Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μαρία Μουτσάτσου: «Στα δημοτικά ο κόσμος δεν επιλέγει βάσει κομματικών κριτηρίων, αλλά βάσει της εντιμότητας, της δουλειάς και του χρόνου που διαθέτει ο αιρετός»

Συναντήσαμε την Πρόεδρο του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού και Δημοτική Σύμβουλο της παράταξης «Άλιμος Εδώ Ζούμε» Μαρία Μουτσάτσου στα γραφεία του Οργανισμού. Μας μίλησε για την πρόσφατη συνένωση των οργανισμών σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, το φετινό πρόγραμμα του Συλλόγου και φυσικά για το φλέγον ζήτημα του Κολυμβητηρίου. Οι ιδέες της για τον Πολιτισμό στον Άλιμο είναι τόσο ενδιαφέρουσες, όσο ενδιαφέροντα είναι τα αξεσουάρ της. Θα της επιτρέψουν η γραφειοκρατία και οι συνεχείς περικοπές να τις υλοποιήσει;

Συνέντευξη στην Νάνσυ Φαναρά


[Π]: Μιλήστε μας λίγο για το Πρόγραμμα του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού;
[M.M.]: Το  Πρόγραμμα του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού για τη χρονιά 2012-13 παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Συνεχίζουμε τα παλαιότερα μας τμήματα, προσθέτοντας νέα ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Ενδεικτικά, συνεχίζουμε το θεατρικό τμήμα για παιδία και ενήλικες, προσθέτοντας δημιουργικά τμήματα σεναρίου και συγγραφής καθώς και συντήρησης έργων τέχνης. Αυτά τα εξειδικευμένα τμήματα θα τα  προωθήσουμε και στους άλλους δήμους διότι θέλουμε να προσέλθει κόσμος. Συνεχίζουμε τα παλιά μας χορευτικά τμήματα με το κλασσικό μπαλέτο, προσθέτοντας ζούμπα που τη ζητάει ο κόσμος, χιπ χοπ για έφηβους, λάτιν, τάνγκο, τένις, μαθήματα αυτοάμυνας, καθώς και το κολυμβητήριο με τα επιμέρους τμήματα. Επίσης προσθέσαμε τμήματα σύγχρονης ζωγραφικής και προβολής στη σύγχρονη τέχνη. Τα εξειδικευμένα μαθήματα θα γίνουν υπό μορφή σεμιναρίου, και αναλόγως με τη ζήτηση θα παραταθούν.

[Π]: Οι τιμές είναι προσιτές; Μέχρι πότε μπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι;
[Μ.Μ.]: Η τιμή είναι τουλάχιστον η μισή αυτών που κυκλοφορούν στην ελεύθερη αγορά. Καταργήσαμε φέτος πλήρως το ποσόν της εγγραφής, δεν αυξήσαμε καμία τιμή και γενικά προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα παιδιά. Για τους μη κατοίκους η τιμή είναι 5 ευρώ παραπάνω, εκτός από τις τιμές του Κολυμβητηρίου που είναι τελείως διαφορετικές και προηγείται πάντα ο κάτοικος. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή φέτος για αυτό δεχόμαστε κόσμο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Πάνω-κάτω προσφέρουμε τα παραπάνω, και ανάλογα με τη ζήτηση και τη διάθεση του Υπουργείου συνεχίζουμε.

[Π]: Θα συνεχιστούν τα μαθήματα της «Παγκόσμιας Ιστορίας», που είχαν πέρσι μεγάλη απήχηση, ή κάποια παρόμοια πρωτοβουλία;
[Μ.Μ.]: Φέτος έχουμε έναν νέο καθηγητή που παραδίδει αυτοτελή σεμινάρια «Ιστορίας, Μυθολογίας και Λαογραφίας». Κάθε χρόνο αλλάζει ο καθηγητής και έτσι τροποποιείται η φύση των μαθημάτων. Η συμμετοχή είναι 5 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι σημειώσεις του καθηγητή, ενώ κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει ένα μάθημα και μετά να σταματήσει. Ενδέχεται επίσης να εγκριθούν από το Υπουργείο Παιδείας κάποια νέα τμήματα ξένων γλωσσών.

[Π]: Θα λειτουργήσει το Κολυμβητήριο κανονικά εφέτος;
[Μ.Μ.]: Τη χρονιά που μας πέρασε δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε σωστά διότι όταν εξασφαλίσαμε την έγκριση για το πετρέλαιο, δεν είχαμε έγκριση για το προσωπικό και συνεπώς δεν μπορούσαμε να κινηθούμε καθόλου. Φέτος, επειδή έχουμε υπογράψει σύμβαση από πέρυσι, μέχρι το Μάιο τουλάχιστον είμαστε τυπικά καλυμμένοι τόσο στη συντήρηση, όσο και την προμήθεια πετρελαίου. Πιστεύω ότι θα συμβεί το ίδιο και με το προσωπικό θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα. Έχουμε εξοικονομήσει χρήματα τοποθετώντας μια ισοθερμική κουβέρτα το βράδυ. Κερδίσαμε μια ψηφοφορία από την P&G, η οποία θα μας χρηματοδοτήσει με το ποσόν των 10.000, που θα διαθέσουμε στην αναβάθμιση των ντουζ με μπουτόν ώστε να κάνουμε εξοικονόμηση νερού. Με όλα αυτά τα μέτρα που έχουμε λάβει, πιστεύω ότι το Κολυμβητήριο θα λειτουργήσει κανονικά εφέτος.

[Π]: Σίγουρα έχετε υποστεί περικοπές, δεδομένου ότι ο πολιτισμός είναι πάντα το πρώτο θύμα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε ότι έχετε κάνει σκόντο στην ποιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων;
[Μ.Μ.]: Θεωρώ ότι έχουμε χάσει σε ποσότητα και όχι σε ποιότητα. Παλαιότερα, μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κάποιες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους δημότες μας και τώρα αδυνατούμε. Παρ’ όλα αυτά δε χάσαμε σε ποιότητα γιατί έχουμε εξασφαλίσει στους δημότες φθηνά εισιτήρια για παραστάσεις εκτός δήμου. Παραδείγματος χάριν, φέτος οργανώσαμε μία πολύ οικονομική εκδρομή 100 ατόμων στην Επίδαυρο-αναλαμβάνοντας εμείς το οργανωτικό κομμάτι - η οποία ευχαρίστησε πολύ τον κόσμο. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε με διαφορετικό τρόπο.

[Π]: Πώς κρίνετε το επίπεδο του πολιτισμού στον Άλιμο εν γένει;
[Μ.Μ.]: Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλά οργανωμένο σκελετό στον Άλιμο, προσφέροντας εκδηλώσεις με χαμηλό κόστος στον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε και τον εθελοντισμό σε αυτό το κομμάτι.

[Π]: Σε τι κατάσταση βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη;
[Μ.Μ.]: Η δημοτική μας βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει γύρω στους 40.000 με 45.000 τόμους είναι πολύ αξιόλογη. Έχει μεταφερθεί από το Κάτω Καλαμάκι εδώ και δυο χρόνια με το σκεπτικό οι γονείς και τα παιδιά που έρχονται για τις διάφορες δραστηριότητες να μπορούν να επισκέπτονται και τη βιβλιοθήκη. Πράγματι, τώρα που έχουμε προσωπικό και τις απογευματινές ώρες, η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί σε καθημερινό επίπεδο. Ένα-δύο χρόνια πριν δεν είχαμε καθόλου επισκεψιμότητα, τώρα άλλαξε άρδην η κατάσταση.

[Π]: Κατά πόσο έχει επηρεάσει ο «Καλλικράτης» το δικό σας έργο;
[Μ.Μ.]: Καταλυτικά, καθώς η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί 100%. Βεβαίως, με τον «Καλλικράτη» πολλά πράγματα μπήκαν σε μία τάξη, έγιναν με μεγαλύτερη διαφάνεια και βάσει αξιοκρατίας. Με τη γραφειοκρατία όμως χάνουμε πάρα πολύ χρόνο: έστω και μία απλή προμήθεια αργεί πάρα πολύ να εγκριθεί και κάποιες φορές δίνουμε πολύ άσχημη εικόνα στον κόσμο διότι δεν έχουμε κάποιες πρώτες ύλες όπως μελάνι. Ιδιαίτερα στο δικό μας Νομικό Πρόσωπο που ανήκουν όλα τα γήπεδα, οι αίθουσες, το κολυμβητήριο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τι ανάγκες θα έχουν όλοι και να τις εξασφαλίσεις σε αποθήκη.

[Π]: Ο Άλιμος έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι από τους λίγους παραλιακούς να δήμους που έχει πίσω του μια ιστορία. Τι κάνει ο Θουκυδίδειος Πολιτιστικός Σύλλογος για να αναδείξει αυτήν την ιδιαιτερότητα; Ποια η μέριμνά σας για τα αρχαία θέατρα του Αλίμου;
[Μ.Μ.]: Δεν έχουν γίνει πολλά σε αυτό το κομμάτι, αλλά υπάρχει τουλάχιστον βούληση να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα αρχαία που βρίσκονται στο δήμο μας . Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο στο Πανί μια παλιά εκκλησία. Υπήρχαν κάποιοι εθελοντές που θέλησαν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια αλλά λόγω της γενικότερης δυσμενούς κατάστασης, το πρόγραμμα δεν προχώρησε.

[Π]: Πόσο βοήθησε η συνένωση όλων των Νομικών Προσώπων στο Θουκυδίδειο Πολιτιστικό Οργανισμό;
[Μ.Μ.]:  Η συνένωση του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού, του Αθλητικού Κέντρου Αλίμου και του Αθλητικού  Οργανισμού έγινε το Μάιο του 2011. Μετά τη συνένωση, όλοι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι, το Κολυμβητήριο και η Βιβλιοθήκη έχουν ενωθεί σε ένα Νομικό Πρόσωπο. Ήδη από το 2009 έχουμε ξενοικιάσει όλες τις μεμονωμένες αίθουσες του πολιτιστικού συγκεντρώνοντας όλες τις δράσεις σε ένα κτήριο. Καταφέραμε έτσι να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά και να συγκεντρώσουμε όλες τις δραστηριότητες σε ένα κτήριο, διευκολύνοντας τον δημότη. Στην αρχή η συνένωση έφερε πολλές δυσκολίες διότι τώρα το αντικείμενο είναι τεράστιο, αλλά τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα οργανωμένα.
Στο κτήριο του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού στεγάζονται δύο αίθουσες χορού και μπαλέτου, μία για τα εικαστικά και για τις κατασκευές –το κόσμημα και τη ζωγραφική, μία αίθουσα η οποία χρησιμοποιείται για το θεατρικό ή τη σκηνοθεσία και η βιβλιοθήκη.  Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κοντά στο Κολυμβητήριο ένα δημοτικό Γυμναστήριο, όπου θα λειτουργούν και τμήματα χορού,  στο Κάτω Καλαμάκι διότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει πρόσβαση στον Θουκυδίδειο. Μέχρι τώρα βολευόμαστε στις αίθουσες των σχολείων, κάτι που προκαλεί συχνά  δυσκολίες

[Π]: Μιλήστε μας λίγο για το ζωοφιλικό κομμάτι. Πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα των αδέσποτων στον Άλιμο;
[Μ.Μ]: Με ενδιαφέρει πολύ το ζωοφιλικό κομμάτι. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και με τοπικούς κτηνιάτρους έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, κάνοντας στειρώσεις και εμβολιασμούς στα αδέσποτα. Παρά τις δυσκολίες, πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Οργανώνουμε  ενημερώσεις σε σχολεία και συγκεντρώσεις πολιτών ώστε να τους ενημερώσουμε για θέματα ζωοφιλικά και περιβαντολλογικά με στόχο να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες.

[Π]: Τι απαντάτε στα πυρά που δέχεστε από την αντιπολίτευση για τη «δράση» των δεσποζόμενων στα πάρκα και τις πλατείες;
[Μ.Μ]: Κακώς δέχομαι πυρά για τα δεσποζόμενα που τα αφήνουν οι ιδιοκτήτες τους να λερώνουν τις πλατείες και τις παιδικές χαρές. Χρειάζεται κάποια ενημέρωση και ενδεχομένως κάποιες ποινές.

[Π]: Η αντιπολίτευση- πλην εξαιρέσεων βεβαίως- φαίνεται να είναι εποικοδομητική στο δικό σας τομέα. Έχετε μια καλή συνεργασία; 
[Μ.Μ.]: Η αντιπολίτευση δείχνει κατανόηση, όσον αφορά τουλάχιστον στο δικό μου τομέα. Έχουμε μία αρμονική συνεργασία στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ως εκεί.

[Π]: Από το 2007 ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς βλέπετε την πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη δική σας μέσα από αυτή;
[Μ.Μ.]:  Η πορεία της αυτοδιοίκησης δυστυχώς έχει πάρα πολλές δυσκολίες, σε βαθμό που αρκετά συχνά δεν περνά από το χέρι των αιρετών να δώσουν τη σωστή λύση. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στη σημερινή δημοτική αρχή καταβάλλουμε ηράκλειες προσπάθειες να εκπληρώσουμε τους στόχους μας για το δήμο. Μετά από μία πολύ δύσκολη πρώτη χρονιά εφαρμογής του «Καλλικράτη», εκτιμώ ότι φέτος έχουμε τον κατάλληλο προγραμματισμό για να εφαρμόσουμε τους στόχους μας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δε θα γίνουν άλλες περικοπές. Αν περικοπούν και άλλο τα κονδύλια, η αυτοδιοίκηση δε θα μπορεί να παίξει το ρόλο της να βοηθά το δημότη.
Σε προσωπικό επίπεδο, ως Πρόεδρος του Θουκυδίδειο Πολιτιστικού Οργανισμού μου έχει δοθεί η χαρά της δημιουργίας. Το να συζητάς με τους καλλιτέχνες και να προσπαθείς να εκτιμήσεις τι θα ευχαριστήσει τον κόσμο είναι ένα κομμάτι που μου έχει προσφέρει και προσωπική ικανοποίηση. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι δεν μπορέσαμε την τελευταία διετία για οικονομικούς λόγους να κάνουμε το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού που ήταν πολύ δημιουργικό. Ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και να προσφέρουμε ψυχαγωγία στους δημότες. Συνεπώς, αν καταφέρω αυτό και εξασφαλίσω και τη συνέχεια της λειτουργίας του κολυμβητηρίου, θα αισθάνομαι και προσωπικά δικαιωμένη.

[Π]: Πώς βλέπετε τις δημοτικές εκλογές του 2014;
[Μ.Μ]: Κανείς δεν μπορεί να κάνει σωστή πρόβλεψη. Κι εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε τα όσα είπαμε το πρωί, αναλόγως με το τι θα δούμε το βράδυ στις ειδήσεις. Γενικότερα, πρέπει να δούμε την κατάσταση με αισιοδοξία και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Στα δημοτικά ο κόσμος δεν επιλέγει βάσει κομματικών κριτηρίων, αλλά βάσει της εντιμότητας, της δουλειάς και του χρόνου που διαθέτει ο αιρετός. Πιστεύω ότι η παράταξή μας πληροί αυτά τα κριτήρια και ελπίζω ότι θα το δει αυτό και ο κόσμος.


[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1009/13.10.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου