Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΒΑΡΗ ΒΟΥΛΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Ένα CD μονοπώλησε μια συνεδρίαση


Τα γήπεδα του Καβουρίου πάλι στο επίκεντρο
Οι προσωπικές διενέξεις έκρυψαν την ουσία

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαουτάρης

Η τύχη ενός CD απασχόλησε επί μακρόν το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης της Δευτέρας. Επρόκειτο για ένα ηθικό ζήτημα που για τους συμβούλους της αντιπολίτευσης έπρεπε να οδηγήσει στην καταγγελία της ενέργειας, ενώ για τους συμβούλους της συμπολίτευσης όφειλε να οδηγήσει στην ...παραίτηση του Διονύση Κοντονή. 
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο αντιδήμαρχος Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου, Δ. Κοντονής, ζήτησε από υπάλληλο τα ηχογραφημένα ψηφιακά αρχεία από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου και τα παρέδωσε σε αντίδικο του Δήμου, προκειμένου να τα αξιοποιήσει ως αποδεικτικό υλικό κατά των συμφερόντων του Δήμου. Η υπόθεση δεν είναι άλλη από τη δικαστική διένεξη μεταξύ του ΟΑΠΠΑ, δηλαδή του Οργανισμού Άθλησης του Δήμου και του σωματείου τένις «Μικροί Άσοι» για τη χρήση των γηπέδων του Καβουρίου. Στην επίμαχη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Σπύρος Πανάς, φέρεται να δήλωσε κάποια στοιχεία της υπόθεσης τα οποία η πλευρά των «Μικρών Άσων» μπορούσε να αξιοποιήσει, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι καταγγέλλοντες δημοτικοί σύμβουλοι. Όπως έθεσε το θέμα ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «η εμφάνιση των ηχητικών ντοκουμέντων στη δίκη του ΟΑΠΠΑ είναι ένα αλγεινό φαινόμενο και ένα πολιτικό ολίσθημα της δημοτικής αρχής». Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλεις για να ζεις» παρουσίασε ένα ψήφισμα για την πολιτική καταγγελία του αντιδημάρχου κ. Κοντονή και την προτροπή προς τον Δήμαρχο να είναι προσεκτικός στα όσα αναφέρει δημόσια. Ο Γρ. Κωνσταντελλος ζήτησε από το σώμα να συζητήσει εκτάκτως το θέμα για να υιοθετηθεί το εν λόγω ψήφισμα.  
Απαντώντας ο Διονύσης Κοντονής, τόνισε κατηγορηματικά ότι νομίμως ζήτησε και πήρε τα ηχητικά αρχεία σε ψηφιακή μορφή και πως ουδέποτε αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε κάποια δίκη. Η δήλωσή του ήταν προσεγμένη και λακωνική: «Πρώτον, το CD το πήρα νόμιμα. Δεύτερον, δεν το έδωσα σε κανένα. Τρίτον, δεν αποτελεί στοιχείο καμιάς δικογραφίας». Επίσης, ο Σπύρος Πανάς υπογράμμισε ότι η δήλωσή του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν επιβεβλημένη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξέλιξη της υπόθεσης και ότι για την ενέργειά του αυτή είχε τη ρητή προτροπή της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. 
Η συζήτηση του θέματος που αποφασίστηκε με ευρεία πλειοψηφία διήρκεσε τελικώς περίπου 6 ώρες. Ο Γ. Νιτερόπουλος, που πρωταγωνιστεί στην διένεξη με τον Δ. Κοντονή, δήλωσε πως «δεν περίμενα να φτάσουμε σε τέτοια κατάντια», μίλησε για «απαράδεκτη ενέργεια» και για «συμπεριφορές που αποβαίνουν επιζήμιες για τον Δήμο». Η Ηλέκτρα Τσιριγώτη τόνισε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει χωριστεί σε δύο φράξιες, εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και εκείνους που προωθούν τα συμφέροντα των ιδίων και των φίλων τους». Ο Παντελής Κασιδόκωστας διεύρυνε την κριτική του, σημειώνοντας πως «ο Δήμαρχος πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι θέλει, διότι πάνε να φάνε τα γήπεδα» και διερωτήθηκε: «Τι κρύβεται πίσω από το Καβούρι;». Η δε Λυδία Αργυροπούλου υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο από τον Γρ. Κωνσταντέλλο ψήφισμα είναι «ήπιο» και ζήτησε να παραιτηθεί ο Δ. Κοντονής από τη θέση του αντιδημάρχου. 
Επιχειρώντας να γεφυρώσει τις απόψεις και να αποτυπώνοντας τη θέση της Δημοτικής Αρχής, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ζαχαράτος αντιπρότεινε ένα ψήφισμα που όπως είπε «θα είναι πολιτικό κείμενο - οδηγός για το μέλλον» το οποίο κρατούσε αυτούσιες τις διατυπώσεις του πρώτου ψηφίσματος, εξαιρώντας απλώς τις προσωπικές αναφορές στον Δ. Κοντονή και τον Δήμαρχο. Τελικώς, το ψήφισμα που εισηγήθηκε η παράταξη «Πόλεις για να ζεις» και συνδιαμορφώθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλειοψήφησε με 17 «ναι» από όλες τις πτέρυγες, 5 λευκά και 4 «όχι». 
Επί της ουσίας, επρόκειτο για ένα έλασσον θέμα ηθικής τάξης, η συζήτηση του οποίου έκρυψε το πραγματικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των δημοτικών γηπέδων. Γι' αυτή την ουσία δεν τοποθετήθηκε κανείς, με την πολύωρη αντιπαράθεση να λαμβάνει μόνο προσωπικά χαρακτηριστικά. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, όμως το συγκεκριμένο θέμα εκτός από νομικές έχει και πολιτικές πτυχές.
Από το «ντέρμπι» της Δευτέρας πάντως, κερδισμένος αναδείχτηκε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που με μια κίνηση κατόρθωσε να συσπειρώσει για πρώτη φορά γύρω από πρότασή του την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, εναντίον της δημοτικής αρχής.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ 1009/13.10.2012]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου