για αυτό και αποφάσισα να συνταχθώ μαζί τους.
[Π]: Είστε οικονομολόγος. Ας δανειστούμε κάποιους όρους της επιστήμης σας. Ποια θα είναι η δική σας θέση στην «καμπύλη της ευημερίας» του δήμου; Θα είστε σύμβουλος ριψοκίνδυνος στη λήψη αποφάσεων, θα αποφεύγετε τον κίνδυνο ή θα είστε ουδέτερος; 
Η.Γ.: Δεν είμαι άνθρωπος που αρέσκεται να προδικάζει καταστάσεις, κυρίως επειδή νιώθω ότι δεν θα ήταν έντιμο από μέρους μου να το κάνω. Επίσης θεωρώ πως η οριζόντια αντιμετώπιση των θεμάτων αποτελεί τη χείριστη πρακτική.
Κάθε πρόβλημα ή θέμα που ανακύπτει, έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, βαρύτητα και σημασία και κλίμακα στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Επομένως, ο τρόπος αντιμετώπισής του θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογος με τα χαρακτηριστικά αυτά. Δεν μπορεί να είναι προδιαγεγραμμένος, γιατί αλλιώς φοβάμαι ότι θα είναι αποτυχημένος.
Αυτό στο οποίο μπορώ να δεσμευτώ, είναι ότι θα χειριστώ τις καταστάσεις με επιμέλεια, προσοχή και με γνώμονα το συμφέρον του Δημότη και το μικρότερο κόστος ευκαιρίας, αφού θέλετε να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους. Στόχος μου θα είναι να αποκομίσει ο Δήμος το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, σε συνδυασμό με το μικρότερο δυνατό κόστος, και αναφέρομαι εδώ στην ευρύτερη σημασία του όρου και όχι στη στενή οικονομική.
Πιστεύω ότι οι καιροί δεν μου επιτρέπουν τίποτα λιγότερο, από το να μεγιστοποιήσω την συνολική κοινωνική ωφέλεια, ελαχιστοποιώντας, όπου είναι δυνατό, τον κίνδυνο και την απώλεια. Πεποίθησή μου είναι πως η αποδοτικότητα θα προκύψει από τον ακριβή σχεδιασμό και τις στοχευμένες δράσεις. Δεν έχουμε περιθώρια για κάτι λιγότερο.
[Π]: Τι μπορεί να προσφέρει ένας νεαρός δημοτικός σύμβουλος, όπως εσείς, στο δήμο του; Είναι τυχαίο που το δ.σ. του δήμου είναι γεμάτο από νέους ανθρώπους σε μια εποχή πολιτικής απαξίωσης ή οι νέοι στον Άλιμο αποφασίσατε να αντισταθείτε;
Η.Γ.: Η άποψή μου είναι ότι η διαφαινόμενη απαξίωση των «πολιτικών» προσώπων το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έχει εκφραστεί μέσω δυο διαφορετικών πρακτικών, από την πλευρά του εκλεκτορικού σώματος: αφενός μέσω της αύξησης της αποχής, στην πιο σκληρή μορφή της και αφετέρου μέσω της αύξησης των νέων σε ηλικία εκλεγμένων αντιπροσώπων, στην πιο ελπιδοφόρα μορφή της.
Το μήνυμα που πρέπει να αποκομίσουμε από το γεγονός αυτό πιστεύω πως είναι η πρόθεση του εκλογικού σώματος να αποκοπεί από τις παθογόνους και αναχρονιστικές πρακτικές του παρελθόντος, που μας έφεραν σε αυτό το σημείο σήμερα και να περάσουμε σε μια εποχή με νέα ήθη, με φρέσκες ιδέες, με πραγματική διάθεση για δουλειά και αποτελεσματικότητα, με στόχο ένα μέλλον ευοίωνο και προοδευτικό.
Αυτό πιστεύω ότι απεικονίζει η πληθώρα των νέων ανθρώπων στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου.
Η καινοτόμα σκέψη, η νεανική ορμή, η μεγαλύτερη εξειδίκευση των νεότερων δημοτικών συμβούλων πιστεύω ότι αποτελούν το δημιουργικότερο αντιστάθμισμα της εμπειρίας των παλαιοτέρων, στην πορεία για μια νέα αρχή.  
[Π]: Να το πάρουμε αντίστροφα. Τι μπορεί να δώσει ο Άλιμος στους νέους ανθρώπους;
Η.Γ.: Πέρα από τα προφανή φυσικά προτερήματά του, το συνδυασμό πρασίνου και θάλασσας, που διαμορφώνουν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον για διασκέδαση, άθληση και δημιουργικές δραστηριότητες, πιστεύω ότι ο Άλιμος, με την εκμετάλλευση των κρατικών δράσεων και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, θα μπορούσε να δημιουργήσει το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον για την υποστήριξη και ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς η «αγορά» του δεν είναι σε κανένα βαθμό κορεσμένη και υπάρχουν και περιθώρια και ζήτηση για περαιτέρω ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.
Η οργάνωση και λειτουργία μιας ξεχωριστής και αυτόνομης «μονάδας» επιχειρηματικότητας η οποία να μην λειτουργεί όπως τώρα συμπληρωματικά στα πλαίσια των υφιστάμενων παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, η οποία θα δρα και συμβουλευτικά και σε περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται και διαδραστικά
προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, πιστεύω ότι θα δώσει πνοή επανεκκίνησης στην αγορά του Αλίμου, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας και στην υποβοήθηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
[Π]: Στην ιστοσελίδα σας αναφέρετε τη ρήση του Μπίσμαρκ: «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Και προσθέτετε πως: «στόχος σας είναι να κάνετε κάτι εφικτό». Τι θα είναι αυτό; Τι θα θέλατε να αλλάξετε άμεσα στον Άλιμο;
Η.Γ.: Πάντα πίστευα ότι η «θεωρία» στην πολιτική, η προσκόλληση στα ιδεολογήματα, τα μεγάλα λόγια και οι βαρύγδουποι σχεδιασμοί είναι χωρίς αντίκρισμα, ακριβώς γιατί θέλοντας να επιτύχουν τον εντυπωσιασμό, χάνουν την ουσία.
Και κατά τη γνώμη μου, η ουσία βρίσκεται στην πράξη – στα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά και αφορούν τη διαβίωσή μας και κατά περιπτώσεις, ειδικά στις μέρες μας και την επιβίωσή μας. Θεωρώ πρωτεύουσας σημασίας την επίλυση αυτών ακριβώς των καίριων και επιτακτικών ζητημάτων, που μπορεί να φαντάζουν «μικρά», αλλά δεν είναι, προτού μπορέσουμε να συζητήσουμε για τα μεγαλύτερα και τα εντυπωσιακότερα.
Μπορεί να σας φαίνεται ασύμβατο με την τρέχουσα πολιτική ιδεολογία, αλλά εγώ είμαι φύσει ρεαλιστής και πρακτικός άνθρωπος. Η δική μου προσωπική, όσο και επαγγελματική, ηθική προστάζει πως πρέπει να υπόσχομαι και να προσπαθώ το εφικτό, αυτό που ξέρω ότι μπορώ να το υλοποιήσω, έστω και αν φαίνεται λιγότερο «λαμπερό» από τα μεγάλα, αλλά πράξει ακατόρθωτα, λόγια και τις υποσχέσεις.
Πιστεύω ότι μόνο λύνοντας βήμα-βήμα τα μικρά, πρακτικά, καθημερινά προβλήματα, μπορούμε, κάποια στιγμή, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές ώστε να στοχεύσουμε τα «μεγάλα» και τα «ακατόρθωτα».
[Π]: Και τι σας αρέσει σε αυτόν;
Η.Γ: Ο Άλιμος είναι το σπίτι μου. Εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα παίζοντας στις πλατείες και τους δρόμους του με τα παιδιά της γειτονιάς μου, πήγα σχολείο και συνεχίζω να μένω από επιλογή. Μου αρέσουν τα πάντα στον Αλιμο, όπως πάντα θα μας αρέσει το σπίτι μας όπου και αν πάμε.
Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα στον Άλιμο, είναι η ιδανική γεωγραφική του θέση.
[Π]: Ας χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο ρητό. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης πρέσβευε ότι: «στην πολιτική ποτέ μην υποχωρείς, ποτέ μην ανακαλείς, ποτέ μην παραδέχεσαι τα λάθη σου». Πόσο σύμφωνος είστε; Θα παραδεχτείτε τα λάθη σας εσείς και η παράταξη σας αν χρειαστεί;
Η.Γ: Κατά τη γνώμη μου είναι ακριβώς αυτή η θεώρηση από το μέρος των πολιτικών πρόσωπων, που αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Αυτή η αέναη και επίμονη προσπάθεια αποποίησης της ευθύνης και η συνεπακόλουθη μόνιμη διάθεση «κουκουλώματος», μας οδήγησε σε μια ακαμψία τέτοιου βαθμού, που τελικά η πολιτική απομακρύνθηκε από το πρωτογενή σκοπό της.
Η πεποίθηση μου είναι ότι δεν υπάρχει πιο ηθική και έντιμη πράξη για έναν άνθρωπο, από το να παραδέχεται τα λάθη του. Γιατί πέρα από την ηθική ικανοποίηση, με τον τρόπο αυτό αποκτά άλλη μια εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα: να κατανοήσει τις κακές πρακτικές και τα κακώς κείμενα, ώστε να μπορέσει να αποφύγει την επανάληψή τους στο μέλλον και μέσω της γνώσης αυτής να αυξήσει την αποδοτικότητά του.
Όσον αφορά στο κομμάτι της υποχώρησης και της ανάκλησης, είμαι σαφώς υπέρ της χάραξης μιας στρατηγικής η οποία θα περιγράφει τον τρόπο και το πλάνο δράσης για την επίτευξη του στόχου, όμως το ίδιο έντονα πιστεύω ότι η στρατηγική θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναδιπλώνεται και να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις συγκυρίες του περιβάλλοντος. Ειδάλλως, με το να παραμένει άκαμπτη και ανελαστική, κινδυνεύει να αποδειχτεί παρωχημένη και ανεπαρκής.
Το θεωρώ επομένως δείγμα επαγγελματικής και προσωπικής ευφυΐας το να μπορεί να αντιδρά κανείς άμεσα και αποτελεσματικά, προσαρμόζοντας τη στρατηγική του, στις αλλαγές και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.
[Π]: Μιλώντας για λάθη, ποια θεωρείτε τα κύρια λάθη της διοίκησης Ορφανού μέχρι σήμερα;
Η.Γ.: Προφανώς, θα πρέπει να ξεκινήσω από την καταφανή οικονομική κακοδιαχείριση, που μας έχει καταδικάσει να βρισκόμαστε ψηλά στη λίστα με τους πιο χρεωμένους δήμους σε όλη την Ελλάδα.
Αλλά και στα βασικά και αυτονόητα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη υστερεί η διοίκηση Ορφανού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελλιπή καθαριότητα του Δήμου και την παραμέληση των δημόσιων χώρων.
Ακόμα, όμως, και στις ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικές όπως λ.χ. η ίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου, η προχειρότητα και η μη ορθή διαχείριση που παρατηρείται καταδικάζει ως αποτυχημένες τις κινήσεις αυτές.
Ένα ακόμα σημαντικό μειονέκτημα που παρατηρώ, είναι η γενικότερη έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής από την πλευρά της δημοτικής αρχής στηριζόμενος στις  κατά καιρούς σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε ήδη εκπονήσει ένα ακριβές σχέδιο ενεργειών αυξημένης σημαντικότητας και να είχε ξεκινήσει την υλοποίησή του. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχω αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο υφίσταται.
[Π]: Και τα κύρια λάθη της παράταξής σας; Θεωρείτε ότι ασκείτε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση;
Η.Γ.: Η παράταξη στην οποία ανήκω αποτελείται στην πλειοψηφία της από νέα πρόσωπα, τα οποία συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για την άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών του Αλίμου.
Θεωρώ ότι βαδίζουμε ως σύνολο σε αυτή την πορεία και θέτουμε τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο μέλλον.
Προσωπικό μου φόβο αποτελεί η πιθανότητα να μπούμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που οδηγεί η άσκηση αντιπολίτευσης. Και με αυτό εννοώ ότι μπορεί να αρχίσουμε να αντιπολιτευόμαστε για να ασκούμε αντιπολίτευση ως αυτοσκοπό και όχι για να υποβοηθούμε την παραγωγή έργου από την πλευρά του δήμου. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι το γεγονός ότι διαχρονικά στην ελληνική πολιτική σκηνή, αυτός είναι ένας «ιός» που προσβάλλει τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και τις αναγκάζει να χάσουν το νόημα της άσκησης εποικοδομητικής κριτικής, στο βωμό του εντυπωσιασμού και της δημιουργίας εντυπώσεων.
Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρις στιγμής και πιστεύω ότι δε θα συμβεί και στο μέλλον, γιατί οδηγό μας αποτελεί η εξυπηρέτηση του συμφέροντος των δημοτών και όχι των προσωπικών μας φιλοδοξιών και μικροκομματικών συμφερόντων.
[Π]: Αναφορικά με την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, τι πρωτοβουλίες πρέπει να λάβει ο δήμος;
Η.Γ.: Θεωρώ αυτονόητο πως, ειδικά στις μέρες που διανύουμε, ο Δήμος πρέπει να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να δώσει κίνητρα στην ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, εκμεταλλευόμενος όλους τους διαθεσίμους πόρους και τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση.
Μια βιώσιμη και εφικτή λύση θα ήταν η παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες του δήμου μας (π.χ. μείωση δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις οι οποίες προτίθενται να απασχολήσουν άνεργους δημότες του Αλίμου στις εργασίες τους), δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό διπλό όφελος, τόσο μέσω της αύξησης της απασχόλησης για τους δημότες, όσο και ως προς τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην περιστολή, έστω και σχετικά μικρή, των πάγιων εξόδων τους.
Σημαντικό επίσης θεωρώ τη δημιουργία γραφείου ενημέρωσης αποκλειστικά για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, ώστε να λαμβάνουν οι πολίτες στοχευμένη και ουσιαστική ενημέρωση για τις υπάρχουσες εναλλακτικές, χρηματοδότησης των επιχειρήσεών τους. καθώς μπορεί να παράσχει μεγάλα οφέλη για τους ενδιαφερόμενους, χωρίς να επιφέρει την παραμικρή επιβάρυνση στο Δήμο.
[Π]: Από πού μπορεί να αντλήσει ο Άλιμος έσοδα ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις ορέξεις της κεντρικής διοίκησης;
Η.Γ.: Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει τόσο η χώρα γενικά, όσο και ο Δήμος μας ειδικά, θεωρώ πως η βέλτιστη επιλογή είναι η αναζήτηση λύσεων, οι οποίες δε θα επιβαρύνουν ούτε τον κρατικό, ούτε τον δημοτικό προϋπολογισμό. Κάτι άλλο στην παρούσα χρονική στιγμή θεωρώ ότι θα ήταν ουτοπικό και ανέφικτο και, όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν αρέσκομαι στις ανέφικτες αλλά πομπώδεις εξαγγελίες.
Η υλοποίηση έργων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θεωρώ ότι αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή αυτή τη στιγμή, καθώς και έργα υποδομών θα πραγματοποιηθούν και η επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού θα αποφευχθεί και ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο μας είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω την επέκταση της μαρίνας του Δήμου μας, ένα έργο το οποίο μέσω υλοποίησης ΣΔΙΤ θα αποφέρει αυξημένα έσοδα στα ταμεία του Δήμου, θα προσφέρει δυνατότητες απασχόλησης στους άνεργους δημότες μας, θα αναβαθμίσει την περιοχή μας, προσφέροντας έναν εξαιρετικό προορισμό αναψυχής, τόσο για τους δημότες, όσο και για τους επισκέπτες, χωρίς να επισύρει πραγματοποίηση δαπανών από μέρους μας.
Ένα εναλλακτικό, ή και συμπληρωματικό μοντέλο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει το Δήμο μας να ορθοποδήσει οικονομικά, θα ήταν βασισμένο στην περιστολή των δαπανών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της μείωσης των ενοικίων τα όποια πληρώνει ο δήμος για τη στέγαση υπηρεσιών και οργανισμών του, μέσω σχετικών επαναδιαπραγματεύσεων.
Επίσης, μια εναλλακτική που αξίζει να διερευνηθεί είναι αυτή της συγχώνευσης, παθογόνων οργανισμών και μονάδων, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Δήμου, με ταυτόχρονη εσωτερική μετακίνηση όλου του προσωπικού σε πιο παραγωγικές θέσεις, διευκολύνοντας έτσι τη μείωση των εξόδων και την επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγικότητας, μέσω της εκμετάλλευσης των συνεργειών.
[Π]: Έχετε κάποια εμπειρία από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πιστεύετε ότι ο δήμος Αλίμου τα εκμεταλλεύεται σωστά;
Η.Γ.: Όσον αφορά στην εκμετάλλευση των παρεχόμενων προγραμμάτων με δικαιούχους τους δήμους και τελικούς αποδέκτες τους δημότες, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η δημοτική αρχή έχει ολιγωρήσει στις υποχρεώσεις της ανά περιπτώσεις. Η ολιγωρία αυτή, προκαλεί προβλήματα στην ομαλή εκπόνηση των σχεδίων και επίσης υπάρχουν κάποια προγράμματα τα οποία δεν έχει εκμεταλλευτεί, ως αυτή τη στιγμή, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του δήμου και για την βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες μας Θεωρώ σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα έργα που θα παραχθούν, θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην παροχή καλύτερων, λιγότερο χρονοβόρων και πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους δημότες.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1003/1.9.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου